Toetreding Dewulf gave uitbreiding voor Innovatiecluster Drachten

0

Met de toetreding van heavy duty-bedrijf Dewulf uit het Friese Winsum viert de groep hightechbedrijven van Innovatiecluster Drachten (ICD) dat ze officieel is aangemerkt als landelijk ‘smart industry fieldlab’. De bedrijven zijn verregaand gedigitaliseerd en hun machines, productiemiddelen en organisaties zijn nauw met elkaar verweven en daarom een voorbeeld voor de toekomstige maakindustrie.

Binne Visser, voorzitter van Innovatiecluster Drachten, noemt Dewulf, een topspeler op wereldschaal in landbouwmachines voor de teelt van aardappelen en wortelgewassen, ‘een parel in de regio’. “Veel mbo en hbo-technici uit de regio vinden er hun baan, terwijl hun slimme landbouwmachines voor de teelt van aardappelen en wortelgewassen wereldwijd bekend staan om hun goede kwaliteit.’’ Met de toetreding van Dewulf doen heavy duty systems hun intrede in het hightech bedrijvencluster. Volgens Visser een mooie uitbreiding die goed past binnen de scope van het ICD. ,,Met Dewulf krijgen we de kans om technieken en kennis te delen uit een ander werkgebied. Dit maakt een volgende stap in de ontwikkeling van ons cluster mogelijk.’’

Trendsetter
Johan Boonstra, Plant Manager van Dewulf Group, beseft dat technologische ontwikkeling cruciaal is om trendsetter te blijven. ,,We werken met ons team van specialisten dagelijks aan productverbetering en (technologische) innovatie. Technologische voorsprong is nu eenmaal cruciaal voor onze klanten. De ontwikkelingen gaan echter zo snel, dat we het niet meer in ons eentje kunnen bijbenen. Daarom kijken we uit naar de samenwerking binnen Innovatiecluster Drachten.’’ Boonstra treft bij de hightechbedrijven partners om de innovatiekracht van zijn bedrijf en de regio te vergroten. ,,Wij bieden werknemers van morgen graag de kans om bij ons stage- en werkervaring op te doen. Zo versterken we onze positie in de regio.’’

Fieldlab
De fieldlabstatus komt niet uit de lucht vallen. Volgens Visser laten de ICD-bedrijven zien dat ze slim en flexibel kunnen produceren. ,,Zowel wat het product betreft – de eigenschappen, de kwaliteit en het ontwerp – als de hoeveelheid en de levertijd. Bovendien is een kernmerk van smart industry het efficiënt omspringen met grondstoffen. Zo leveren we een bijdrage aan een duurzame wereld.’’ Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen doelgericht Smart Industry oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Ze vormen ook een omgeving waarin mensen deze oplossingen leren toe te passen. Daarnaast versterken ze verbindingen met onderzoek, onderwijs en beleid op een specifiek Smart Industry thema. Nederland telt 41 Smart Industry Fieldlabs, waarin ruim 500 bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken. Voorbeelden in Noord-Nederland zijn de proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet 5Groningen, shared smart factory Technologies Added in Emmen en de samenwerking van de Noordelijke maakindustrie Region of Smart Factories.

De fieldlabstatus komt niet uit de lucht vallen. Volgens Visser laten de ICD-bedrijven zien dat ze slim en flexibel kunnen produceren.