TechniShow toont oplossingen voor slim produceren in volle breedte

TechniShow wordt compacter vergeleken met de vorige editie én het aanbod is completer. Exposanten focussen zich op de innovaties, waarmee maakbedrijven kunnen inspelen op trends als reshoring, kortere doorlooptijden, kleinere series, gebrek aan vakmensen en verduurzaming. 3D-printen krijgt met een Techniek- en Procesplein én een Theater speciale aandacht.

De bezoeker kan zowel vaste exposanten bezoeken, zoals hier SafanDarley, als nieuwkomers leren kennen.

Jennie Elzinga, Sales Projectmanager bij Jaarbeurs, telt net als veel exposanten de weken af totdat dinsdag 30 augustus de grootste beurs voor de maakindustrie in de Benelux de deuren opent. “In de twintig jaar dat ik actief ben in beurzenland heb ik nog nooit zulke betrokken exposanten meegemaakt. Ze kunnen niet wachten om eind augustus naar buiten te komen met hun producten en diensten op de eerste TechniShow sinds 2018. Want ook al wordt de 2022-editie van TechniShow een compacte versie, het blijft de grootste technologiebeurs voor de maakindustrie in de hele Benelux. Technishow, in combinatie met ESEF Maakindustrie, is veruit de grootste vakbeurs dit jaar die in de Utrechtse Jaarbeurs plaatsvindt.”

Slim, geautomatiseerd en duurzaam produceren

De compactheid doet volgens Jennie Elzinga niets af aan de compleetheid van TechniShow. De exposanten die zich definitief hebben aangemeld – de lijst groeit nog wekelijks – staan garant voor een compleet overzicht van wat de maakindustrie nodig heeft om slim, vergaand geautomatiseerd en duurzaam te kunnen produceren. Machines (hal 7 plaat- en buisbewerking, hal 11 en 12 verspanende machines en meettechniek), gereedschappen, meettechnologie (hal 11), software, verbindings- en oppervlaktetechnologie (hal 7 respectievelijk hal 8), automatisering met robots en cobots (hal 12), smart industry oplossingen, 3D-printen (hal 11): de bezoeker van TechniShow vindt het van 30 augustus tot en met 2 september allemaal in de Jaarbeurs Utrecht.

Totale mix wordt evenwichtiger

De bezoeker kan zowel vaste exposanten bezoeken, waaronder Trumpf Nederland, Tuwi, De Ridder, Dymato, Valkwelding, Renishaw en Hexagon, als nieuwkomers leren kennen. Nieuwkomers zoals Unil Lubricants, FenS en het Vlaamse CNC Soft. “Je merkt dat exposanten méér dan vroeger gefocust zijn op twee of drie onderdelen uit hun portfolio. Daardoor kiezen ze vaak voor een wat kleinere stand. Dat geeft ruimte aan nieuwkomers. Deze zie je bij alle thema’s terug”, zegt Jennie Elzinga over deze trend. Het totale overzicht van TechniShow wordt hierdoor nog completer; de bezoeker ziet nog meer innovaties en oplossingen voor alle aspecten van het maakproces.

Een markt voor live contact

De TechniShow- en ESEF Maakindustrie- teams van de Jaarbeurs merken in hun dagelijkse contacten met (potentiële) exposanten dat de behoefte om deel te nemen groot is. Zij verwachten dan ook dat de lijst met exposanten nog zal groeien. Leveranciers realiseren zich dat het fysieke contact op de beurs investeringsbeslissingen versnelt. Jennie Elzinga: “Dit is een markt voor live contact. Het gaat in deze industrie om processen en producten die kopers willen; ze willen elkaar in de ogen kijken. Fysieke ontmoetingen en live demonstraties zorgen voor vertrouwen, wat weer de basis vormt voor een investeringsbeslissing.”

De vakbladen MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws zijn officiële mediapartners van de TechniShow en de ESEF. Voor meer informatie over de diverse beursedities verwijzen wij u graag naar onze speciale TechniShow/ESEF Mediakaart 2022. of naar de website van de uitgever in de metaal, 54U Media.

Voorregistraties door grote partijen

Investeren wil de maakindustrie als geen ander. “We zien bij de voorregistratie dat grote bedrijven complete teams inschrijven; ze registreren niet één of twee medewerkers, maar meer dan tien”, zegt Jennie Elzinga. Dit heeft mede te maken met de nieuwe kijk op de supply chains. Een trend die al eerder speelde, maar door de Corona, bijbehorende lockdowns en recent de oorlog in Oekraïne in een stroomversnelling is gekomen. Reshoring vanuit Azië en zelfs Oost-Europa wordt ook voor Nederlandse en Belgische OEM’ers een steeds groter onderwerp. Dat schept nieuwe kansen voor toeleveranciers die qua productietechnologie up-to-date zijn.

