Toenemende krapte op de arbeidsmarkt: hoe vind je goed geschoold technisch personeel?

Het is tegenwoordig dan ook een ware strijd om de juiste arbeidskrachten aan je te binden. Waar voorheen werkzoekenden er alles aan deden om gekozen te worden, zijn de rollen nu omgekeerd. Want hoe vind je goed geschoold personeel als er zo weinig nieuwe krachten te vinden zijn?

Het loont dan ook om je op zij-instromers te richten. Je kunt kiezen voor een samenwerking met opleidingsinstituut Strevon.

Ik zoek technisch personeel, maar heb geen idee waar ik moet beginnen. Herkenbaar? Dan ben je ook zeker niet de enige. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt heeft meerdere branches hard geraakt. De technische sector is hier een van. Er zijn steeds minder jongeren die een technische opleiding volgen. Dit terwijl de vraag naar technisch personeel alleen maar blijft groeien.

Opvallende vacature

Loodgieter gezocht” en dan volgt er een praatje over een marktconform salaris en een fijne werkplek. Grote kans dat de helft nu al is afgehaakt. Een dergelijke vacature spreekt niet tot de verbeelding. Bovendien zijn hier nog tal van andere voorbeelden van te vinden. Het is niet uniek. Het valt niet op.

Daarom is het belangrijk om echt tijd te besteden aan het schrijven van een vacature. Weet de lezer te raken en te enthousiasmeren. Denk bijvoorbeeld aan een ludieke tekst of eentje die tot denken zet. Toon ook dat jouw bedrijf leuk is om voor te werken. Wat het bedrijf zo speciaal maakt. Zijn er bijvoorbeeld speciale activiteiten die jullie als team ondernemen? Misschien wel elke vrijdag een gezellige borrel of jaarlijks een spetterend bedrijfsuitje. Dan is het leuk om dit soort dingen ook te noemen in de vacature. Dit maakt de sfeer binnen het bedrijf tastbaar.

Focus je op zij-instromers

Vaak wordt de focus op geschoold personeel gelegd. Het is natuurlijk prettig als je direct mensen kunt aannemen met de nodige ervaring en kennis. Die groep is echter klein. Er is ook een hele grote groep die wel gemotiveerd is om in de techniek te werken, maar hier nog niet de juiste diploma’s voor heeft behaald. Juist omdat hun motivatie zo hoog ligt, kunnen dit met name in de toekomst zeer waardevolle krachten worden.

Het loont dan ook om je op zij-instromers te richten. Je kunt kiezen voor een samenwerking met opleidingsinstituut Strevon. Zij helpen mensen vanuit andere branches met omscholen naar de technische sector. In 1,5 jaar worden ze klaargestoomd om volledig zelfstandig aan de slag te gaan. Dit vraagt ook om een investering vanuit het bedrijf waar ze komen werken, maar op de lange termijn levert dit heel veel op.

Bied doorgroeimogelijkheden

Een goed salaris is een mooie bijkomstigheid. Maar bij de meeste bedrijven binnen de technische sector wordt dit al geboden. Je kunt pas echt verschil maken door betere doorgroeimogelijkheden te bieden. Mensen willen weten hoe de toekomst er voor hen uit gaat zien. Er zijn maar weinig jonge arbeiders die nu een vacature willen invullen en verder geen plannen meer hebben. Men wil doorgroeien en hier ook de kans voor krijgen. Als jij dit kunt bieden, heb je al snel een streepje voor op andere bedrijven.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Personeel is de grootste uitdaging

05-07 De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens Tuwi Next, een onderdeel van het tweedaagse open…

Personeel en Opleiding

Suplacon werkt nieuwe medewerkers vlot in

16-08 TWI staat voor Training within Industry. De methode is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog,…

Bedrijf en Economie

Omzet metaal in eerste kwartaal 5 procent hoger

19-05 Per saldo verwachten industriële ondernemers voor het tweede kwartaal van 2021 een hogere omzet…

MetaalNieuws Extra IM

Bewustwording risico’s werkplek zorgt voor minder bedrijfsongevallen

03-02 Fouten maken is menselijk. Maar fouten door onwetendheid zouden niet voor mogen komen. Daarom…

Personeel en Opleiding

Miguel Delcour directeur ingenieursvereniging KIVI

15-10 Miguel Delcour is per 12 oktober benoemd tot directeur van het KIVI-bureau. Hij heeft…

Verspanen

Magistor breidt organisatie verder uit

15-10 De organisatie van Magistor, de straal- en verspaningsspecialist uit Rijssen, is sinds 12 oktober…

Plaatbewerking

Medewerkers Metaalcenter Driessen pauzeren voorlopig in de productieruimte

20-03 Pauzes in de productieruimte in plaats van in de kantine, koffie uit kartonnen bekers…

Personeel en Opleiding

Technisch bedrijfsopleider bouwt digitale leeromgeving voor verspaningsindustrie

05-02 Technisch bedrijfsopleider STODT bouwt in Hengelo een smart factory-omgeving op basis van het Siemens…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema