WAAM-lasrobot vult lacune op in opleiding

“Een ontwerper kan geen goede machine ontwerpen, als hij geen inzichten heeft in wat de moderne technologie kan”, stelt lector Thomas Lenoir. Daarom investeerde Technologiecampus Gent, van de Belgische Hogeschool Odisee, in de technologie van morgen: een WAAM-lasrobotinstallatie.

De lascel is uitgevoerd met een twee-assige draai-kiep-manipulator, waardoor er een grote vormvrijheid bij het 3D-printen is.

Het ontbreken van een lasrobot was al langer een lacune binnen de opleiding. Robotspecialist RobWelding vulde deze op en leverde een compacte lascel (3×2 meter), die zowel automatische lasklussen als 3D-prints (WAAM) kan vervaardigen. Twee vliegen in een klap dus, waarbij Odisee met WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing) tevens een vernieuwende technologie ‘in huis’ haalde. Lenoir: “Zeker voor jonge studenten is het van groot belang om up-to-date te blijven met de huidige productietechnieken.”

WAAM toegankelijker maken

Zijn collega Dennis Goossens focust zich in eerste instantie vooral op het toegankelijker maken van de WAAM-technologie en onderzoekt daarvoor op welke manieren bedrijven baat kunnen hebben bij een WAAM-lasrobotinstallatie. Goossens: “We willen hier meerdere aspecten voorkauwen, zodat productiebedrijven snel een bruikbaar product kunnen realiseren.”
Parallel hieraan integreert Goossens de WAAM-lasrobotinstallatie momenteel binnen de opleiding ‘Ontwerp- en productietechnologie’, tijdens de praktijklessen robotica en CAM. “We vinden het daarbij onder meer belangrijk dat studenten leren ontwerpen voor werkstukken die specifiek via additief manufacturing geproduceerd worden.”

WAAM is een vernieuwende gerobotiseerde productiemethode, waarbij een elektrische lasboog als warmtebron dient en lasdraad als materiaaltoevoer. Het product wordt via deze techniek als het ware geprint door het op elkaar stapelen van verschillende lassen. Je kunt het dus zien als een vorm van 3D-printen voor metalen onderdelen.

Na een aantal maanden met de robotinstallatie gewerkt te hebben, blikt Lenoir tevreden terug: “Als docenten en onderzoekers levert de installatie ons veel inzichten op. We kunnen onze kennis van het lassen verdiepen, leren hoe we additief kunnen produceren en het brengt ons in contact met gelijkgestemden.”

Samenwerking

De betreffende robotinstallatie kwam overigens tot stand, dankzij een samenwerking tussen meerdere organisaties. Robotleverancier RobWelding leverde de lascel (een Ready Robotic Cell), DWK de Kemppi-lasbron, MX3D de 3D-software, Plymovent de afzuiginstallatie en Siegmund de lastafel. “De machine is uitgevoerd met een twee-assige draai-kiep-manipulator, waardoor er een grote vormvrijheid bij het 3D-printen is”, verklaart Willem Jan van de Haar, projectleider bij RobWelding.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Automatische laslijn voor seriegrootte 1

09-07 Concreet betekende dat: geen ombouwtijden tussendoor en de robot moet zelf de onderdelen kunnen…

Verbinden

D-TEC kan 1 programma op 10 verschillende robots lassen

08-02 De 10 robots maken onderdeel uit van een complete lasrobotcel, de zogenaamde Ready Robotic…

Verbinden

Vindingrijke vondst

06-02 “De draaicirkel waarin het product, de mal en manipulator veilig rond kunnen draaien, is…

Verbinden

Vergrijzing noopt Van Aarsen tot robotlassen

25-01 “We hebben op dit moment nog voldoende handlassers, maar merken dat onze populatie ouder…

TechnishowNieuws

Slim malwisselsysteem voor lasrobot

11-07 De kracht van het malwisselsysteem is zijn eenvoud om snel en simpel een mal…

Verbinden

Inventieve lasmal voor Priema

29-06 Priema gebruikt deze mallen bij de productie van Heckmodulen in opdracht van Krone Trailers.…

Verbinden

Deurkozijnenspecialist bespaart fte’s dankzij lasrobot

21-03 “Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden”, aldus Marcel de…

Automatisering

Vidra verkiest robot boven cobot

26-05 De metaalproducent uit Nijverdal koos hierbij voor de Ready Robotic Cell van lasrobotspecialist RobWelding.…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema