Vergrijzing noopt Van Aarsen tot robotlassen

Het assortiment dat Van Aarsen Machinefabriek produceert lijkt in eerste instantie niet geschikt voor robotlassen (veel verschillende producten en kleine series), maar de vergrijzing vormde een doorslaggevend argument om toch voor het eerst in een robot te investeren.

RobWelding ontwikkelde voor Van Aarsen een robotinstallatie met maar liefst vier werkstations. De robot rijdt tussen deze stations heen en weer.

“We hebben op dit moment nog voldoende handlassers, maar merken dat onze populatie ouder wordt en nieuwe medewerkers zijn moeilijk te vinden. Met de komst van deze robot hebben we in de toekomst minder handlassers nodig om de groeiende vraag aan te kunnen”, aldus Boy Bellefroid, Production Manager bij Van Aarsen Machinefabriek in Panheel.

Eerst een goed plan

In de eerste maanden na het verwelkomen van de robot zijn de handlassers evenwel nog hard nodig bij de machinefabrikant. “We draaien nu een aantal producten op de robot, maar vanwege onze kleine series hebben we nog wel ruimte over. Ook omdat we gemerkt hebben dat er eerst een goed plan gemaakt moet worden, voordat een product geschikt is voor de robotproductie.”

Robotinstallatie met 4 werkstations

Leverancier RobWelding ondersteunt hen bij het maken van dergelijke plannen. Daarnaast ontwikkelde de robotspecialist voor Van Aarsen een robotinstallatie met maar liefst vier werkstations. De robot (een ABB IRB2600ID) rijdt tussen deze stations heen en weer. “Zoveel stations in één installatie, dat wordt maar zelden toegepast. Een gedeelte van de besturingssoftware hebben we daarom ook zelf moeten schrijven”, vertelt RobWelding-projectleider Willem Jan van de Haar.

Van Aarsen Machinefabriek produceert veel verschillende producten en kleine series.

Van Aarsen Machinefabriek produceert veel verschillende producten en kleine series.

Om de vier werkstations te herbergen, bestaat de Ready Robotic System (onder deze naam verkoopt RobWelding dergelijke installaties voor het lassen van serieproducten) uit twaalf bewegende assen. “Dat stelde ons voor een flinke technische uitdaging, want ons gemiddelde Ready Robotic System (RSS) heeft negen assen. Voor deze RRS komen er dus nog drie assen bij. Assen die allemaal separaat aangestuurd moeten worden, wat betekent dat de robot van iedere as de positie moet onthouden. Daarnaast kan er in ieder station gemanipuleerd gelast worden.”
Ondanks de uitdaging die er lag, slaagden Van Aarsen Machinefabriek en RobWelding er in om gezamenlijk deze RRS draaiend te krijgen. Het resultaat is een heel complete installatie, voor zowel kleine (50 x 50 cm) als heel grote (5 x 1,8 meter) producten.

Automatische lasgordijnen

RobWelding voorzag de RRS ook van een andere noviteit: het robotsysteem beschikt over automatische en pneumatische lasgordijnen, die geschakeld in het programma meedraaien. Als de robotoperator op de startknop drukt, gaan de gordijnen naar beneden en aan het einde van het lasprogramma gaan ze automatisch weer omhoog.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Lasrook toortsafzuiging voor robotlassen

19-02 In een omgeving waar gevaarlijke dampen worden gebruikt, is de bescherming van lassers altijd…

Featured

LAC wordt opgeheven

14-09 Het LAC is een applicatiecentrum waar gewerkt wordt aan lasrobotiserings- en lasautomatiseringsprojecten en individueel…

Verbinden

WAAM-lasrobot vult lacune op in opleiding

06-09 Het ontbreken van een lasrobot was al langer een lacune binnen de opleiding. Robotspecialist…

Verbinden

Automatische laslijn voor seriegrootte 1

09-07 Concreet betekende dat: geen ombouwtijden tussendoor en de robot moet zelf de onderdelen kunnen…

Verbinden

D-TEC kan 1 programma op 10 verschillende robots lassen

08-02 De 10 robots maken onderdeel uit van een complete lasrobotcel, de zogenaamde Ready Robotic…

Verbinden

Vindingrijke vondst

06-02 “De draaicirkel waarin het product, de mal en manipulator veilig rond kunnen draaien, is…

Verbinden

Valk Welding en Oqton versnellen productie met robotlassen

30-01 De Valk Welding ARP powered by Oqton maakt tien keer sneller programmeren mogelijk dan…

TechnishowNieuws

Slim malwisselsysteem voor lasrobot

11-07 De kracht van het malwisselsysteem is zijn eenvoud om snel en simpel een mal…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV