VDL Groep wordt slimmer

VDL zet een belangrijke stap in kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI). Door te gaan samenwerken met het Eindhovense VBTI gaat VDL deep learning-technologie nadrukkelijker inzetten in processen, systemen en productie. Het industriële familiebedrijf neemt een minderheidsbelang in de AI-specialist.

De slimme, zelflerende technologie van VBTI wordt al ingezet in het VDL-cluster Food. De strategische samenwerking zal leiden tot een bredere inzet binnen het concern.

De AI-technologie van VBTI verzamelt met camerasystemen veel beelden en met deze data kan bijvoorbeeld het oogstmoment van asperges worden bepaald of de oogstprognose van aardbeien worden voorspeld. Hiermee worden belangrijke stappen gezet in de verduurzaming van ons voedselsysteem waarvoor nu vaak handwerk nodig is.

Versnellen

President-directeur Willem van der Leegte van VDL: “Met onder meer combinaties tussen mechanica, elektronica en software bieden wij onze klanten toegevoegde waarde. Daarbij biedt automatisering steeds vaker ondersteuning. VBTI zien wij als een belangrijke partner om ook in dat kader te versnellen op de deelgebieden visuele technologie en AI.”
VBTI ontwikkelt een eigen platform waarmee deep learning-technologie wordt geïntegreerd in applicaties om visuele inspectietaken te optimaliseren en productielijnen te automatiseren. Algoritmen vinden daarbij de meest efficiënte manier om productietaken uit te voeren.

Bladplukrobot

VDL Cropteq Robotics heeft een platform voor een agrarische robot ontwikkeld en geproduceerd, CropTeq. De eerste versie is een robot die bladeren van komkommerplanten knipt waarbij visiontechnologie, robotica, mechatronica, kunstmatige intelligentie en kennis uit de land- en tuinbouw worden gecombineerd. De robot is uitgerust met technologie van VBTI. “Komkommerplanten zijn nooit hetzelfde”, legt oprichter Albert van Breemen van VBTI uit. “Door geleerd te hebben van data geeft ons algoritme precies aan waar en wanneer de bladeren moeten worden geknipt.” Directeur Harrie Schonewille van VDL Cropteq Robotics. “In een complexe omgeving zoals in een kas, met veel variatie van gewassen, is de samenwerking met de specialisten van VBTI voor ons erg belangrijk. Met hun deep learning-platform kunnen wij onze ontwikkelingen versnellen.”

Door de samenwerking tussen VDL en VBTI zal de slimme, zelflerende technologie breder bij VDL worden ingezet dan uitsluitend in het VDL-cluster Foodtech. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het voorspellen wanneer onderhoudswerkzaamheden aan machines moeten worden uitgevoerd, vroegtijdige signalering van eventuele onregelmatigheden in productieprocessen of het stroomlijnen van voorraadbeheer zodat bijvoorbeeld preventief tekorten worden voorkomen.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Toeleveren

‘Slimme masten’ van VDL gaan wildgroei op straat tegen

13-07 Dit samenwerkingsverband komt op maatschappelijk verantwoorde en intelligente wijze tegemoet aan de toenemende vraag…

Toeleveren

VDL vonkenvanger verlaagt brandrisico

08-12 De VDL vonkenvanger voorkomt dat vonken, spatten en gloeiende delen in het filter binnen…

Automatisering

Offertes voor complexe delen uit plaat, buis en staf binnen enkele minuten

23-02 “Wij zien klanten die er met hun bestaande calculatiecapaciteit soms dagen of zelfs weken…

Automatisering

Whitepaper over Artificial Intelligence

15-02 Wat is Artificial Intelligence en waarom wordt het steeds belangrijker voor de industrie? Dat…

Automatisering

Virtuele beurs Omron presenteert fabriek van de toekomst

23-11 Omron Industrial Automation Europe organiseert een virtuele beurs, waar klanten de nieuwste technologieën voor…

Bedrijf en Economie

BMW stopt met productie auto’s bij VDL Nedcar

15-10 BMW stopt eind 2023 met de productie van auto’s bij VDL-NedCar in Born. Hierdoor…

Toeleveren

Jansen Poultry Equipment in VDL Groep

05-10 VDL Groep heeft Jansen Poultry Equipment in Barnveld overgenomen. JPE is één van ’s…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen