EasyShotblast straalt plaatwerkonderdelen autonoom

Met de Teqram EasyShotblast kunnen straalmachines geheel onbemand worden beladen en ontladen. Dankzij vision-technologie is het programmeren of teachen geheel overbodig. Teqram uit Zwolle introduceert de EasyShotblast tijdens de Euroblech in Hannover.

Plaats de pallets met onderdelen voor de straalmachine in het werkgebied van de robot en druk op start. Zo eenvoudig is de bediening van de EasyShotblast.

Straalmachines worden ingezet wanneer de oppervlaktekwaliteit of ruwheid aan bepaalde specificaties moet voldoen. De onderdelen zijn vaak zwaar en het handmatig beladen van de straalcabine met bijvoorbeeld een kraan of tilhulp is arbeidsintensief. Met de EasyShotblast biedt Teqram een oplossing voor het automatisch stralen van plasma- en autogeen-snijdelen tot 200 kg en optioneel tot 500 kg. Door het straalproces te automatiseren, kan de kwaliteit aanzienlijk worden verhoogd terwijl de kosten voor energie en personeel drastisch worden verlaagd.

Volledig autonoom

Plaats de pallets met onderdelen in het werkgebied van de robot en druk op start. Zo eenvoudig is de bediening van de EasyShotblast. Pallets, stapels en snijdelen worden automatisch herkend door het innovatieve EasyEye 3D vision-systeem in combinatie met een op artificial intelligence-gebaseerde besturing. Het selecteren, positioneren en wisselen van de grijpers om verschillende producten op te pakken en in de straalcabine te plaatsen gaat volledig automatisch, zonder te programmeren. Omdat het lange programmeren en teachen komt te vervallen kunnen met de EasyShotblast enkelstuks of kleine series rendabel geautomatiseerd worden.

Kwaliteit, energieverbruik cyclustijd

In een straalcabine worden zowel smalle zijkanten als de gehele onderkant van een plaatwerkproduct perfect afgewerkt. Daarbij is het energieverbruik tot 25% lager dan in een doorvoerstraalmachine en de kortere cyclustijd resulteert in een hogere output. Hiermee wordt de terugverdientijd van de EasyShotblast volgens Teqram vaak minder dan 2 jaar.

Betere arbeidsomstandigheden

Het vinden en behouden van goede vakmensen wordt steeds moeilijker. Omdat het zware en repetitieve werk wordt overgenomen door de robot, wordt met de EasyShotblast de ergonomie rondom het stralen sterk verbeterd. Dit draagt bij aan een beter imago als werkgever.

Complete afwerking

Voor het tweezijdig bewerken kan het automatisch omdraaien eenvoudig worden geïntegreerd, evenals extra bewerkingsstappen zoals het ontslakken, ontbramen of verwijderen van aansnijdpunten. Zo kunnen snijdelen in één stap volledig worden bewerkt.

Genomineerd voor Euroblech Award

Met de slijprobot EasyGrinder won Teqram al de BlechExpo Innovations Award 2021 en recent de TechniShow Innovations Award 2022. Nu is het Zwolse bedrijf met de EasyShotblast genomineerd voor de Euroblech Award 2022 in de categorie Automation and Handling. De winnaar wordt bepaald door middel van stemmen door het publiek. De uitreiking van de award is op 25 oktober, de eerste dag van de Euroblech.

Teqram ontwikkelt en levert autonome robotsystemen voor de handling en het bewerken van plaatwerkproducten. Deze modulaire robotsystemen maken gebruik van 3D vision en touch-sensoren in combinatie met een geavanceerde besturing op basis van AI. Hiermee wordt de productgeometrie automatisch herkend waardoor het programmeren of teachen van de robot overbodig wordt. Dit maakt de Teqram oplossingen bij uitstek geschikt voor een grote productvariëteit bij enkelstuks en kleine series.
Er zijn meerdere standaard applicaties beschikbaar voor onder andere het beladen en ontladen van ontbraam-, richt- en straalmachines en het ontslakken, ontbramen en slijpen van plaatwerkproducten. Naast de EasyShotblast zal Teqram op de Euroblech onder andere de EasyGrinder slijprobot en de EasyFlipper voor het omkiepen van zware onderdelen of platen demonstreren.

Teqram
Hal 26, stand L52

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Teqram en RobWelding winnen Europese awards van ABB-Robotics

19-01 Er was nog meer Nederlands succes want lasrobotspecialist RobWelding uit Dodewaard won de award…

Automatisering

Dreeskornfeld investeert in robottechnologie voor onbemand ontbramen

16-10 Heinz Dreeskornfeld is een middelgroot bedrijf op het gebied van flexibele plaatbewerking. In het…

Plaatbewerking

Teqram vernieuwt robotsystemen voor slijpen en stralen

22-08 Met de autonoom werkende slijp- en ontbraamrobot EasyGrinder worden plasma- en autogeen gesneden plaatwerkproducten…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

Plaatbewerking

Elektrische sfeer op geslaagde Euroblech

02-11 In totaal lokte de vakbeurs vorige week 38.076 vakbezoekers van over de hele wereld…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Vier op een rij

26-10 Dibalex leverde sinds 2008 reeds meer dan tien verscheidene volautomatische lijnen die operationeel zijn…

Plaatbewerking

Schitterende combinatie

19-10 De nieuwe Shear Brilliance is gebaseerd op de nieuwste composietmaterialen, servo-elektrische technologie en lineaire…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?