Tube en wire zetten nieuwe normen

Met meer dan 2.600 exposanten uit 65 landen bevestigen de vakbeurzen Tube & wire hun positie als toonaangevende internationale beurzen voor de belangrijkste industrieën van draad, kabel, buizen, buizen en hun toeleveringsketens. Het beursduo vindt plaats van 15 tot en met 19 april in het beurscomplex van Düsselsorf.

Op de Tube zal het hele spectrum van holle materialen vertegenwoordigd zijn: plastic, beton en glas. “Maar ferro en non-ferro domineren als vanouds de show“, verzekert Daniel Ryfisch, directeur wire/Tube & Flow Technologies bij Messe Düsseldorf.

Samen zijn de beurzen groter dan ooit. Meer dan 119.000 vierkante meter van het beursterrein van Düsseldorf zal bezet zijn. Voor Daniel Ryfisch, directeur wire/Tube & Flow Technologies bij Messe Düsseldorf, is dat een teken dat de vakbeurzen weer helemaal terug zijn na de moeilijke covid-jaren en de onzekere periode kort daarna. “De beurzenbusiness is weer in full swing“, zo sprak Ryfisch begin maart op een persconferentie in de aanloop naar beide beurzen bij ArcelorMittal in Duisburg.

Sterk internationaal karakter

Er worden straks in Düsseldorf vakbezoekers van over de hele wereld verwacht. Ook van alle exposanten is ongeveer twee derde deel afkomstig uit andere landen dan Duitsland. Ze komen voornamelijk uit de sterke Europese productielanden, de VS, Midden- en Zuid-Amerika, Azië en het Afrikaanse continent. Waren er op de vorige editie in 2022 vrijwel geen exposanten uit China en India te vinden door de reisrestricties ten gevolge van covid, nu is dat totaal anders. “We gaan weer helemaal terug naar normaal“, aldus Ryfisch. “Het beurscomplex in Düsseldorf is de absolute toplocatie voor de draad- en buissector als het gaat om het presenteren van innovaties uit de relevante industrieën aan een breed, internationaal publiek”, zegt hij opgetogen.

Klassieke thema’s

Naast de klassieke thema’s zoals machines en apparatuur voor draad-, kabel- en buisproductie, verwerking en eindproducten, legt wire & Tube een sterke focus op onderwerpen als roestvrij staal, waterstof, kunststof buizen, snij- en snijtechnologieën en e-mobiliteit. Daarnaast treden de thema’s bevestigings- en verbindingstechnologieën, verenproductietechnologie en glasvezeltechnologieën steeds meer op de voorgrond. De belangrijkste industrieën hier zijn de chemische, olie- en gassector, de auto-industrie, de bouwsector en de hele telecommunicatiesector.

Wire

Wire 2024 bezet de beurshallen 9 tot en met 17; draad, kabel, draadproducten en technologieën zijn gepland in de hallen 9 t/m 12 en hal 15. Meet China’s Expertise is te vinden in hal 14. Hal 16 wordt een speciale hal voor bevestigings- en bevestigingstechnieken en voor de techniek voor het maken van veren, inclusief hun eindproducten zoals schroeven, sleuven, ogen en technische veren. Hierdoor ontstaat hier een exclusief, apart technologiegebied. De grote ruimte voor zware, ruimteverslindende roosterlasapparatuur komt in de centrale hal 17.

De toepassingen van draad en kabel zijn veranderd en uitgebreid. Dat heeft effect op de exposanten. Er zijn nieuwe exposanten toegetreden maar ook zijn er nog steeds heel veel bekende fabrikanten die hun productportfolio hebben aangepast. Zo maakt Wafios nu ook machines voor e-mobility pins. De industrie evolueert en dat weerspiegelt zich op wire in een aantal focus industrieën. Bijvoorbeeld de automobielindustrie. Hier winnen e-mobiliteit, connected auto’s en autonoom rijden momentum. Actuele topics zoals in de telecommunicatie 5G netwerken, OTT services en tv streaming zijn eveneens centrale thema‘s op deze vakbeurs. Smart homes, green buildings en modulair bouwen transformeren de bouwindustrie. Wire laat zien hoe dit de industrie verandert. Voor de chemische, gas- en olie-industrie belicht wire onder meer de trend van modulaire productiefabrieken.

Tube

Tube 2024 beslaat de beurshallen 1 tot en met 7a: buisaccessoires, buizenproductie en de buizenhandel bevinden zich in de hallen 1, 3, 4, 5, 6 en 7a. Nieuw is de speciale ruimte voor kunststof buizen en pijpen in hal 1. Hier krijgen kunststof buizen de ruimte die ze momenteel met een stijgende tendens ook in de producerende en verwerkende industrie veroveren. Ook is er ruimte voor beton, glas en andere materialen. “Het hele spectrum van holle materialen is vertegenwoordigd, maar ferro en non-ferro domineren als vanouds de show“, verzekert Ryfisch.

In de hallen 4, 5 en 6 is de vorm- en buigtechniek te vinden en in de hallen 6 en 7a de pijpverwerkingstechniek. Machines en apparatuur volgen in hal 7a. Hal 7 is wederom gereserveerd voor Chinese pijpenproducenten en pijpverwerkers met de expertise van Meet China.

Talrijke gespecialiseerde fora, congressen en rondleidingen, zoals de internationale bijeenkomst van experts uit de sectoren, een waterstof- en e-mobiliteitscongres, de ecoMetal-trails en de dagelijkse after-business-chill verrijken het aanbod van evenementen in de beurshallen en op het openluchtterrein.

Alle informatie over exposanten, producten, nieuws uit de branche en trends is te vinden op de internetportalen van wire en Tube.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV