TechniShow geeft antwoord op alle vragen over 3D printen

Eén van de hotspots tijdens TechniShow wordt het 3D Procesplein. Dit toont de volledige 3D print workflow voor de maakindustrie. Hier doorloopt de bezoeker van de beurs alle stappen om van idee tot en met een 3D geprint eindproduct te komen.

Op het 3D Techniekplein tonen exposanten zoals Renishaw AM-technieken. Wie vooral geïnteresseerd is in de verschillende technieken en de nieuwste machines, kan hier terecht. (Foto: Renishaw)

Met twee pleinen wordt 3D printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow. Op het 3D Techniekplein tonen exposanten zoals Renishaw en Laagland AM-technieken. Wie vooral geïnteresseerd is in de verschillende technieken en de nieuwste machines, kan hier terecht. “De technologie staat echter niet op zichzelf. Er zijn vóór en na het 3D printen stappen nodig om tot het eindproduct te komen. Dat hele proces belichten we op het 3D Procesplein”, zegt Kris Binon, directeur van Flam3D. De Benelux-brancheorganisatie voor de AM-industrie ondersteunt FPT-VIMAG en Jaarbeurs bij de invulling van het 3D Procesplein. Door het onderwerp te splitsen in techniek en proces, is een bezoek aan TechniShow de moeite waard zowel voor maakbedrijven die amper iets van 3D printen afweten alsook de bedrijven die verdieping zoeken.

Hele proces doorlopen

Bezoekers kunnen op het 3D Procesplein letterlijk de verschillende stappen doorlopen. “We delen het plein niet in vakjes op. Deelnemers zoals ProductionToGo, Fuselab, QDP en Materialise, staan in een halve cirkel naast elkaar en laten zien hoe je van 3D scannen, met design- en simulatiesoftware via het printen bij de nabewerking komt”, schetst Binon de invulling van het plein. De beursvloer geeft de deelnemers alle ruimte om live machines, software en toepassingen te demonstreren. Bijvoorbeeld het scannen en verwerken van scandata tot een printbare file. Hierna volgen de machines om de onderdelen na te bewerken, van het verwijderen van support tot en met het gladder maken van het oppervlak.

Elke dag lezingenprogramma

Alle demo’s worden aangevuld met een lezingenprogramma, afwisselend de ene dag over AM-technieken, de andere dag over het hele proces. AM-experts belichten in totaal zes verschillende AM-technieken, waaronder Laser Powderbed Fusion, WAAM, binder jetting én SLS, een techniek om kunststof onderdelen te printen. “Want”, legt Binon uit, “sommige onderdelen die de maakindustrie nu van bijvoorbeeld aluminium freest, kun je heel goed in kunststof 3D printen. Die boodschap willen we ook overbrengen.” De AM-technieken worden in de lezingen toegelicht aan de hand van concrete toepassingen. In de lezingen over het proces wordt bijvoorbeeld de link naar design voor additive manufacturing belicht én het nabewerken van de geprinte onderdelen. “Onder andere verspanende nabewerking”, zegt Binon.

Modulair bouwen met 3D printen

Het vertrekpunt op het 3D Procesplein wordt de 3DESK van Flam3D, een voorbeeld van hoe 3D printen kan worden toegepast. Deze 3DESK bestaat uit 3D geprinte kunststof koppelstukken die stevige profielen uit gerecycleerd kunststof verbinden. Kris Binon: “De 3DESK toont aan dat 3D printen niet alleen geschikt is voor speciale implantaten of dure raketmotoren. Door de verbindingsstukken te printen van gerecyclede materialen en deze te combineren met de profielen, kun je voor weinig geld snel iets bouwen, de afmetingen aanpassen of een andere look and feel geven, zonder dat kostbare tooling nodig is.” Machinebouwers kunnen zo’n concept ook toepassen, denk hij.

Vraagbaak

Bezoekers van de TechniShow kunnen elke dag met concrete vragen of zelfs producten terecht bij de AM-experts die het 3D Procesplein bemannen. Kris Binon: “Hoe concreter de vragen, des te beter. Spreek ons aan met concrete ideeën, de vraag of je een product kunt of moet 3D printen. Eventueel doorlopen we samen met bezoekers het proces.” De vragen over additive manufacturing veranderen het laatste jaar, merkt hij. “De kennis is toegenomen. Nu komt men met vragen over de toegevoegde waarde van 3D printen, de businesscase, de investeringen.” Bij de exposanten op het 3D Techniekplein én 3D Procesplein vinden de TechniShow bezoekers de antwoorden op deze vragen.

ESEF Maakindustrie vindt plaats van 30 augustus tot en met 2 september in Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie en registreren voor een gratis bezoek kan hier. Gelijktijdig met ESEF Maakindustrie vindt TechniShow 2022 plaats. Met één registratie kan je beide beurzen bezoeken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

Bedrijf en Economie

TechniShow is nog steeds springlevend

25-03 De twijfel vooraf werd natuurlijk ingegeven door Covid en de zomereditie van de TechniShow…

Automatisering

ESEF-exposant De Makers kiest op TechniShow voor calculatie-oplossing van Widenhorn

25-03 Omdat het bedrijf groeiende is en het aantal klanten wil verbreden ontstond de noodzaak…

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

TechnishowNieuws

BMO Automation wint TechniShow Innovation Award: ‘Supergaaf!’

15-03 Zestien TechniShow exposanten dongen dit jaar mee naar de award. Daarvan waren drie inzendingen…

TechnishowNieuws

TechniShow en ESEF Maakindustrie vandaag van start!

12-03 Met het thema ‘De Maakindustrie van Morgen’ pakken honderden exposanten groots uit met machines…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV