Verschillende soorten metaal op een rijtje

Metaal is een verzamelnaam van een groep scheikundige elementen. Hier vallen o.a. koper, tin, ijzer, aluminium, chroom, zink en kwik onder. Ieder metaal heeft specifieke eigenschappen, zoals corrosie bij aanraking met water en zuurstof, of elektrische geleidingscapaciteit.

Men maakt in de industrie veel gebruik van plaatbewerkingstechnieken. De belangrijkste soorten metaal op maat die hiervoor worden gebruikt zijn RVS, aluminium en staal.

Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel een legering genoemd. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende metaalsoorten.

Ferro- en non-ferrometalen

Als je kijkt naar het gebruik in de industrie dan zie je dat metaal eigenlijk bijna nooit in zuivere vorm wordt toegepast. Vrijwel altijd zie je dit namelijk in de vorm van legering. De meest bekende is staal, wat een mix is van koolstof, ijzer en andere metaalelementen. Metaalbedrijven delen legeringen altijd in, in twee categorieën, te weten Ferro- en non-ferrometalen. De aanduiding Ferro betekent ijzer en komt uit de scheikunde. De Ferrometalen bevatten ijzer en hierom onderscheiden ze zich van non-ferrometalen. Onderstaande Ferrometalen bestaan voor minimaal 50% uit ijzer:

 • RVS
 • Staal
 • Kobalt
 • Gietijzer
 • Nikkel

Legeringen en metalen die geen of minder dan 50% ijzer bevatten, vallen dus onder de categorie non-ferrometalen. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Titaan
 • Koper
 • Chroom
 • Tin
 • Goud
 • Messing
 • Zilver

Veelgebruikte metalen in de industrie

Men maakt in de industrie veel gebruik van plaatbewerkingstechnieken. De belangrijkste soorten metaal op maat die hiervoor worden gebruikt zijn RVS, aluminium en staal. Met name staal biedt eindeloos veel mogelijkheden. Staat bestaat uit een mix  van ijzer, koolstof en andere metaalelementen. Door het toevoegen van 0,1 tot 1,7 procent koolstof aan het ijzer, verbetert de kwaliteit. Dit in combinatie met verschillende andere legeringselementen zorgt ervoor dat er een materiaal ontstaat dat zeer geschikt is voor gebruik in constructies, machines en voertuigen. De drie meest belangrijke soorten staal zijn machinestaal, gereedschapstaal en constructiestaal.

RVS

RVS is voor de meeste mensen bekend als roestvrij staal, echter deze benaming niet helemaal juist. Roestvast staal past namelijk beter. RVS bestaat uit een legering van chroom, ijzer, koolstof en nikkel. Dit houdt in dat RVS zich een chroomoxidehuid vormt, als het in aanmerking komt met zuurstof. Deze ‘huid’ beschermt het oppervlak tegen corrosie (roest). Als deze huid wordt aangetast dan kan er toch roest ontstaan. Dit is waarom roestvast staal beter past. Door de vele mogelijkheden die RVS biedt wordt dit staal in veel verschillende branches en sectoren gebruikt. Zo kom je in de meeste woningen wel hier en daar een RVS buis tegen en is ditzelfde materiaal ook geen onbekende als het aankomt op het maken van displays, pinautomaten en buitenkasten.

Aluminium

Aluminium is erg sterk, licht van gewicht en te gebruiken voor allerlei uiteenlopende toepassingen. Het is zeer geschikt voor constructies als vliegtuigen en ruimtevaartuigen. Ook in het dagelijks leven kom je het natuurlijk vaak tegen, bijvoorbeeld in de keukenla in de vorm van aluminiumfolie en in aluminium kozijnen. Net als bij RVS vormt zich na aanraking met zuurstof een oxidehuid, welke het onderliggende materiaal zal beschermen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Plaatbewerking

Paul Meijering investeert in nieuwe BLM LT8.20 Fiber buislaser

14-12 Paul Meijering levert buizen, flenzen en fittingen in roestvast staal en special alloys. Het…

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

10-10 Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen