Van zinkhoudende lak naar watergedragen coating

Voor de interne coating van buizen is Tata Steel Nederland Tubes in Oosterhout overgestapt van een zinkhoudende lak naar een watergedragen coating. Hier was een intelligent paint kitchen voor nodig en daar heeft Wiltec voor gezorgd.

De intelligent paint kitchen is opgebouwd op een speciaal ontworpen skid gecombineerd met een los vloeistofpaneel. Een uitwisselbare 1000 liter IBC op de skid wordt gekoppeld aan een membraanpomp, die de coating overpompt naar een 500 liter RVS werkketel.

Tata Steel Nederland Tubes produceert koudgevormde gelaste koolstofstalen buizen en profielen met een diameter van 10 tot 76 mm en een lengte tot 10 meter. De meeste producten worden verzinkt door middel van een continu thermisch verzinkproces. Om corrosie tegen te gaan worden buizen ook inwendig gecoat. Dit gebeurde met een VOS-houdende zinkspray. “Wij richten ons steeds meer op milieuvriendelijker produceren”, vertelt Bart Silvius, projectengineer bij Tata Steel. “De zinkspray vervangen door een coating op waterbasis stond daarom hoog op ons verlanglijstje. Naast dat het beter is voor het milieu, is het ook veiliger voor onze medewerkers.”

Eenvoudig bedienen

Om de nieuwe coating te kunnen implementeren, zijn twee productielijnen met een intelligent paint kitchen nodig, die naadloos kunnen worden geïmplementeerd in het bestaande productieproces van Tata Steel. Ook moest de installatie eenvoudig te bedienen zijn, zodat het maken van fouten door de operator tot een minimum wordt beperkt. Daar kwamen de specialisten van Wiltec in beeld.

De oplossing

De hoge temperaturen van de buizen tijdens het productieproces maken het coaten van de buizen complex. “Een warmtebestendige lak op waterbasis ontwikkelen was onze eerste uitdaging”, vertelt Bart. “Dat hebben we samen met Quaker Houghton weten te realiseren. De lak is custom made en afgestemd op ons productieproces. De vervolgstap was zorgen dat de coating op de juiste manier in de buizen terechtkomt.” Wiltec ontwikkelde daarom een op maat gemaakte intelligent paint kitchen.

Deze is opgebouwd op een speciaal ontworpen skid gecombineerd met een los vloeistofpaneel. Een uitwisselbare 1000 liter IBC wordt op de skid geplaatst en gekoppeld aan een membraanpomp, die de coating overpompt naar een 500 liter RVS werkketel. De IBC’s en werkketels zijn voorzien van een variabel instelbaar elektrisch roerwerk, en worden op niveau bewaakt. Een hogedruk RVS plunjerpomp (Graco Xtreme) zuigt de coating aan vanuit de werkketel en brengt deze, verwarmd via het vloeistofpanel, onder hoge druk, naar de spuitlans in de lijn.

Het hele proces wordt bestuurd en bewaakt met speciaal hiervoor ontworpen software, die weer in verbinding staat met de centrale productielijn. Het vloeistofpanel is verder voorzien van een doorstroomverwarmer, flowmeter, drukbewaking, kleppen voor verf en spoelmiddel en een schakelkast met uitgebreide HMI, op maat gemaakt en geprogrammeerd voor Tata Steel.

De vooruitgang

Door de installatie van de intelligent paint kitchen is het mogelijk de buizen te coaten met een coating op waterbasis. Dit zorgt voor minder milieuvervuiling en een veiligere werksituatie van de medewerkers van Tata Steel. “Het brandgevaar is afgenomen en we slaan niet langer gevaarlijke goederen op, met alle risico’s van dien”, kijkt Bart terug. “Daarbij zijn alle handmatige handelingen komen te vervallen. Dit is niet alleen ergonomisch veel beter, ook wordt stilstand hierdoor voorkomen en wordt er minder lak verspild.”

De vernieuwde coating wordt niet meer in kleine emmers aangeleverd, maar in grote ketels. Dit scheelt veel tilwerk. Handmatige dosering is vervangen door een continue dosering van het nieuwe verftoevoersysteem, waardoor ook nog eens wordt bespaard op de lakhoeveelheid. “Onze medewerkers zijn blij met het nieuwe systeem. Ze gaan van bedienen naar bewaken en zien er de voordelen van.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Tata Steel lanceert CO2-arm staal

13-07 De lagere CO2-intensiteit van Zeremis Carbon Lite is gebaseerd op CO2-besparingen die Tata Steel…

Toeleveren

Minder stofoverlast door mobiele kappen

23-05 Converterslak is een bijproduct van het staalmaakproces in Tata Steel’s Staalfabriek, een van de…

Materialen

Tata Steel steekt 200 miljoen in hightech milieu-installatie

27-03 De nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek, waar de grondstoffen worden gemaakt voor de productie…

Materialen

Einde uitstoot PAK-stoffen bij het gloeien van staal

21-03 Het is een belangrijke stap uit het verbeterprogramma Roadmap Plus, een investeringspakket van meer…

Oppervlaktetechniek

Duurzame spuitcabine in gasloos pand

21-02 De nieuwbouw van Van Mossel bestaat uit een showroom, garage en het schadebedrijf. De…

Verbinden

Tata Steel opent nieuwe onderzoeksfaciliteit laserlassen

09-02 Hans van den Berg, CEO Tata Steel Nederland: “Goede lasbaarheid is een vereiste voor…

Toeleveren

Sensoren houden industriële installaties veilig en actueel

06-12 Binnen de huidige industriemarkt zijn verouderde installaties (‘ageing assets’)  een steeds actueler thema. Omdat…

Materialen

Tata Steel neemt continugietmachine in gebruik

20-10 Met de nieuwe installatie kan Tata Steel een nog breder palet geavanceerde staalsoorten produceren,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X