Toleranties en normen van metaal: MCB geeft advies

0

Bij MCB komen veel vragen binnen over normen en toleranties van metaal, bijvoorbeeld van plaatmateriaal. De klanten van de metaalgroothandel hebben materiaal gekregen dat vragen oproept, vanwege krassen of putjes die bij het produceren zijn ontstaan. Op de website van MCB legt het bedrijf uit Valkenswaard uit dat in sommige materiaalsoorten meer afwijkingen zitten dan in andere.

In een blog legt MCB uit dat niet veel klanten de normen zelf in hun bezit hebben, omdat ze vrij duur zijn en regelmatig worden aangepast. De metaalgroothandel geeft aan dat deze normen ook niet zomaar doorgestuurd mogen worden en dat indien klanten wel over de norm beschikken, zij ook nog de vraag stellen ‘Wat zegt de norm in dit geval?’. Dat kan zijn omdat de klanten het lastig vinden om de norm te interpreteren. Bijvoorbeeld als het gaat om de rechtheid van een plaat.

Interpretatie
Arno van Wijnen is metaalkundigadviseur bij MCB en in een blog op de website van de metaalgroothandel legt hij daarom meer uit over de normen en de interpretatie hiervan: “Ik kreeg laatst een lijst met aluminiumsoorten en de vraag ‘Kun je van elke soort even aangeven wat de norm is?’ Maar ‘de norm’ bestaat niet, er zijn namelijk meerdere soorten normen: chemisch, mechanisch, optisch en op maatvoering.” Hieronder benoemt de adviseur bij MCB deze normen:

  • Chemische norm: welke elementen zitten in het materiaal en in welke compositie? Wat zijn de bijbehorende grenzen?;
  • Mechanische norm: wat is de sterkte, bijvoorbeeld in termen van rek, kerfslagwaardes etc.?;
  • Optische norm: hoe ‘foutloos’ ziet de plaat eruit? Platen kunnen walsfouten, krassen, putjes en dergelijke bevatten en toch aan de norm voldoen. Wat bijvoorbeeld veel klanten niet weten, is dat bij quartoplaat de fouten volgens de norm uitgeslepen mogen worden. Sommige klanten zien dat en beseffen niet dat het de bedoeling is;
  • Norm op maatvoering: wat is de acceptabele afwijking in dikte, breedte, lengte, parallelliteit (trapeziumvorm) etc.? Het kan zijn dat een klant twijfelt over de maatvoering van de plaat die hij heeft gekregen, omdat deze bijvoorbeeld niet gebogen kan worden.

Meerdere normen
In het blog vervolgt de adviseur: “Af en toe vragen klanten ook of een materiaal aan meerdere normen voldoet, bijvoorbeeld zowel aan Europese als Amerikaanse. Dan is het ‘volgens meerdere normen genormeerd’, zoals de wereldwijde ISO-norm. Bijna al het RVS dat MCB verkoopt voldoet aan meerdere normen, ook de exclusievere HPA’s en titanium. Voor staal en aluminium is dat minder gebruikelijk.”