Teqram, Airco/Bystronic en LVD winnen BlechExpo Award

Teqram, Airco/Bystronic en LVD hebben eind oktober in drie verschillende categorieën een prestigieuze Blechexpo Award gewonnen. In alle drie de categorieën was er dit jaar zware concurrentie. Volgens de jury heeft dat te maken met het feit dat er de afgelopen twee jaar geen innovatieprijzen zijn uitgereikt. Daardoor waren er dit jaar veel inzendingen met goede innovaties.

De EasyGrinder van Teqram heeft de Blechexpo award in de categorie oppervlaktebewerking gewonnen. Het behalen van deze mooie prijs is volgens directeur Frans Tollenaar een echte teamprestatie. De standbemanning van Teqram van links naar rechts: Pieter Stoeten, Henri Nijland, Frans Tollenaar, Maarten Schipper, Roland Tollenaar en Egbert Meester.

Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De EasyGrinder is een gerobotiseerde oplossing die met behulp van vision het slijpen van plaatdelen automatiseert. Directeur Frans Tollenaar is trots op het winnen van de prijs. Vooral omdat er zo’n zware concurrentie was. Vooraf had Tollenaar goede hoop dat zijn team de award in de wacht kon slepen met de EasyGrinder. ”Wij opereren al redelijk lang in deze markt. We zien veel innovaties, weten hoeveel kennis en energie er in onze EasyGrinder zit en wat deze oplossing voor de markt gaat betekenen.

”Teqram richt zich met zijn robotsystemen vooral op bedrijven die plaatwerk met lage volumes en veel variatie verwerken. De EasyGrinder is ontwikkeld voor het geautomatiseerd slijpen van dikke brandsnijdelen. Dankzij de zelf ontwikkelde EasyEye, een platform voor 3D vision en robotbesturing, herkent de EasyGrinder de te slijpen delen zelf, haalt de bramen weg, rondt ze af en haalt het zogeheten brandsnijneusje weg. Daarmee neemt de automatiseringsoplossing het handmatig slijpen met een slijptol uit handen.

Oog-hand coördinatie

Het belang van de innovatie uit Zwolle voor de markt werd door de jury benadrukt. Er zijn nog altijd miljoenen mensen die met een slijptol werken, ondanks de vele ontbraammachines. De slijptol is nog steeds onmisbaar omdat de eisen die aan gesneden delen worden gesteld vaak hoger liggen dan een ontbraammachine kan bereiken. Mensen kunnen dat afwerkniveau bereiken dankzij hun unieke oog-hand coördinatie.

Dankzij de innovatie van Teqram kan nu hetzelfde worden bereikt met een robot. “We zijn goed in vision, het maken van grippers en het schrijven van applicatie-gerichte software. Goede software en sensoriek zijn de kern om een robot elk onderdeel te laten bewerken. We hebben met de EasyGrinder een product ontwikkeld dat deze markt echt gaat veranderen”, aldus Tollenaar.

Airco Infinit Mixgas

De eerste plaats in de categorie scheidings- en verbindingstechnologie ging naar de Airco Infinit Mixgas van Airco en Bystronic. Deze gasmenger vereenvoudigt het mengen van snijgas dat nodig is voor het lasersnijden van dik plaatwerk. Dit leidt tot een verbeterde snijkwaliteit en kortere nabewerkingstijd. De snijsnelheden op de By Star Fiber van Bystronic nemen gemiddeld tot 50 procent toe met de 15 kW laser (bij snijden met stikstof) in vergelijking met de 10 kW laserbron. Via een proportioneel mengventiel kan de menginstelling traploos worden gevarieerd en dankzij een intelligente debietregeling kan de zuiverheid individueel worden ingesteld. De samenstelling van het gas is eenvoudig in te stellen op een touch-display en is vervolgens binnen enkele seconden beschikbaar op de laser.

LVD Ulti-Form buigcel

In de categorie vorm- en stanstechnologie ging de winst naar de geautomatiseerde Ulti-Form buigcel van LVD. De compleet geautomatiseerde cel berekent automatisch het buigprogramma, bepaalt de posities van de grijpers, stelt vervolgens het gereedschap in en produceert uiteindelijk het gewenste onderdeel. Ulti-Form is uitgerust met een kantbank van 135 ton waarvan het ontwerp geïnspireerd is op de ToolCell van LVD.

De kantbank heeft een automatische gereedschapswissel en is voorzien van een industriële robot, een ingebouwd gereedschapsmagazijn en achteraanslagvingers met een grijpermechanisme waarmee gereedschappen snel en efficiënt gewisseld kunnen worden. De afkantpers en de robot werken in synergie om de omschakeltijden tot een minimum te beperken. Terwijl de robot het eerste werkstuk van de invoerstapel neemt en centreert, wisselt de afkantpers de gereedschappen. Ulti-Form buigt stukken van 50 x 100 mm tot 1.200 x 800 mm, met een massa tot 25 kg.

De Ulti-Form buigcel van LVD heeft de Blechexpo Award in de categorie vorm- en stanstechnologie gewonnen. De compleet geautomatiseerde buigcel is ontwikkeld met het oog op flexibiliteit en werkt zowel in manuele als in robotmodus.

De Ulti-Form buigcel van LVD heeft de Blechexpo Award in de categorie vorm- en stanstechnologie gewonnen. De compleet geautomatiseerde buigcel is ontwikkeld met het oog op flexibiliteit en werkt zowel in manuele als in robotmodus.

Geen robot teaching

Het programmeren van zowel de kantbank als de robot gebeurt offline en er is geen robot teaching vereist. De Cadman-B software genereert automatisch het optimale buigprogramma. De robotsoftware importeert alle buiggegevens en berekent automatisch alle grijperposities, rekening houdend met de grijpkracht, botsingdetectie en reikwijdte van de robot. Het systeem berekent ook het snelste, botsingvrije robottraject voor het volledige buigproces. De databank van het systeem bevat alle nodige installatie-informatie voor de afkantpers en de robot, zodat Ulti-Form snel klaar is voor productie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf recyclet EV-accu’s op industriële schaal met nieuwe lasersprocessen

12-06 Dat maakte het hightechbedrijf vandaag bekend tijdens een persconferentie. Trumpf ontwikkelt lasersystemen voor het…

Personeel en Opleiding

Drie Limburgse metaalbedrijven in de race voor OOM Award

29-05 De OOM Award is de onderscheiding voor het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio.…

Personeel en Opleiding

Eerste genomineerden OOM Award 2024 bekend

01-05 De OOM Award is de onderscheiding voor het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio.…

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

TechnishowNieuws

Nieuwe Easy-Cell van LVD beleeft wereldpremière op TechniShow

29-01 Deze flexibele buigcel is de grote broer van de Dyna-Cell  en valt precies onder…

Personeel en Opleiding

Laatste OOM Award 2023 voor De Lepper

29-01 In de verkiezing van de meest actieve (metaal)leerbedrijven van Nederland bleef het bedrijf uit…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV