Trumpf lanceert tandemversie TruBend Serie 8000

0

Trumpf biedt de kantpersen van de TruBend Serie 8000 voor het buigen groot en dik plaatmateriaal nu ook aan in een tandem-uitvoering. Tevens is hierbij een speciaal opslag- en wisselsysteem voor zware onder- en bovengereedschappen leverbaar.

De tandem-versie beschikt standaard over een C-frame met een uitlading van 820 mm en een maximale afstand tussen de tafel en de persbalk van 820 mm. Dit in combinatie met het feit dat de tafelbreedte ondanks de enorme buigkracht slechts 140 mm meet, voert de buigvrijheid en de variatie in delen verder op. Uiteraard kan elke machine ook individueel worden gebruikt voor dubbele capaciteit met minder insteltijden.

Voor een veilige bediening in stand-alone gebruik worden beide machines met een druk op de knop door een beschermingsdeur van elkaar gescheiden. In tandem-operatie beweegt deze deur automatisch terug, zodat over de complete lengte kan worden gebogen. Om daarbij voor maximale procesbetrouwbaarheid te zorgen, worden de BendGuard veiligheidssystemen van beide machines met elkaar verbonden. De totale buiglengte is zo direct onder controle op de tandemmachine, waardoor een hoge buigsnelheid ook in verbonden operatie is verzekerd.

De installatie van de tandem is volgens Trumpf eenvoudig want  hij arriveert, anders dan andere grootformaat buigmachines, standaard als een op-de-vloer uitvoering in de productiehal. Een kostbaar fundament is niet nodig.

Bombering
Een mechanische bombering met een nauwkeurig instelbare bombeerhoek verzekert een hoge buigkwaliteit bij de TruBend Serie 8000. De tandem-versie buigt even nauwkeurig als de stand-alone machines dankzij de punctuele instelmogelijkheid van de bombering en de nauwkeurige synchronisatie van de beide machines. De CNC-gestuurde bombering zorgt voor gelijkblijvende hoeknauwkeurigheid over de volledige afkantlengte.

Magazijn voor 60 meter gereedschappen
Voor nog meer productiviteit van de grootformaat machines van Trumpf biedt de ToolShuttle nu een bijzonder opslagsysteem voor  onder- en bovengereedschappen. Hiermee kunnen de gebruikers zware gereedschappen goed handlen. De set-up van de machines wordt zo eenvoudiger en ergonomischer en insteltijden en zoektijden nemen af.
Voor Trumpf buigmachines van de Serie 8000 tot 600 ton biedt de ToolShuttle plek voor 28 boven- en 32 ondergereedschapvakken. Ofwel: er is plaats voor meer dan 60 meter gereedschappen.  De gereedschappen worden via een beweegbare transfer-unit met drie gereedschapsopnamen aan zowel de onder- als de bovenkant op de buigmachine gebracht. Dat ontziet niet alleen de rug van de operator: als hij de bovenkant en de onderkant van de transfer-unit uitrust met nieuwe gereedschappen en ze naar de buigmachine schuift, dan kan hij tegelijkertijd ook de te wisselen gereedschappen in een van de vrije houders schuiven. Zo kan hij gereedschappen in één arbeidsgang verwijderen en plaatsen. Een interessante extra optie hierbij is een draai-unit waarmee zware gereedschappen moeiteloos 180 graden kunnen worden gedraaid.