VHM kiest voor zelf geautomatiseerd lasersnijden en kanten

Wintheon had VHM Machinery al een prima functionerend ERP-systeem geleverd. Toen de machinebouwer in Ens besloot in eigen beheer te gaan lasersnijden en kanten, werd het managementservice bedrijf uit Hengelo opnieuw ingeschakeld. Met succes!

Als machinebouwer voor de agro- en foodindustrie groeit VHM Machinery sterk. In de fabriek worden volautomatische kistenvullers, -draaiers en –stapelaars gebouwd, maar ook complete machinelijnen. Ze worden ontwikkeld door een jong flexibel team van engineers. De machines met een opvallende oranje vormgeving gaan de hele wereld over.

Eigen engineering
Voor het ontwerp van alle producten en machinelijnen gebruikt VHM het 3D tekenpakket Solid Works. Hiermee kunnen de pasmaten en constructies worden gesimuleerd. Eerder gemaakte tekeningen worden vaak hergebruikt als basis voor een nieuw ontwerp. Automatisering staat bij VHM hoog in het vaandel. Van meet af aan is alles in het 3D pakket ontwikkeld met als resultaat een sterke toename van de kwaliteit van inkoopproducten en uitbestedingen.

Integratie CAD naar ERP
Voor de inkoop van grondstoffen, plaatwerkdelen en verspanende delen moest alles in het 3D pakket uitgewerkt kunnen worden en daarbij moeten onder andere montagegaten en toleranties correct zijn uitgewerkt. Alle samenstellingen, subsamenstellingen en monodelen worden via de Wintheon Importer geïntegreerd doorgegeven aan het ERP-pakket Ridder iQ. Deze integratie heeft al enige intelligentie in zich, precies zoals de engineers van VHM het wensen. VHM wil zoveel mogelijk handelingen automatiseren; handelingen die voor een tweede keer moeten worden uitgevoerd zijn immers ‘verloren tijd’. Via de Wintheon Importer worden in Ridder iQ de complete samenstellingen en onderdelen automatisch aangemaakt. De calculatie en productie aansturing is daarmee vereenvoudigd.

Stuklijsten en orderbonnen, voorzien van de juiste onderliggende documenten en digitale tekeningen, zijn eenvoudig digitaal aan de werkplaats aan te bieden.

Uitbesteding van monodelen
Om de juiste kwaliteit te ontvangen worden alle inkoopdelen en uitbestedingen geautomatiseerd ingekocht. Dat werkt zo: de werkvoorbereiding ziet alle onderdelen in één overzicht, kan deze onderdelen automatisch inplannen en nadien met slechts ‘één druk op de knop’ inkopen. De inkoopbestellingen gaan voorzien van een gekoppeld inkoopordernummer via de e-mail naar de leveranciers. Bij de uitbesteders gaan de gekoppelde tekeningen, step- en/of dxf-files automatisch mee. Toeleveranciers ontvangen deze digitale bestanden graag, zodat zij de daarin opgenomen onderdelen sneller digitaal naar hun verschillende productieonderdelen kunnen sturen.

Een eigen kantbank
Om pieken in de productie en de groei van het bedrijf op te kunnen vangen produceert VHM sinds afgelopen jaar al het plaatwerk in eigen huis. De productie van een machine was namelijk afhankelijk van de levertijd van extern kant- en lasersnijwerk. Orders bleven hierdoor langer op de werkvloer liggen met als grootste risico een teleurgestelde klant. Dit zette VHM-directeur Rik van Hees aan het denken. Hij besloot een geautomatiseerde kantbank van LVD aan te schaffen en het plaatwerk daarmee zelf op voorraad te leggen. Dit verkort de levertijd en daarnaast scheelt het in (opslag)ruimte in de fabriek. Een vlakke (onbewerkte) plaat neemt immers minder ruimte in dan een gevormde plaat. De software-applicaties van de LVD kantbank werden via de Wintheon CAM Voorcalculatie als Wintheon CAM Productie gekoppeld aan Ridder iQ. De tekeningen en documenten zitten automatisch achter de productie-opdrachten en worden op de schermen bij de kantbank getoond.

Alle samenstellingen, subsamenstellingen en monodelen worden via de Wintheon Importer geïntegreerd doorgegeven aan het ERP-pakket Ridder iQ.

Een eigen lasersnijmachine
Door de positieve ervaringen met de kantbank (o.a. kortere levertijden en de mogelijkheden om prototypes te maken) liep VHM al snel tegen de levertijd van lasersnijwerk aan. De eenvoud van het integreren, de snelheid van de doorvoer van digitale gegevens en flexibiliteit van de kantbank maakten Rik van Hees nieuwsgierig naar een eigen lasersnijmachine. De verdergaande integratie tussen CAD/CAM en ERP maakt het allemaal nog aantrekkelijker en zo werd ook een LVD lasersnijder aangeschaft. De koppeling tussen deze machine en het ERP-systeem en indirect ook het CAD-programma is inmiddels nog eenvoudiger en stabieler. Wat in Solid Works eenvoudig wordt getekend wordt via Wintheon/Ridder iQ gecalculeerd, gepland en gemonitord. Vervolgens is er directe aansluiting met de lasersnijmachine en de kantbank. De productie kan bijna met dezelfde kostprijs per stuk worden geproduceerd, en er wordt tegelijkertijd bespaard op transportkosten en wachttijd door het produceren van enkelstuks en monodelen in eigen huis.

Shopfloorcontrol
Doordat de stuklijsten en orderbonnen bij aanvraag of ontwerp al zijn voorzien van de juiste onderliggende documenten en digitale tekeningen, is het eenvoudig om deze digitaal aan de werkplaats aan te bieden. De orderbonnen worden gepland via verschillende schermen in de werkplaats. De medewerker kan eenvoudig de order selecteren en nadien gereed melden. Er is realtime informatie vanuit de werkplaats voor de werkvoorbereiding en het management, en ook de medewerkers vinden het prettig alle actuele gegevens voorhanden te hebben. Met het systeem hebben zij direct inzicht in de vorige of volgende bewerking en tegelijkertijd wordt de urenregistratie bijgehouden. Rik van Hees is opgetogen over de gemaakte keuzes: “Voor ons was de integratie een belangrijk aspect. We wilden tijd winnen en niets verspillen. Belangrijk was dat Wintheon de integratie al bij collega-bedrijven had doorgevoerd en dit ook bij ons kon realiseren. Door de extra investering in deze automatisering besparen we nu tijd en hebben de doorlooptijden kunnen verkorten. Een juiste keuze.”

Presentatie VHM tijdens METAVAK
VHM-directeur Rik van Hees deelt op dinsdagavond 8 oktober tijdens METAVAK de ervaringen over zijn zoektocht naar de digitale werkplaats en integratie van plaatwerkdelen. Ook Wintheon Management Services en LVD geven dan aanvullende presentaties over de verschillende producten en diensten. Wintheon en LVD zijn tevens standhouder op METAVAK.

Wintheon, stand A128

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

SMG groeit door overnames van Propos en The Grain

10-07 SMG is voortgekomen uit een investering van Capital A Investment Partners in AB Software…

Bedrijf en Economie

Online veilingplatform Surplex bezorgt overtollige machines een tweede leven

03-06 Deze taak is een kolfje naar de hand van Heikoop. Hij heeft tientallen jaren…

MetavakNieuws

METAVAK bouwt aan kennisprogramma met focus op Industry 4.0

03-06 De komende METAVAK is al over minder dan 4 maanden: 1, 2 en 3…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Plaatbewerking

Pushing the Edge Days een schot in de roos

23-04 Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

Automatisering

Forceertechniek Koolmees helemaal klaar voor groei met nieuwste generatie ERP van Halloy

04-03 Hij windt er geen doekjes om. Het vorige ERP-systeem remde de groei van zijn…

TechnishowNieuws

Guided Tour Plaatbewerking tijdens TechniShow

28-02 Er loopt een duidelijke rode draad door de bijdragen van al deze exposanten. Ze…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV