Trillingsvrije boorstang met verwisselbare kop

Ceratizit Team Cutting Tools heeft nieuwe trillingsdempende boorstangen ontwikkeld voor het efficiënt bewerken van werkstukken die moeten voldoen aan een hoge oppervlaktekwaliteit. Dankzij het nieuwe wisselkopsysteem kunnen de boorstangen flexibel worden ingezet. De trillingsdempende eigenschappen zorgen tevens voor een hoge proceszekerheid.

Ongecontroleerde trillingen leiden vaak tot inefficiënte productieprocessen en uiteindelijk tot de afkeur van dure werkstukken. Toch zijn lange uitsteeklengtes vaak essentieel tijdens het draaien, verzinken of draadsnijden. Om trillingen bij lange uitsteeklengtes te voorkomen heeft Ceratizit de nieuwe trillingsdempende boorstangen met een flexibel wisselkopsysteem ontwikkeld.

“Afhankelijk van het te bewerken materiaal zorgen lange uitsteeklengtes onvermijdelijk tot trillingen die uiteindelijk catastrofale gevolgen hebben op de oppervlaktekwaliteit van het werkstuk. En dat is niet het enige nadelige effect. Trillingen zorgen ook voor een versnelde slijtage of zelfs tot gereedschapsbreuk. Met onze nieuwe trillingsdempende boorstangen is dat probleem opgelost”, vertelt Patrick Umans, salesmanager van Ceratizit Nederland en België.

Ingebouwd dempingssysteem

In de praktijk worden trillingen meestal gereduceerd door procesparameters zoals de snijdiepte, snijsnelheid of voeding te verlagen. Dit heeft een negatief effect op de cyclustijd en daarmee op de winstgevendheid van een order. Ceratizit heeft daarom boorstangen ontwikkeld met een dempingssysteem in het gereedschapslichaam.

Dit systeem minimaliseert op effectieve wijze hinderlijke trillingen, waardoor het zelfs mogelijk wordt om de procesparameters te verhogen en dus de cyclustijd te verlagen. De gedempte gereedschappen verbeteren met name de oppervlaktekwaliteit en verlengen de standtijd van het gereedschap, terwijl tegelijkertijd de machinespil minder wordt belast. Dit zorgt voor een hogere duurzaamheid, aangezien alle gebruikte componenten langer meegaan. Samen met de kostenbesparingen die worden behaald door een langere standtijd, kunnen ook complexere werkstukken met een hoge proceszekerheid onbemand worden bewerkt.

Variabel systeem

De trillingsdempende boorstangen kunnen efficiënt worden ingezet dankzij het nieuw ontwikkelde modulaire wisselkopsysteem. Met een keuze uit acht verschillende verwisselbare koppen is het gereedschap variabel, flexibel, veelzijdig en kostenefficiënt. Door de slimme positionering van het koelmiddelmondstuk profiteert het verwisselbare kopsysteem ook van een efficiënte koeling en verbeterde spaanafvoer. Standaardversies van de basishouders zijn verkrijgbaar in lengtes van 200, 218 en 283 mm en diameters van 25, 32 en 40 mm. De trillingsdempende versies zijn verkrijgbaar in lengtes van 150, 185 en 225 mm.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Ceratizit opent energie-efficiënte productiefaciliteit

21-05 In lijn met de bedrijfsdoelstellingen lag de nadruk tijdens de ontwikkeling van de nieuwe…

Verspanen

HFI optimaliseert verspaning stapsgewijs met Ceratizit

27-03 HFI is van oudsher gespecialiseerd in het draaien van componenten in kleine en grote…

Verspanen

Ceratizit en CAD2M bundelen krachten

23-10 Het doel van de samenwerking is het delen van kennis en expertise met betrekking…

Verspanen

Slimme en duurzame innovaties bij Ceratizit op EMO

09-09 De toekomst van productie is slim, zoveel is zeker. Maar de wegen naar een…

Verspanen

Ceratizit introduceert standaard voor CO2-voetafdruk hardmetaal

19-07 In combinatie met een score- en classificatiesysteem belooft de hardmetaalspecialist een grotere transparantie met…

Verspanen

Belangrijke rol voor Technical Center Ceratizit

07-06 In het Technical Center kunnen technisch vertegenwoordigers met twee moderne bewerkingsmachines aan de slag…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Ceratizit wil koploper in duurzaamheid worden

13-10 Executive Board Member Thierry Wolter kondigde de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die de hele toeleveringsketen zullen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV