VDL Groep wordt slimmer

VDL zet een belangrijke stap in kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI). Door te gaan samenwerken met het Eindhovense VBTI gaat VDL deep learning-technologie nadrukkelijker inzetten in processen, systemen en productie. Het industriële familiebedrijf neemt een minderheidsbelang in de AI-specialist.

De slimme, zelflerende technologie van VBTI wordt al ingezet in het VDL-cluster Food. De strategische samenwerking zal leiden tot een bredere inzet binnen het concern.

De AI-technologie van VBTI verzamelt met camerasystemen veel beelden en met deze data kan bijvoorbeeld het oogstmoment van asperges worden bepaald of de oogstprognose van aardbeien worden voorspeld. Hiermee worden belangrijke stappen gezet in de verduurzaming van ons voedselsysteem waarvoor nu vaak handwerk nodig is.

Versnellen

President-directeur Willem van der Leegte van VDL: “Met onder meer combinaties tussen mechanica, elektronica en software bieden wij onze klanten toegevoegde waarde. Daarbij biedt automatisering steeds vaker ondersteuning. VBTI zien wij als een belangrijke partner om ook in dat kader te versnellen op de deelgebieden visuele technologie en AI.”
VBTI ontwikkelt een eigen platform waarmee deep learning-technologie wordt geïntegreerd in applicaties om visuele inspectietaken te optimaliseren en productielijnen te automatiseren. Algoritmen vinden daarbij de meest efficiënte manier om productietaken uit te voeren.

Bladplukrobot

VDL Cropteq Robotics heeft een platform voor een agrarische robot ontwikkeld en geproduceerd, CropTeq. De eerste versie is een robot die bladeren van komkommerplanten knipt waarbij visiontechnologie, robotica, mechatronica, kunstmatige intelligentie en kennis uit de land- en tuinbouw worden gecombineerd. De robot is uitgerust met technologie van VBTI. “Komkommerplanten zijn nooit hetzelfde”, legt oprichter Albert van Breemen van VBTI uit. “Door geleerd te hebben van data geeft ons algoritme precies aan waar en wanneer de bladeren moeten worden geknipt.” Directeur Harrie Schonewille van VDL Cropteq Robotics. “In een complexe omgeving zoals in een kas, met veel variatie van gewassen, is de samenwerking met de specialisten van VBTI voor ons erg belangrijk. Met hun deep learning-platform kunnen wij onze ontwikkelingen versnellen.”

Door de samenwerking tussen VDL en VBTI zal de slimme, zelflerende technologie breder bij VDL worden ingezet dan uitsluitend in het VDL-cluster Foodtech. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het voorspellen wanneer onderhoudswerkzaamheden aan machines moeten worden uitgevoerd, vroegtijdige signalering van eventuele onregelmatigheden in productieprocessen of het stroomlijnen van voorraadbeheer zodat bijvoorbeeld preventief tekorten worden voorkomen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

VDL neemt onderdelen van busproducent Van Hool over

12-06 Het industriële familiebedrijf voegt enerzijds onderdelen toe van het gefailleerde Van Hool in België.…

Plaatbewerking

VDL’s online platform OrderOn.com zet nieuwe stappen

29-04 VDL Groep heeft in 2022 bij zijn toeleveringsbedrijf VDL Technics in Boxtel OrderOn.com gelanceerd.…

Bedrijf en Economie

Siemens Nederland en VDL intensiveren samenwerking voor tweede generatie AGV’s

25-04 Om deze intensieve samenwerking kracht bij te zetten, ondertekenden Dirk De Bilde, CEO Siemens…

Toeleveren

Waterstoftruck VDL blikvanger op NL Paviljoen Hannover Messe

17-04 De Nederlandse hightech industrie presenteert zich weer met het NL Paviljoen in hal 8…

Toeleveren

Altair met AI voor engineering en productie op Hannover Messe

15-04 Altair laat van 22 tot en met 26 april (hal 17, stand D25) onder…

Bedrijf en Economie

VDL ETG bouwt fabriek in Vietnam

20-03 De bouw van de nieuwe VDL-fabriek in het noordoosten van Vietnam start binnenkort. De…

Automatisering

Duitse mkb’s zijn groter en maken vaker gebruik van AI

01-03 In het midden- en kleinbedrijf in Duitsland werken gemiddeld 6,8 werknemers, aanzienlijk meer dan…

Automatisering

‘KI en gebrek aan jong talent grootste uitdagingen ooit voor productietechniek’

30-01 Hij zal zich als WGP-president bijzonder gaan inzetten voor twee belangrijke gebieden die een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV