Tuwi showt geautomatiseerde oplossingen voor boren en kanten

Tuwi presenteerde tijdens haar themadagen in de showroom in Winterswijk de nieuwe generatie CNC boorcentra van de Italiaanse fabrikant CMA. Op de nieuwe CMA 3RD zijn veel verschillende bewerkingen mogelijk en de cyclustijden zijn fors verlaagd.

“Dat is precies wat de markt momenteel wil”, zegt Tuwi-directeur Marco Mans. “We hebben het eerste CNC-boorcentrum van CMA in 2006 op de TechniShow geïntroduceerd.  Als je ziet wat deze derde generatie nu allemaal kan, dat is gigantisch.”

De machine kan met Drillwin/DrillCam software eenvoudig worden aangestuurd vanuit de werkvoorbereiding. De automatische gereedschapswissel gaat nu in 10 seconden in plaats van in 30 seconden. Waar voorheen de spanen zich op de machine ophoopten, daar is de machine nu voorzien van een standaard spanenafvoer door middel van een vijzel. De machine, uitgerust met hoogtetaster en automatisch tastsysteem, kan worden beladen terwijl hij aan het bewerken is. Daarbij is de machinebouw compacter, waardoor minder ruimte in de werkplaats nodig is.

Tevens is een groot assortiment gereedschappen inzetbaar, zoals VHM wisselplaten, VHM boren, vloeiboren en roltrappen. “De klanten vragen van ons steeds vaker een compleet, efficiënt systeem”, vertelt Marco Mans. “Dat betekent niet alleen een machine, maar ook hoogwaardige klemmen en gereedschappen. Wij werken daarom samen met partners die daarvoor kunnen zorgen.” Mans noemt de CMA 3RD een ideale machine voor bedrijven die nu nog met twee à drie machines conventioneel boren. “Ze kunnen deze relatief eenvoudige bewerking automatiseren en daarmee hun productietijd reduceren.”

tuwi-cma-boren

Tuwi kan de nieuwe CMA 3RD coördinatenboormachine leveren als een compleet efficiënt systeem inclusief hoogwaardige tooling.

Euromac buigcel
Een tweede hoogtepunt van Tuwi op de themadagen was de introductie van de Euromac FX Buigcel. Net als het boren wordt het kanten steeds vaker geautomatiseerd. “We zien een verschuiving dat kleinere bedrijven steeds meer automatiseren”, aldus Mans. “Dat moet bij het kanten ook, want de moderne fiberlasers produceren zo snel, dat de kantbanken de bottleneck worden in het productieproces. Maar het offline programmeren van kantbanken is complex en we hebben lang gezocht naar een goede partner met een pakket voor offline programmeren op de werkvoorbereiding. Die hebben we gevonden in Widenhorn met Autopol. Dat werkt goed. Onze fabrikant Durma heeft hiervoor overigens nu ook een eigen pakket.”

De Euromac buigcel was een aantal jaren geleden al te zien op de Euroblech, maar hij is volgens Tuwi nu helemaal 100 procent klaar voor de Nederlandse markt. Er staat nu een zwaardere robot bij en deze kan op een rail worden geplaatst voor meerdere palletposities. Hij is verkrijgbaar in verschillende werkbreedtes en tonnages en de robotisering is aan te passen aan de wensen van de klant. De buigcel kan 24/7 volautomatisch produceren maar is ook manueel te gebruiken voor kleine series. De kantbank en robot staan met elkaar in verbinding op een vast frame, hierdoor ontstaat een Plug en Buig unit van 15 vierkante meter. Tuwi toonde tijdens de themadagen de buigcel voorzien van een elektrisch aangedreven kantbank, de Euromac FX Bend 850 voorzien van Kuka robot met een werkbereik van 1100 mm.

Mans: “We gaan deze cel nu echt promoten. Het is echt een mooi systeem voor plaatbewerkers met kleine en middelgrote series dun plaatwerk, dat uitblinkt door de flexibiliteit van programmeren. Het loont al om series van 10 tot 15 stuks met de robot te buigen, de return on investment op deze cel is heel goed.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

TUWI draagt import van Euromac over aan JÖRG Machines

07-04 Euromac is een gerenommeerde Italiaanse fabrikant van ponsmachines, elektrische kantpersen, gerobotiseerde buigcellen, hydraulische buigbanken…

Verspanen

CNC-boorcentrum van CMA maakt Camps Constructie flexibel

08-02 De medewerkers van Camps Constructie verwerken dagelijks staal, RVS en aluminium voor de meest…

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws TOP 10 van 2020

28-12 Nog een paar dagen en dan kunnen we afscheid nemen van een roerig jaar.…

Plaatbewerking

Zwenkbuiger is een verrijking voor Martens

07-12 Een beetje stiekem keek Wim Martens al een aantal jaren naar een zwenkbuigmachine. Maar…

Verspanen

Galvano Metaal verbetert zaagservice met Imet zaagautomaat

17-11 Om de service naar haar klanten verder te verbeteren levert staalhandel Galvano Metaal naast…

Plaatbewerking

Van Pommeren kan weer snel schakelen

02-11 Enkele jaren geleden heeft Van Pommeren Las- en Montagebedrijf in Veenendaal zijn knipschaar en…

Plaatbewerking

Tuwi heeft primeur met open huis in coronatijd

09-09 Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land, is er…

Plaatbewerking

Open huis Tuwi in nieuwe showroom Moerdijk

26-08 Tuwi neemt de nieuwe vestiging in Moerdijk officieel in gebruik met een open huis…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X