Teqram vernieuwt robotsystemen voor slijpen en stralen

De EasyGrinder autonome slijprobot van Teqram kan nu zowel lichtere als zwaardere plaatwerkdelen tot 750 kg verwerken, waarbij het slijpen van de snijkanten sterk is verbeterd. Deze vernieuwde versie is een van de noviteiten die het Zwolse bedrijf zal presenteren op Schweissen & Schneiden. Ander nieuws: de EasyShotBlast voor het autonoom stralen kan nu gecombineerd worden met de functionaliteit van de EasyGrinder en van de EasyFlipper is een hydraulische variant beschikbaar voor het omdraaien van plaatwerkdelen tot 2.000 kg.

Voor de EasyGrinder zijn nieuwe bewerkingsrecepten ontwikkeld waarmee de snijkanten beter geslepen kunnen worden.

Met de autonoom werkende slijp- en ontbraamrobot EasyGrinder worden plasma- en autogeen gesneden plaatwerkproducten tot 200 kg volledig onbemand en automatisch nabewerkt. Deze robot-oplossing zorgt voor een lagere kostprijs en betere arbeidsomstandigheden. De vernieuwde EasyGrinder kan uitgebreid worden met het EasyTransfer handlingsysteem waarmee producten tot 750 kg bewerkt kunnen worden. Door de uitbreiding van het aantal palletposities wordt tevens de autonomie vergroot.

Ook is de EasyFlipper bewerkingstafel nu voorzien van ingebouwde magneten zodat ook kleinere en lichtere onderdelen bewerkt kunnen worden. Omdat de onderdelen nu beter vastgehouden worden, kunnen de bewerkingssnelheden en -krachten verhoogd worden.

Slijpen van snijkanten

Voor de EasyGrinder zijn nieuwe bewerkingsrecepten ontwikkeld waarmee de snijkanten beter geslepen kunnen worden. De smeltrand, oxidehuid, aansnijdpunten en oneffenheden kunnen volledig weggeslepen worden voor een perfecte afwerking van de snijkanten. Ook kan nu een lamellenborstel ingezet worden voor het afbramen en kanten breken van boorgaten.

Automatiseren straalmachines

Met de EasyShotblast biedt Teqram een oplossing voor het automatisch stralen van plasma- en autogeen-snijdelen tot 200 kg en optioneel tot 500 kg. Sinds de introductie afgelopen najaar zijn samen met Rump en Rösler meerdere systemen aan eindgebruikers geleverd. In een straalcabine worden zowel de smalle zijkanten als de gehele onderkant van een plaatwerkproduct perfect afgewerkt. Daarbij is het energieverbruik tot 25% lager dan in een doorvoerstraalmachine en de kortere cyclustijd resulteert in een hogere output. Hiermee wordt de terugverdientijd van de EasyShotblast vaak minder dan 2 jaar.

Voor het tweezijdig bewerken kan het automatisch omdraaien eenvoudig worden geïntegreerd. Met de vernieuwde EasyShotBlast kunnen ook extra bewerkingsstappen zoals het ontslakken, ontbramen of verwijderen van aansnijdpunten geïntegreerd worden. Zo kunnen snijdelen in één stap volledig bewerkt worden.

Zware plaatdelen omdraaien

De EasyFlipper, die Teqram heeft ontwikkeld om zware onderdelen of platen tot 750 kg in minder dan 10 seconden om te draaien, heeft een redesign ondergaan. Hierbij zijn de configuratiemogelijkheden verder uitgebreid. Er is nu een hydraulische variant beschikbaar met een laadvermogen van 2.000 kg, die in minder dan 40 seconden platen of onderdelen tot maximaal 200 mm dik kan omdraaien. Ook de pneumatische EasyFlipper kan uitgerust worden met de aangepaste tafels voor plaatdiktes tot 200 mm.

Het koppelen/ontkoppelen van meerdere EasyFlippers is vereenvoudigd. Zo kan sneller geschakeld worden tussen een dubbele EasyFlipper voor onderdelen tot 7 x 1,8 m of twee enkele EasyFlippers die voor verschillende toepassingen ingezet kunnen worden.

Eenvoudige bediening

Teqram ontwikkelt en levert autonome robotsystemen voor het beladen en ontladen van ontbraam-, richt- en straalmachines en voor het ontslakken, slijpen en ontbramen van plaatwerkdelen. Onderscheidend is de eenvoudige bediening van de EasyRobotics systemen.

Pallets, stapels en snijdelen worden automatisch herkend door het EasyEye 3D vision-systeem in combinatie met een op artificial intelligence-gebaseerde besturing. Het selecteren, positioneren en wisselen van de grijpers om verschillende producten op te pakken en te plaatsen gaat automatisch, zonder te programmeren. Op basis van een gekozen recept worden de producten onbemand bewerkt. Omdat het lange programmeren en teachen komen te vervallen, kunnen met de EasyRobotics systemen enkelstuks of kleine series rendabel geautomatiseerd worden.

Teqram
Hal 8, stand 8B14

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Teqram en RobWelding winnen Europese awards van ABB-Robotics

19-01 Er was nog meer Nederlands succes want lasrobotspecialist RobWelding uit Dodewaard won de award…

Automatisering

Dreeskornfeld investeert in robottechnologie voor onbemand ontbramen

16-10 Heinz Dreeskornfeld is een middelgroot bedrijf op het gebied van flexibele plaatbewerking. In het…

Oppervlaktetechniek

EasyShotblast straalt plaatwerkonderdelen autonoom

12-10 Straalmachines worden ingezet wanneer de oppervlaktekwaliteit of ruwheid aan bepaalde specificaties moet voldoen. De…

TechnishowNieuws

TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen

29-08 De inzendingen waarmee deze bedrijven hebben gewonnen, zijn deze week te zien op de…

TechnishowNieuws

Autonome slijprobot gaat op voor tweede Award

24-08 Mocht Teqram een Innovation Award winnen, dan betekent dat de tweede prijs binnen een…

Plaatbewerking

Automatiseren van ontbraamproces met robotarm

13-07 Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar…

Plaatbewerking

Teqram, Airco/Bystronic en LVD winnen BlechExpo Award

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

Verspanen

Teqram EasyMillDrill belaadt freesmachines met vision

21-09 Een kenmerkende eigenschap van alle robotsystemen van Teqram is het gepatenteerde EasyEye 3D-visionsysteem voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV