Troostwijk organiseert inbrengveilingen voor overtollige machines

Naast de gebruikelijke stand alone veilingen gaat Troostwijk voortaan zes keer per jaar een inbrengveiling organiseren, waarin Nederlandse metaalbewerkingsbedrijven hun overtollige machines kunnen aanbieden. De eerste inbrengveiling is al begin december.

Het opzetten en verder ontwikkelen van deze inbrengveilingen is een belangrijk aandachtspunt van Ron Tosseram, die onlangs als accountmanager bij Troostwijk Veilingen in dienst is getreden. Hij heeft ruime ervaring in de verkoop van gereedschappen en machines voor de metaalbewerking en noemt zijn nieuwe functie bij Troostwijk dan ook ‘een logische stap’.

Tosseram is al 30 jaar actief in de metaalbewerking en doorliep aan het begin van zijn carrière bij enkele machinefabrieken tal van disciplines. Begonnen als draaier, frezer en CNC-rondslijper stroomde hij via de meetkamer door naar een leidinggevende functie. Daarna volgde de overstap naar de buitendienst, waar zijn opgedane ervaring prima toepasbaar was in zeer diverse situaties. Hij begon met de verkoop van gereedschap, daarna volgde de verkoop van spanmiddelen en vervolgens die van metaalbewerkingsmachines. “Naast heel veel nuttige ervaring heeft 22 jaar buitendienst mij ook een groot netwerk opgeleverd. Ik laat mijn klanten en relaties hier graag van profiteren.”

Platform vergroten
Troostwijk heeft al eens eerder verzamelveilingen georganiseerd, waarin machines van verschillende metaalbedrijven werden samengebracht en gebundeld aangeboden op het platform van het Amsterdamse veilinghuis. De frequentie hiervan wordt nu sterk opgevoerd en Troostwijk gaat deze veilingen intensiever oppakken. Tosseram: “We krijgen heel veel kleine aanvragen van bedrijven, die hier of daar een machine hebben staan waar ze wel vanaf willen. Daar bieden we maar een beperkt platform voor, maar dat gaan we nu vergroten.”

Machines te gelde maken
De nieuwe accountmanager verwacht daar veel van. De technologische ontwikkelingen gaan snel en metaalbedrijven hebben geld nodig om te kunnen investeren in de automatisering en modernisering van hun productieprocessen. Ze kunnen daarvoor naar de bank stappen maar een mogelijkheid is ook om overtollige machines te gelde te maken. Dat zijn bijvoorbeeld machines die eigenlijk niet meer concurrerend zijn omdat er tegenwoordig steeds meer wordt gewerkt met 5-assers, multitasking machines en robots die de handling overnemen. Tosseram kan hierbij een ondersteunende rol spelen. Door zijn ervaring met de verkoop van machines en gereedschappen kan hij metaalondernemers adviseren waar ze op zouden kunnen investeren en wat hun volgende stap mogelijk zou kunnen zijn. Troostwijk beschikt over een enorm platform. Maandelijks snuffelen hier zo’n anderhalf miljoen bezoekers van over de hele wereld op, op zoek naar geschikte productiemiddelen. De tijdstippen om dit platform te benutten voor de inbrengveilingen voor Nederlandse metaalbedrijven zullen strategisch worden gekozen. Er zal gericht marketing en reclame omheen worden georganiseerd om zo veel mogelijk potentiële kopers te trekken. Het totale veilingtraject duurt 6 tot 8 weken. Vanaf het afsluiten van het contract met de opdrachtgever tot de afrekening. De veiling staat gemiddeld twee weken online en wordt afgesloten met een veildag op bijvoorbeeld de laatste dag van de maand. Verkopende partijen hebben daarbij een grote mate van vrijheid. Troostwijk kan hen al het werk uit handen nemen, maar ze kunnen ook zelf hun kavel beschrijven, foto’s en/of video’s maken en deze op de speciale veilingwebsite plaatsen. Kijkdagen kunnen in overleg met eventueel geïnteresseerde partijen worden georganiseerd. Zelfs kunnen met de koper afspraken worden gemaakt over het moment van levering van de machine, zodat er indien nodig nog een tijdje kan worden door geproduceerd. Indien gewenst kan Troostwijk ook alle ondersteuning bieden bij het vervoer, de noodzakelijke transportvoorzieningen en de installatie van de geveilde machine.

Goede naam
Het gaat bij deze inbrengveilingen om in Nederland gebruikte machines. Deze hebben over de hele wereld een goede naam omdat het vaak kwalitatief hoogwaardige, moderne machines zijn, die doorgaans goed zijn onderhouden. In eerste instantie worden alle machines bij elkaar gebracht in één veiling. Maar Ron Tosseram kan zich voorstellen dat er op den duur specifieke inbrengveilingen komen voor bijvoorbeeld verspaning of plaatbewerking.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Tech Demoweek heeft nu echt de deuren geopend. Dit zijn de highlights.

15-03 De redactie van MetaalNieuws bracht op de eerste dag van de Tech Demoweek een…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO voorspelt consolidatie in enorm groeiende verspaningsmarkt

15-03 De op volle toeren draaiende Nederlandse metaalbewerkers met verspaning als hoofdactiviteit staan volgens ABN…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Bedrijf en Economie

Veilingactiviteiten BVA Auctions gaan over naar Troostwijk

09-11 De afgelopen vijf jaar zijn de veilingomzetten van zowel Troostwijk Auctions als BVA Auctions…

Toeleveren

Extreme drukte bij afsluiterproducent, maar deel van productie gaat noodgedwongen naar Italië

08-11 Maverick verplaatst noodgedwongen een deel van de activiteiten naar Italië omdat het in Nederland…

Bedrijf en Economie

Inbrengveilingen Troostwijk werken goed in de metaal

25-10 Het principe van de inbrengveiling is eenvoudig. Iedere metaalondernemer die één of twee overtollige…

Verspanen

Metaalbewerkingsmachines Migelinda in online veiling bij Troostwijk

19-10 De veiling bestaat uit jong gebruikte metaalbewerkingsmachines zoals draaibanken, bewerkingscentra, bandzaagmachines en bijbehorende gereedschappen.…

Plaatbewerking

Creatief meedenken

22-08 De gesprekken hiervoor kwamen op gang in 2020, toen Brabantia bezig was met de…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?