Vanaf 20 september stakingen in de metaal

Werknemers in de groot- en kleinmetaal gaan vanaf 20 september weer staken om een goede cao af te dwingen. FNV Metaal start op 20 september met twee grote regionale stakingsbijeenkomsten; in het Maasgebouw in Rotterdam en in het Beursgebouw in Eindhoven. Daarna gaan metaal werknemers een aantal weken achtereen op de maan- en vrijdagen staken.

De cao-onderhandelingen zijn op 20 juni vastgelopen. Na de landelijke actiedag op 21 juni, met ruim 2500 werknemers in staking, hebben FNV Metaal kaderleden en bestuurders de zomer gebruikt om werknemers te informeren en te mobiliseren voor nieuwe stakingsacties. Jacqie van Stigt en Jos Brocken, landelijk bestuurders FNV Metaal: “De actiebereidheid is nog eens flink toegenomen na 21 juni. We starten op 20 september met twee grote regionale stakingsbijeenkomsten. Daarna volgen stakingen, waarbij we afwisselen op regio’s, branches en concerns. Hoe dat er precies uit gaat zien bepalen onze leden de komende weken.”

De werknemers in de groot- en kleinmetaal willen waardering voor vakmanschap en beter loon als blijk van waardering voor de inzet. Gelijk loon, voor gelijk werk, invloed houden op de werktijden en maatregelen om langer door te kunnen werk in de vaak zware beroepen en daarmee ruimte scheppen voor jongeren om in te stromen. Rob Jansen, coördinator van lassers en fitters bij Cofely Industries, meldde eerder al: “Die nullijn moet van tafel. Wij vragen echt geen gouden bergen, alleen 2,5 procent compensatie voor de inflatie. Dat geeft tenminste weer wat zekerheid en vertrouwen om iets te kopen. Daarnaast vind ik dat alle collega’s gelijk loon, bij gelijk werk moeten krijgen. Of je nu een flex- of vast contract hebt. Al die schimmige flexconstructies zorgen alleen maar voor ellende, met onderbetaling en oneerlijke concurrentie waar buitenlandse werkgevers van profiteren. Het holt de kwaliteit van vakwerk uit als we niet ingrijpen.”

Brocken, landelijk bestuurder FNV Metaal: “De acties zijn hard nodig, want als het aan de werkgevers ligt hebben de vakmensen in de metaal straks geen enkele zeggenschap meer over werktijden, word je ingezet wanneer het je baas uitkomt en blijven jongeren te lage jeugdlonen krijgen. Wij willen modern werkgeverschap, met een fatsoenlijke waardering van vakmanschap”.

Geen mooie woorden, maar daden
Het tekort aan vaklieden wordt in 2016 geraamd op 155.000 in de technieksectoren. Er worden allerlei initiatieven genomen om meer mensen de techniek in te krijgen, zoals het Techniekpact. “Na alle mooie woorden daarover willen werknemers daden zien, die het werken in de sector aantrekkelijk maken, anders zijn al die initiatieven nutteloos. Het is nu tijd om jongeren te trekken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en ouderen op een gezonde manier gewoon goed aan het werk te houden”, aldus FNV Metaal-bestuurder Van Stigt.

Stakende bedrijven
Op 21 juni staakten werknemers van onder andere de volgende bedrijven al: FN Steel, DAF, Scania, VDL, NedCar, Cofely, Imtech, Hollandia, Heerema, Kepel Verolme, NN Netherlands, TMS Terneuzen, Fokker, Polynorm, Royal Duyvis, Sab Profiel, Lincoln Smitwell, Koni en Nedstaal, Draka Emmen en Delfzijl, Honeywell, Fokker Hoogeveen, Eekels, Niestern Sander, ICON, Damen Bergum/Harlingen, Shipdock Harlingen, Stertil, Alfa Laval, Centraalstaal Groningen, De Hoop, Ferus Smit Westerbroek, Bodewes en Nijburg. De verwachting is dat zij in het najaar weer in staking gaan.

Loonontwikkeling broodnodig
FNV Metaal stelt dat in de kleinmetaal forse verslechteringen en een nullijn voor 17 maanden op tafel liggen vanuit de werkgevers. “In de grootmetaal forse verslechteringen en een nullijn voor een jaar lang. Een enorme inlevering op koopkracht. Met vorig jaar 3 procent omzetgroei en een groei van de export met 5 procent gaat het goed in de grootmetaal. Ook dit jaar wordt zo’n 4,5 procent groei verwacht. Dit zijn cijfers die de werkgevers zelf bevestigen. In de kleinmetaal, ook daar waar het slechter gaat, is nog steeds sprake van moeilijk vervulbare vacatures.”

Over de cao’s
In de grootmetaal (Metalektro) werken zo’n 150.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. De werkgeversorganisatie is FME-CWM. Veel voorkomende beroepen zijn monteur, productiemedewerker, operator, elektrotechnicus, draaier, lasser, frezer. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 23 april en donderdag 20 juni definitief stukgelopen.

De kleinmetaal cao (Metaal en Techniek) is een van de grootste cao’s in Nederland. Er werken zo’n 325.000 mensen in verschillende branches zoals de metaalbewerking, installatietechniek, schadeherstel, isolatie, koel- en luchttechniek. Bekende werkgeversorganisaties zijn Metaalunie, Uneto-VNI, FOCWA. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 13 maart en donderdag 20 juni definitief stukgelopen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ook FNV stemt in met nieuwe cao Metalektro

07-11 Op 22 september werd er een onderhandelaarsakkoord voor werknemers in de grootmetaal gesloten voor…

Personeel en Opleiding

FME-leden stemmen in met cao-akkoord

17-10 In de ledenvergadering (ALV) op 13 oktober stemde een meerderheid voor het aangaan van…

Personeel en Opleiding

Werknemers Metalektro gaan er 11% op vooruit

22-09 Bij goedkeuring door de leden gaat het akkoord gelden voor 150.000 werknemers die onder…

Personeel en Opleiding

CAO voor Metaalbewerkingsbedrijf definitief

13-06 De volledige cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf is hier te downloaden in pdf formaat. Salaristabellen De…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

Personeel en Opleiding

Staking breidt zich uit

09-02 Mustafa Kirac, bestuurder FNV Metaal: “In het kader van de verbreding gaan we in…

Bedrijf en Economie

Petitie voor goede cao 12.000 keer getekend

26-01 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie wezen op 14 oktober 2021, tijdens de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen