Verhuizing met dubbel gevoel

0

Price Engineering in Vroomshoop is verhuisd naar het naast gelegen pand. De verhuizing zo midden in de coronacrisis geeft eigenaar Branko Prijs een dubbel gevoel. Aan de ene kant is hij heel blij met de vier keer zo grote ruimte. “Aan de andere kant denk ik wel eens: wat heb je er aan als over een half jaar de economie instort.”

Deze dubbele gedachte is tekenend voor wat veel ondernemers momenteel voelen; overal heerst onzekerheid, maar ondertussen gaat iedereen wel door met ondernemen. “De komende vier weken zitten we nog vol met werk, maar ik weet natuurlijk niet of dat zo blijft”, zegt Branko Prijs, die zes medewerkers in dienst heeft.

Price Engineering is gespecialiseerd in het bewerken van technische kunststoffen, zoals PE, POM, PA6, PVDF en Ketron voor de medische, offshore en voedingsindustrie. Dat gebeurt met diverse machines, waaronder een 5-assig bewerkingscentrum en CNC-draaibanken. Daarnaast koopt en verkoopt Branko Prijs op kleine schaal metaalbewerkingsmachines, waarop ook reparaties en revisies worden uitgevoerd. Hij is nog maar enkele jaren geleden begonnen met zijn eigen bedrijf, maar is nu al weer naar zijn derde pand verhuisd. Dat was een buitenkansje: hij kon ruilen met de buurman, die de pensioengerechtigde leeftijd nadert en met minder ruimte toekon.

De verhuizing is in heel korte tijd gegaan en helemaal zelf uitgevoerd. Eerst is het nieuwe pand voorbereid. Er zijn kabels getrokken en luchtleidingen gelegd. Daarna heeft Prijs zelf met een zware heftruck alle machines verhuisd. Dat waren er in totaal acht, waarbij het 5-assige bewerkingscentrum van 12 ton de grootste uitdaging was. Maar dat is probleemloos gelukt. De collega’s hebben het materiaal en de rest van alle onderdelen verhuisd. “Het waren een paar hectische dagen maar al met al hebben we maar een week stil gelegen.”

Price Engineering heeft in nieuwe pand vier keer zoveel ruimte. Branko Prijs is vooral blij dat hij nu een aparte werkplaats van 100 vierkante meter heeft voor zijn hobby: het handelen in machines en de reparatie daarvan. Hij haalt zijn machines overal vandaan. De ene keer verkoopt hij ze weer, de andere keer gebruikt hij ze in zijn eigen bedrijf. De jongste aanwinst is een Hardinge draaibank met aangedreven gereedschappen uit 2003 van het Amerikaanse leger. Deze machine is slechts 52 uur gebruikt, maar heeft wel een jaar buiten gestaan. Zo’n project is een kolfje naar de hand van Prijs: “Ik ga deze draaibank grondig opknappen en dan gaat hij hier in productie.” Ook wordt de productiecapaciteit van Price Engineering binnenkort gemoderniseerd met een Halter Loadassistent beladingsrobot. “We hopen dat we allemaal gezond blijven en blijven ondertussen investeren en ondernemen in deze bijzondere tijden”, besluit Prijs.