Veel winst te halen met energie

0

Veerman Machine en Apparatenbouw uit Olst en De Klerk uit Werkendam hebben de competitie gewonnen die was verbonden aan het project Green Deal ‘E-Team’ van Metaalunie. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens de afsluitende energiebijeenkomst van het E-Team, dat was samengesteld om Metaalunie-leden te helpen energie te besparen of energie- en materiaalstromen te verduurzamen.

Van drie categorieën werden winnende ondernemers in het zonnetje gezet en kregen een ingelijste oorkonde mee naar huis. De Klerk won de categorie ‘Individuele uitdaging’, Veerman Machine en Apparatenbouw de categorie ‘Energiescan’. In de categorie ‘Workshops’ werden alle deelnemers aan de workshop ‘Duurzame opwekking met zonnepanelen’ die daadwerkelijk zonnepanelen hebben geïmplementeerd tot winnaar uitgeroepen.

De winnende bedrijven voldeden in hoogste mate aan de criteria van de jury. Daarbij gaf de doorslag de mate van bovenwettelijkheid, het potentieel voor het individueel bedrijf, het potentieel voor de metaalsector en de uitvoering.

Tientallen Metaalunieleden hebben in het kader van de Metaalunie Green Deal hun energievraagstukken aan het E-Team gezonden. Het E-Team heeft uit de inzenders de zestien beste en/of meest veelbelovende vraagstukken geselecteerd. Deze ondernemers zijn individueel begeleid. Bij acht andere inschrijvingen heeft het E-Team een energieadvies aangeboden om de bedrijven op weg te helpen met energiebesparing. Ongeveer 30 ondernemers hebben deelgenomen aan workshops over restwarmte, energievraagstukken bij nieuw- en verbouw van het bedrijfspand en zonne-energie. In totaal is, na een voorzichtige schatting, 1.552.000 kWh bespaard.

Energieakkoord
Frits de Groot van VNO-NCW/MKB-Nederland gaf tijdens de afsluitende bijeenkomst van de Metaalunie Green Deal uitleg bij het Energieakkoord. De Groot zoomde in op de kansen en bedreigingen van het akkoord. “Het moet niet alleen een akkoord worden om energie te besparen maar vooral een akkoord dat leidt tot (duurzame) groei”, meende hij. “Pas als er weer economische groei is kunnen doorbraaktechnieken worden ontwikkeld om energie te besparen en de energiehuishouding te verduurzamen.”

Energiecentrum mkb
Thijs van Rossum van LBP Sight legde uit waarom het Energiecentrum mkb en de website www.energiecentrum.nl de podia zijn voor de Nederlandse mkb-maakindustrie om energie te besparen en hun energiehuishouding te verduurzamen. Het Energiecentrum ‘oude stijl’ is door Metaalunie overgenomen en geactualiseerd en de site wordt gehost door Metaalunie. Ook andere branches zijn welkom zich aan te sluiten. Jürgen van den Elshout, directeur van Hellemans Consultancy gaf tot slot aan dat het inkopen van stroom en gas via het Metaaluniecollectief ertoe leidt dat je de kans op uiterst scherpe tarieven maximaliseert en die op waardeloze tarieven minimaliseert.

Lees hier meer over het E-Team en energiebesparing.