Automatisering en digitalisering zijn momenteel gewilde oplossingen, die verspreid op de beurs en in het lezingenprogramma ruim aandacht krijgen. In het Ketentheater op ESEF Maakindustrie, dat door de nieuwe halindeling dit jaar voor bezoekers van de TechniShow gemakkelijk toegankelijk is, komt dit onderwerp ruimschoots aan bod. Bijvoorbeeld in een dagelijkse paneldiscussie, waarin experts hun visie op de ontwikkelingen in de maakindustrie delen.

Antwoord op personeelsschaarste

Om op de reshoringtrend mee te kunnen liften, moeten maakbedrijven automatiseren en hun processen digitaliseren. Enerzijds omdat vakmensen schaars zijn, anderzijds om in te spelen op kortere doorlooptijden en grotere fluctuaties in de vraag van klanten. Flexibel produceren is noodzaak. In hal 12 tonen exposanten de nieuwste oplossing voor productie-automatisering. In het kennistheater komt dit onderwerp eveneens aan bod, bijvoorbeeld in de presentaties ‘Planning als aanjager van productiviteit’ en ‘Smart Industry: is personeelsschaarste met automatisering op te lossen?’ Het verschil tussen robotisering en automatisering wordt uit de doeken gedaan in een presentatie door PKM.

Ruim baan voor additive manufacturing

Een onderwerp dat breed wordt uitgemeten, is additive manufacturing, oftewel 3D-printen. Bezoekers hebben dit onderwerp tijdens de vorige editie van de TechniShow in de top 3 gezet van thema’s waar ze méér van willen zien en meer over willen horen.

Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met 3D-printen of oriënteren zich op de techniek, om in te spelen op trends als reshoring, het produceren van lichtere en meer duurzamere producten en het tekort aan vakmensen.

TechniShow toont de technologie en op ESEF Maakindustrie staan 3D printbedrijven voor wie serieproductie met AM dagelijkse kost is. Op de TechniShow vinden bezoekers zowel een 3D-Techniek- als 3D-Procesplein. Op het eerste tonen exposanten zoals Dymato, Renishaw en Trumpf hun 3D-printtechnologie, zodat de bezoeker zich een beeld kan vormen van de belangrijkste AM-technieken voor metaal. “Op het 3D-Procesplein tonen we alle stappen die in het additive manufacturing proces nodig zijn, van CAD-software tot en met post processing”, zegt Jennie Elzinga over dit plein in hal 11. Hier staan exposanten zoals Rösler Benelux en Cadmes. De pleinen liggen naast elkaar. Hier worden ook concrete business cases gedemonstreerd.

Om bezoekers nog beter te informeren, wordt samen met Flam3D aan een lezingenprogramma gewerkt dat elke dag op de beurs gaat plaatsvinden. Hiervoor zijn al toezeggingen door bedrijven met AM-ervaring zoals KMWE, 3D Makerszone, Renishaw, Oceanz en Parts on Demand. Het programma staat de ene dag in het teken van het proces en de andere dag in het teken van de AM-technologie. Ook is er een Guided Tour over 3D-techniek. Guided Tours Verspaning, Plaatbewerking en Productieautomatisering zijn er trouwens ook.

Uitdagingen aan kunnen

De TechniShow-editie van dit jaar biedt dus een compleet overzicht van state of the art oplossingen voor moderne maakbedrijven. De beurs wordt compacter dan bezoekers gewend zijn, maar daardoor zeker niet minder compleet, benadrukt Jennie Elzinga. “Om als maakbedrijf de uitdagingen van vandaag en morgen aan te kunnen heb je state-of-the-art technologie nodig. In de volle breedte van het maakproces. Dat vinden de bezoekers dit jaar op een compacte Technishow.”

TechniShow 2022 vindt plaats van 30 augustus tot en met 2 september in Jaarbeurs Utrecht. ESEF Maakindustrie vindt gelijktijdig plaats met TechniShow.

 

Meer >> TechniShowNieuws <<

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Hoog beslissingsniveau bezoekers TechniShow en ESEF Maakindustrie

12-09 De beursorganisatie is vooral opgetogen over het hoge beslissingsniveau van de bezoekers: 46% geeft…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

TechnishowNieuws

Autonome slijprobot gaat op voor tweede Award

24-08 Mocht Teqram een Innovation Award winnen, dan betekent dat de tweede prijs binnen een…

TechnishowNieuws

Metaalbewerken is geen rocketscience

24-08 Partsupply is een bedrijf dat zich bezig houdt met de fabricage van maakdelen voor…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

TechnishowNieuws

Vliegende start De Cromvoirtse met robotbuigcellen

23-08 De eerste ervaringen zijn veelbelovend. De cellen ontlasten de productie enorm en nemen pieken…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen