Vernieuwing en innovatie centraal tijdens Dutch Technology Week

0

De 8e Dutch Technology Week staat dit jaar in het teken van maatschappelijk relevante thema’s, zoals bijvoorbeeld energietransitie, duurzaamheid en smart mobility. Het landelijke event dat van 20 tot en met 25 mei wordt georganiseerd, bestaat uit meer dan vijftig evenementen in heel Nederland rondom het thema technologie. De opening vindt plaats bij de Brainport Industries Campus.

De Dutch Technology Week is een initiatief dat als doel heeft om de Nederlandse hightech sector te versterken. De initiatiefnemers willen aantonen dat technologie niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven en dat oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen niet gevonden worden zonder toepassingen van technologie. De Dutch Technology Week wil hieraan bijdragen door het zichtbaar en tastbaar maken van technologie tijdens een groot aantal evenementen en op haar online platform.

Jonge doelgroep
Traditiegetrouw wordt de Dutch Technology Week geopend met een informatie ontbijt. Dit jaar is het podium voor jonge vakmensen. Zo zal een aantal (ex-)studenten de bezoekers meenemen in hun dromen: hoe ziet hun toekomst eruit, hoe zorgen zij ervoor dat hun ‘talent & skills’ aansluiten op de arbeidsmarkt? Hun bedrijven en projecten, Lightyear, InMotion en Forze, staan allen in het teken van maatschappelijk relevante thema’s zoals smart mobility, duurzaamheid en energietransitie. De opening vindt plaats bij de Brainport Industries Campus en ook Frits van Hout (lid RvB ASML), Ineke Dezentjé (directeur/voorzitter FME) en Marieke Blom (Hoofdeconoom ING) zullen spreekruimte krijgen.

Maatschappelijk relevant
Een belangrijk thema tijdens de Dutch Technology Week is energietransitie. “Technologie legt de basis voor de productiviteit in de industrie en diensten en daarmee voor een groeiende welvaart”, aldus Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. “Willen we dat mensen er economisch op vooruit gaan, dan moeten we volop inzetten op technologie die de productiviteit verhoogt. Technologie kan bovendien helpen maatschappelijke vraagstukken betaalbaar te houden, zoals prijsdalingen van elektrische auto’s en zonnepanelen laten zien bij de energietransitie. Tijdens de opening licht Marieke Blom bovenstaande toe met actuele cijfers.

Make Tech Yours
Om technologie dichtbij iedereen te brengen is dit jaar, onder aanvoering van FME de campagne ‘Make Tech Yours’ gestart. Deze campagne laat Nederlanders zien dat technologie overal om hen heen is. “Iedereen in Nederland moet een beter begrip krijgen van technologie en de sociale impact ervan”, licht Ineke Dezentjé, voorzitter van FME, toe. “Mensen moeten beter gebruik kunnen maken van de kansen die technologie biedt en weten wat ze ermee kunnen, moeten en willen, Make Tech Yours gaat iedereen helpen om een open, actieve en betrokken houding aan te nemen tegenover technologie.” Bij de opening spreekt Ineke Dezentjé hier verder over en wordt de speciaal ontwikkelde campagnevideo vertoond.

DTW2019: veel nieuwe events op 22 locaties in Nederland
De 8e Dutch Technology Week staat bol van vernieuwende events, zoals Female Tech Heroes op de High Tech Campus Eindhoven voor maar liefst 600 vrouwen werkzaam in techniek en zijn er door het hele land bedrijfsbezoeken, festivals en gastlessen voor jongeren en studenten. Op de Tilburg University is de SpaceBuzz van MindLabs te zien. In een vijftien meter lange raket kunnen bezoekers met behulp van virtual reality zien hoe de wereld er vanaf grote hoogte uit ziet. Ten slotte wordt het afsluitende event, de High Tech Ontdekkingsroute, wordt op 11 locaties door heel Nederland georganiseerd door ruim 200 enthousiast betrokken bedrijven en instellingen. “Technologie biedt mooie kansen voor een duurzame welvaart en toekomst”, zegt Frits van Hout, klankbordgroep voorzitter van Dutch Technology Week en lid Raad van Bestuur ASML. “Dit raakt iedereen. Daarom is de Dutch Technology Week zo’n mooi evenement: iedereen is uitgenodigd om mee te doen. Zelf met technologie aan de slag gaan of ontdekken hoe technologie moeilijke dingen eenvoudig maakt. Tijdens de Dutch Technology Week kan het allemaal!”