Teqram, Airco/Bystronic en LVD winnen BlechExpo Award

Teqram, Airco/Bystronic en LVD hebben eind oktober in drie verschillende categorieën een prestigieuze Blechexpo Award gewonnen. In alle drie de categorieën was er dit jaar zware concurrentie. Volgens de jury heeft dat te maken met het feit dat er de afgelopen twee jaar geen innovatieprijzen zijn uitgereikt. Daardoor waren er dit jaar veel inzendingen met goede innovaties.

De EasyGrinder van Teqram heeft de Blechexpo award in de categorie oppervlaktebewerking gewonnen. Het behalen van deze mooie prijs is volgens directeur Frans Tollenaar een echte teamprestatie. De standbemanning van Teqram van links naar rechts: Pieter Stoeten, Henri Nijland, Frans Tollenaar, Maarten Schipper, Roland Tollenaar en Egbert Meester.

Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De EasyGrinder is een gerobotiseerde oplossing die met behulp van vision het slijpen van plaatdelen automatiseert. Directeur Frans Tollenaar is trots op het winnen van de prijs. Vooral omdat er zo’n zware concurrentie was. Vooraf had Tollenaar goede hoop dat zijn team de award in de wacht kon slepen met de EasyGrinder. ”Wij opereren al redelijk lang in deze markt. We zien veel innovaties, weten hoeveel kennis en energie er in onze EasyGrinder zit en wat deze oplossing voor de markt gaat betekenen.

”Teqram richt zich met zijn robotsystemen vooral op bedrijven die plaatwerk met lage volumes en veel variatie verwerken. De EasyGrinder is ontwikkeld voor het geautomatiseerd slijpen van dikke brandsnijdelen. Dankzij de zelf ontwikkelde EasyEye, een platform voor 3D vision en robotbesturing, herkent de EasyGrinder de te slijpen delen zelf, haalt de bramen weg, rondt ze af en haalt het zogeheten brandsnijneusje weg. Daarmee neemt de automatiseringsoplossing het handmatig slijpen met een slijptol uit handen.

Oog-hand coördinatie

Het belang van de innovatie uit Zwolle voor de markt werd door de jury benadrukt. Er zijn nog altijd miljoenen mensen die met een slijptol werken, ondanks de vele ontbraammachines. De slijptol is nog steeds onmisbaar omdat de eisen die aan gesneden delen worden gesteld vaak hoger liggen dan een ontbraammachine kan bereiken. Mensen kunnen dat afwerkniveau bereiken dankzij hun unieke oog-hand coördinatie.

Dankzij de innovatie van Teqram kan nu hetzelfde worden bereikt met een robot. “We zijn goed in vision, het maken van grippers en het schrijven van applicatie-gerichte software. Goede software en sensoriek zijn de kern om een robot elk onderdeel te laten bewerken. We hebben met de EasyGrinder een product ontwikkeld dat deze markt echt gaat veranderen”, aldus Tollenaar.

Airco Infinit Mixgas

De eerste plaats in de categorie scheidings- en verbindingstechnologie ging naar de Airco Infinit Mixgas van Airco en Bystronic. Deze gasmenger vereenvoudigt het mengen van snijgas dat nodig is voor het lasersnijden van dik plaatwerk. Dit leidt tot een verbeterde snijkwaliteit en kortere nabewerkingstijd. De snijsnelheden op de By Star Fiber van Bystronic nemen gemiddeld tot 50 procent toe met de 15 kW laser (bij snijden met stikstof) in vergelijking met de 10 kW laserbron. Via een proportioneel mengventiel kan de menginstelling traploos worden gevarieerd en dankzij een intelligente debietregeling kan de zuiverheid individueel worden ingesteld. De samenstelling van het gas is eenvoudig in te stellen op een touch-display en is vervolgens binnen enkele seconden beschikbaar op de laser.

LVD Ulti-Form buigcel

In de categorie vorm- en stanstechnologie ging de winst naar de geautomatiseerde Ulti-Form buigcel van LVD. De compleet geautomatiseerde cel berekent automatisch het buigprogramma, bepaalt de posities van de grijpers, stelt vervolgens het gereedschap in en produceert uiteindelijk het gewenste onderdeel. Ulti-Form is uitgerust met een kantbank van 135 ton waarvan het ontwerp geïnspireerd is op de ToolCell van LVD.

De kantbank heeft een automatische gereedschapswissel en is voorzien van een industriële robot, een ingebouwd gereedschapsmagazijn en achteraanslagvingers met een grijpermechanisme waarmee gereedschappen snel en efficiënt gewisseld kunnen worden. De afkantpers en de robot werken in synergie om de omschakeltijden tot een minimum te beperken. Terwijl de robot het eerste werkstuk van de invoerstapel neemt en centreert, wisselt de afkantpers de gereedschappen. Ulti-Form buigt stukken van 50 x 100 mm tot 1.200 x 800 mm, met een massa tot 25 kg.

De Ulti-Form buigcel van LVD heeft de Blechexpo Award in de categorie vorm- en stanstechnologie gewonnen. De compleet geautomatiseerde buigcel is ontwikkeld met het oog op flexibiliteit en werkt zowel in manuele als in robotmodus.

De Ulti-Form buigcel van LVD heeft de Blechexpo Award in de categorie vorm- en stanstechnologie gewonnen. De compleet geautomatiseerde buigcel is ontwikkeld met het oog op flexibiliteit en werkt zowel in manuele als in robotmodus.

Geen robot teaching

Het programmeren van zowel de kantbank als de robot gebeurt offline en er is geen robot teaching vereist. De Cadman-B software genereert automatisch het optimale buigprogramma. De robotsoftware importeert alle buiggegevens en berekent automatisch alle grijperposities, rekening houdend met de grijpkracht, botsingdetectie en reikwijdte van de robot. Het systeem berekent ook het snelste, botsingvrije robottraject voor het volledige buigproces. De databank van het systeem bevat alle nodige installatie-informatie voor de afkantpers en de robot, zodat Ulti-Form snel klaar is voor productie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen

29-08 De inzendingen waarmee deze bedrijven hebben gewonnen, zijn deze week te zien op de…

TechnishowNieuws

Autonome slijprobot gaat op voor tweede Award

24-08 Mocht Teqram een Innovation Award winnen, dan betekent dat de tweede prijs binnen een…

Bedrijf en Economie

Vierhout, WPS en MEN in de race voor OOM Award Z-Holland

24-08 De OOM Award is de onderscheiding voor het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio.…

TechnishowNieuws

Vliegende start De Cromvoirtse met robotbuigcellen

23-08 De eerste ervaringen zijn veelbelovend. De cellen ontlasten de productie enorm en nemen pieken…

Plaatbewerking

Automatiseren van ontbraamproces met robotarm

13-07 Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert nieuw fiberlaser-werkpaard

27-06 “De TruFiber 2000 P is geschikt voor toepassingen variërend van lasersnijden en laserlassen tot…

Plaatbewerking

LVD lanceert nieuw serviceportaal

08-06 OSTS biedt klanten 24/7 toegang om tickets aan te maken voor servicegerelateerde onderwerpen: een…

Plaatbewerking

Trumpf heeft handen vol aan ‘waanzinnige orderintake’

18-05 “De orderintake ligt 40 à 50 procent hoger dan vorig jaar en dat is…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X