VDL Groep neemt activiteiten Siemens Hengelo definitief over

De reeds in juli aangekondigde overname van Siemens Hengelo door VDL Groep is definitief afgerond. VDL brengt de activiteiten van Siemens Hengelo onder in twee bedrijven, waarvan de meeste medewerkers in dienst komen bij VDL Energy Systems. Andere medewerkers gaan aan de slag bij het hightech-cluster van VDL ETG, Technology & Development Hengelo.

De overname van Siemens Hengelo betekent de 100e werkmaatschappij voor de industriële familiebedrijvengroep van VDL. Voor het eerste jaar na de overname is met Siemens Hengelo een transitieperiode afgesproken. Gedurende deze periode zal in eerste instantie de orderportefeuille van Siemens worden uitgeleverd. VDL neemt het totaal aantal van 430 voltijdsbanen over van Siemens Hengelo.

VDL Energy Systems
De meeste arbeidsplaatsen zullen vervuld worden bij VDL Energy Systems, dat werk biedt aan 230 medewerkers. VDL Energy Systems zal zich bezig gaan houden met de assemblage van gasturbines en compressoren, waarmee gas onder hoge druk door gasleidingen wordt gepompt. Hiermee breidt VDL zijn competenties in de olie- en gasindustrie verder uit. Een aantal bedrijven dat reeds deel uitmaakt van VDL Groep levert eveneens toe aan deze sectoren. “Wij hebben ons eraan gecommitteerd dat, zodra de overige medewerkers beschikbaar komen in de transitieperiode, we ons uiterste best zullen doen om nieuw werk te creëren of hen elders bij VDL onder te brengen”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep.

Vakmanschap
Bij VDL ETG Technology & Development Hengelo zal sprake zijn van ongeveer 130 arbeidsplaatsen. Dit hightech-cluster gaat ontwikkelwerkzaamheden verrichten voor ASML. Meerjarige werkgaranties met zowel Siemens als ASML vormen de basis van de overname. “We zijn erg blij dat de overname door VDL nu rond is en dat een groot deel van de werkgelegenheid behouden blijft”, aldus Peter Wennink, CEO van ASML. “Wij hebben als ASML een meerjarige werkgarantie afgegeven waarmee we direct een connectie krijgen met het nieuwe VDL-bedrijf in Hengelo. We kijken uit naar een goede samenwerking.” VDL Groep wil met VDL Energy Systems ook een rol spelen in de energietransitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. “Door de combinatie van vakmanschap met robotisering en automatisering laten wij zien dat de hoogwaardige maakindustrie in Nederland toekomst heeft”, zegt Van Der Leegte. “Deze overname past perfect in dat beeld. Het is fantastisch dat door het overnemen van de activiteiten van Siemens Hengelo zoveel hoogwaardig vakmanschap voor de maakindustrie behouden kan blijven. Met de kennis en kunde van onze nieuwe medewerkers kunnen we de samenwerking met onze vooraanstaande partners, Siemens en ASML, verder verstevigen. Met deze overname versterken wij onze engineeringscapaciteit bij VDL ETG Technology & Development naar ruim 350 medewerkers. Verder kunnen we met de competenties van onze nieuwe collega’s in Hengelo én door middel van samenwerking met andere VDL-bedrijven nieuwe productmarktcombinaties gaan ontwikkelen.”

Werkgelegenheid
In november vorig jaar maakte Siemens bekend de vestiging in Hengelo op termijn te willen sluiten. Een wereldwijde reorganisatie bij het industrieconcern lag hieraan ten grondslag. Met de sluiting zouden vele banen verloren gaan. “Voor Siemens stond het behoud van werkgelegenheid altijd voorop”, benadrukt Hans Winters, CEO Siemens Nederland. “Met deze overeenkomst hebben we dit gerealiseerd. Het wederzijdse vertrouwen tussen VDL en Siemens en het voor ogen houden van het eindresultaat hebben dit mogelijk gemaakt. Nu breekt een nieuwe fase aan waarin VDL, samen met ASML en Siemens, deze overeenkomst voor alle partijen succesvol gaat vormgeven.”

Familiebedrijf
Een bijzondere bijkomstigheid is dat de wortels van de fabriek in Hengelo teruggaan naar 1868, en de bakermat vormen van Stork. Dit familiebedrijf heeft 150 jaar geleden aan de wieg gestaan van Twente als kennisregio waarin de maakindustrie in Oost-Nederland heeft kunnen floreren. In 2011 is het Hengelose maakbedrijf samengegaan met Siemens in Den Haag en Assen en is de onderneming onderdeel geworden van Siemens Nederland.

Nieuwe directeur
VDL Groep heeft Ivo Wessels (49) benoemd tot directeur van VDL Energy Systems. Werktuigbouwkundige Ivo Wessels, woonachtig in Hengelo, is afkomstig van VDL ETG Almelo. Daar heeft hij 20 jaar gewerkt. De afgelopen 13 jaar is Ivo Wessels bij dit hightech-bedrijf in Almelo lid geweest van het managementteam.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Sneak-preview van digitale industrie

13-10 Het internationale en Nederlandse bedrijfsleven staat aan de vooravond van grote omwentelingen, zowel op…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Columns

Afscheid

12-07 Al vrij snel kwam een buitenlandse strategische koper met een heel mooi bod. Ook…

Bedrijf en Economie

Stokvis neemt Fiduco Automatic over

07-07 De activiteiten van Fiduco worden ondergebracht bij Elsto Services en zullen voortaan onder deze…

Automatisering

SAP, Siemens en T-Systems willen digitalisering industrie versnellen

07-07 Dat zijn drie van de hoofdthema’s uit het Duits-Nederlandse innovatiepact dat begin dit jaar…

Verspanen

VOF neemt Bies draai- en freeswerk over

03-06 Kamiel Koot wordt de nieuwe directeur van de onderneming. Hij vervangt de oud-eigenaar, die…

Columns

Digitalisering moeilijk onderwerp in maakindustrie

04-04 Toch valt het mij op dat als ik bij bedrijven op bezoek ben, dat…

Automatisering

Mercedes-Benz en Siemens starten digitaliseringsoffensief voor duurzame autoproductie

31-03 Jörg Burzer, lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz, Productie en Supply Chain…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X