Vergrijzing noopt Van Aarsen tot robotlassen

Het assortiment dat Van Aarsen Machinefabriek produceert lijkt in eerste instantie niet geschikt voor robotlassen (veel verschillende producten en kleine series), maar de vergrijzing vormde een doorslaggevend argument om toch voor het eerst in een robot te investeren.

RobWelding ontwikkelde voor Van Aarsen een robotinstallatie met maar liefst vier werkstations. De robot rijdt tussen deze stations heen en weer.

“We hebben op dit moment nog voldoende handlassers, maar merken dat onze populatie ouder wordt en nieuwe medewerkers zijn moeilijk te vinden. Met de komst van deze robot hebben we in de toekomst minder handlassers nodig om de groeiende vraag aan te kunnen”, aldus Boy Bellefroid, Production Manager bij Van Aarsen Machinefabriek in Panheel.

Eerst een goed plan

In de eerste maanden na het verwelkomen van de robot zijn de handlassers evenwel nog hard nodig bij de machinefabrikant. “We draaien nu een aantal producten op de robot, maar vanwege onze kleine series hebben we nog wel ruimte over. Ook omdat we gemerkt hebben dat er eerst een goed plan gemaakt moet worden, voordat een product geschikt is voor de robotproductie.”

Robotinstallatie met 4 werkstations

Leverancier RobWelding ondersteunt hen bij het maken van dergelijke plannen. Daarnaast ontwikkelde de robotspecialist voor Van Aarsen een robotinstallatie met maar liefst vier werkstations. De robot (een ABB IRB2600ID) rijdt tussen deze stations heen en weer. “Zoveel stations in één installatie, dat wordt maar zelden toegepast. Een gedeelte van de besturingssoftware hebben we daarom ook zelf moeten schrijven”, vertelt RobWelding-projectleider Willem Jan van de Haar.

Van Aarsen Machinefabriek produceert veel verschillende producten en kleine series.

Van Aarsen Machinefabriek produceert veel verschillende producten en kleine series.

Om de vier werkstations te herbergen, bestaat de Ready Robotic System (onder deze naam verkoopt RobWelding dergelijke installaties voor het lassen van serieproducten) uit twaalf bewegende assen. “Dat stelde ons voor een flinke technische uitdaging, want ons gemiddelde Ready Robotic System (RSS) heeft negen assen. Voor deze RRS komen er dus nog drie assen bij. Assen die allemaal separaat aangestuurd moeten worden, wat betekent dat de robot van iedere as de positie moet onthouden. Daarnaast kan er in ieder station gemanipuleerd gelast worden.”
Ondanks de uitdaging die er lag, slaagden Van Aarsen Machinefabriek en RobWelding er in om gezamenlijk deze RRS draaiend te krijgen. Het resultaat is een heel complete installatie, voor zowel kleine (50 x 50 cm) als heel grote (5 x 1,8 meter) producten.

Automatische lasgordijnen

RobWelding voorzag de RRS ook van een andere noviteit: het robotsysteem beschikt over automatische en pneumatische lasgordijnen, die geschakeld in het programma meedraaien. Als de robotoperator op de startknop drukt, gaan de gordijnen naar beneden en aan het einde van het lasprogramma gaan ze automatisch weer omhoog.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Slim malwisselsysteem voor lasrobot

11-07 De kracht van het malwisselsysteem is zijn eenvoud om snel en simpel een mal…

Verbinden

Inventieve lasmal voor Priema

29-06 Priema gebruikt deze mallen bij de productie van Heckmodulen in opdracht van Krone Trailers.…

Verbinden

Deurkozijnenspecialist bespaart fte’s dankzij lasrobot

21-03 “Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden”, aldus Marcel de…

Personeel en Opleiding

Summa College start opleiding robotlassen

25-08 Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven wordt gebruikgemaakt van de nieuwste apparatuur. Merkonafhankelijk…

Personeel en Opleiding

Voorbereiding op gebruik KI bij robotlassen

05-07 Het accent ligt hierbij op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en bevordering van instroom van…

Automatisering

Vidra verkiest robot boven cobot

26-05 De metaalproducent uit Nijverdal koos hierbij voor de Ready Robotic Cell van lasrobotspecialist RobWelding.…

Plaatbewerking

Gerobotiseerde laserreiniging verwijdert verf en roest secuur en snel

21-01 RobWelding heeft samen met Trumpf een gerobotiseerd systeem voor laserreiniging ontwikkeld, waarmee héél precies…

Verbinden

Kumoweld partner van ABB Robotics

12-10 Lashuis Kumoweld in Assen is sinds 7 oktober officieel partner van robotleverancier ABB Robotics…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen