Thyssenkrupp zet in op 3D-printing

Thyssenkrupp heeft onlangs haar TechCenter Additive Manufacturing in Mülheim an der Ruhr (Duitsland) geopend. Hier kan het bedrijf in één digitale procesgang, door middel van 3D-printing, plastic en metalen producten produceren, ongeacht de batch-grootte.

Door haar expertise te combineren met die van haar onderzoekspartners wil thyssenkrupp haar belangrijkste markten, waaronder engineering, luchtvaart, scheepsbouw en automotive, een belangrijk concurrentievoordeel meegeven.

Innovatie versnellen
Vooralsnog zet thyssenkrupp een klein team in, dat één printer ter beschikking heeft voor metalen en één voor plastic producten. Beide printers gebruiken de zogeheten laser sintering-techniek om een poeder laag na laag aan te brengen en te doen smelten en het vervolgens tot een vast product te laten stollen. De engineers die het product vervaardigen, hebben alleen een CAD-bestand nodig met een 3D-ontwerp van het gewenste onderdeel. Het product kan vervolgens in één digitale procesgang worden gefabriceerd. Conventionele machine- en werktuigbouwkundige processen zijn daarmee overbodig. “We kunnen ons nu voor het eerst volledig richten op het ontwerp, zonder dat we rekening moeten houden met de beperkingen die de machine- en werktuigbouwkundige processen ons normaal gesproken opleggen. Er gaat een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor ons open”, aldus Reinhold Achatz, Chief Technology Officer bij thyssenkrupp

Thyssenkrupp zet 3D-printing nu al in om complexe onderdelen te vervaardigen die sterker en lichter zijn dan hun equivalenten die volgens de traditionele methodes geproduceerd zijn. De interdisciplinaire projectgroep ‘additive manufacturing’, die begin 2015 in het leven is geroepen, heeft al een groot aantal mogelijke toepassingen in kaart gebracht en patenten aangevraagd op een aantal onderdelen die het door middel van 3D-printing kan fabriceren. De eerste resultaten zijn positief: de expertise die het team inmiddels opgedaan heeft op het gebied van onderdelenontwerp, materiaalkeuze en procesontwikkeling heeft al veel verbeteringen en nuttige toevoegingen opgeleverd.

Additive manufacturing wordt gemeengoed
Het nieuwe TechCenter is belast met de taak producten en technologieën verder door te ontwikkelen, vaardigheden verder te integreren en projecten op te starten met industrieel potentieel. De komende drie jaar valt het TechCenter onder thyssenkrupp Materials Services. “Wij weten hier precies welke materialen het meest geschikt zijn voor welke producten en we hebben de logistieke en projectmatige ervaring om het TechCenter snel verder te helpen. Bovendien weten we precies wie in onze klantenkring gebaat zou zijn bij 3D-printtechnologie”, aldus Hans-Josef Hoß, bestuurslid van thyssenkrupp Materials Services.

Nauwere samenwerking en afstemming met de klanten is bij de nieuwe productiemethode nog veel belangrijker dan voorheen. “We betrekken onze klanten vanaf het begin bij het proces en kunnen producten razendsnel en volledig naar hun wens fabriceren, ook als het maar om één enkel onderdeel gaat”, zegt Hoß. thyssenkrupp hecht er waarde aan dat haar klanten een product geleverd krijgen dat in zijn geheel door één bedrijf vervaardigd wordt. Van advies tot materiaalkeuze, digitaal ontwerp, productie en nabewerking. De mogelijkheden die additive manufacturing biedt, zullen dit proces nog verder versnellen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Europese subsidie voor 3D-printkompas

10-11 Aan dit project werkt een consortium van verschillende bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland met…

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

MetavakNieuws

3D-printen kan de beste oplossing zijn

29-09 Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

Metalen 3D-geprinte brug wordt scherp in de gaten gehouden

12-08 De rekstroken geven – net als de accelerometers, inclinometers, load cells, temperatuurmeters en vochtigheidsmeters…

3D

SLM Solutions verruilt beursdeelname voor digitale communicatie

12-08 Het bedrijf gaat zich volledig richten op het digitaal vrijgeven van nieuws en informatie.…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

3D

Fraunhofer IFAM ontwikkelt pasta voor nieuwe Moldjet 3D-printer

05-08 Samen met Tritone Technologies en MIMplus Technologies werken de partners aan de ontwikkeling van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X