Veel interesse voor ‘de toekomst van lastechniek’

0

Het Fieldlab Smart Welding Factory organiseerde medio november in samenwerking met de LasGroep Oost (LGO) en de Vereniging Ingenieurs werkzaam in Overijssel (VIO) de thema-avond ‘De toekomst van de lastechniek’.

Deze avond werd gehouden in het Fieldlab Smart Welding Factory dat is gevestigd op het ROC van Twente in Hengelo. Ruim honderd geïnteresseerden genoten van een presentatie over de toekomst van de lastechniek en een daaropvolgende excursie in het robotlaboratorium. Hier konden ze door middel van demonstraties kennis nemen van de laatste stand van techniek op het gebied van robotlassen.

Enkelstuks productie
Het Fieldlab Smart Welding Factory is een mooi voorbeeld van Smart Industry waarin technologische ontwikkelingen in robotisering, sensortechnologie en software elkaar in hoog tempo opvolgen. In het Fieldlab wordt samen met twintig lassende bedrijven gewerkt aan de technische ontwikkelingen om tot zogeheten ‘enkelstuks productie zonder afkeur’ te komen met lasrobots. Daarnaast ontwikkelt het Fieldlab in samenwerking met het onderwijs opleidingen. Ook is er aandacht voor de sociale factoren. Die zijn medebepalend voor succesvol produceren met lasrobots, want Smart Technology zonder mensen die daar mee om kunnen gaan leidt niet tot succes.

De impact van Smart Industry gaat ook de organisaties en de werkzaamheden van de personen die de thema-avond bezochten veranderen. Dit was voor veel bezoekers een goede reden om tijdens de presentatie geïnspireerd te raken en zich tijdens de excursie aan de hand te laten nemen naar de toekomst van de lastechniek. Met ruim honderd bezoekers was de avond overvol en de voorinschrijving moest al in een vroeg stadium worden stopgezet. Gelet op het hoge aantal geïnteresseerden dat de avond niet kon bezoeken en de goede reacties achteraf, wil het Fieldlab Smart Welding Factory meer van dit soort avonden gaan organiseren.

Veel interesse voor ‘de toekomst van lastechniek’
De avond trok ruim honderd bezoekers.