Vlaanderen krijgt gloednieuw toptechnologisch centrum

In Kortrijk is een begin gemaakt met de bouw van een derde centrum voor toptechnologisch onderzoek van Flanders Make. Hier zullen vanaf volgend najaar de nieuwste Industrie 4.0 technologieën en productiewerkwijzen uitgetest worden.

De eerste steen is gelegd. Vlaamse productiebedrijven krijgen straks in het nieuwe centrum de kans om in reële omstandigheden de nieuwste productietechnologieën en productieprocessen uit te testen.

Vlaamse ondernemingen kunnen er ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren in hun eigen productieomgeving voor de toekomst. Bedrijven uit alle sectoren in de industrie kunnen er inspiratie opdoen voor de noodzakelijke digitalisering van hun productieprocessen.

Omschakeling naar slimme fabrieken

Klanten verwachten van productiebedrijven steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder extra kosten. Wie erin slaagt om hierop in te spelen is de concurrentie meteen een stevige stap voor. Flanders Make helpt bedrijven om de noodzakelijke omschakeling naar slimme, digitale fabrieken voor de toekomst te realiseren, waarin de medewerkers een sleutelrol blijven spelen. Dankzij nieuwe technologieën wordt het werk voor heel wat werknemers boeiender en ook gemakkelijker.

“Met dit co-creatiecentrum versterkt Flanders Make opnieuw zijn rol in de transformatie naar een competitieve, innovatie gedreven en duurzame industrie in Vlaanderen. Bedrijven die productiesystemen, machines, subsystemen of processoftware ontwikkelen, krijgen hier de kans om in reële omstandigheden de nieuwste productietechnologieën en productieprocessen uit te testen. Zo kunnen ze toekomstgericht blijven investeren in competitieve fabrieken in eigen regio.

Hiermee sluit Vlaanderen op het vlak van industrie 4.0 onderzoeksinfrastructuur aan bij de topregio’s in Europa”, zegt Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make.

Digital twins, robotisering en automatisering

Bedrijven kunnen in de huidige vestiging van Flanders Make in Kortrijk nu al terecht voor advies en testen voor hun industrie 4.0 productie. De bestaande testinfrastructuur wordt volgend jaar overgebracht naar de nieuwe vestiging. “Hier krijgen we de ruimte om verder uit te breiden en de bedrijven zo steeds van de state of the art in duurzame productie te laten proeven. De focus ligt daarbij op digital twins, slimme robotisering en automatisering. De operator blijft een centrale rol spelen, en krijgt de nodige ondersteuning om werkbaar werk te garanderen. Machinebouwers en hun toeleveranciers kunnen hier direct mee aan de slag. En we kunnen alle innovaties ook perfect vertalen naar vele andere sectoren”, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make.

11 miljoen extra voor Flanders Make

De Vlaamse overheid maakte bij het leggen van de symbolische eerste steen bekend 11 miljoen euro extra steun te geven aan Flanders Make. De middelen zijn bedoeld voor een nieuw project om de digitalisering en automatisering in onze maakbedrijven verder te versterken. Met die 11 miljoen extra middelen kunnen zes industriële innovatieleiders (Van de Wiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops, Sabca samen met een consortium van technologie ontwikkelaars en toeleveranciers uit Vlaanderen en Europa) de Vlaamse maakindustrie verder vernieuwen en verduurzamen. Het bedrijfsleven doet zelf ook een inbreng van 53 miljoen euro.

De nieuwe vestiging in Kortrijk zal klaar zijn in september 2022. Flanders Make is eigenaar van de grond en zal het gebouw gedurende 27 jaar via een erfpachtformule huren van het projectvennootschap Stadion (Stadsbader en Ion) dat voor de bouw instaat. Dit wordt, met een omvang van 6000 m², meteen het grootste co-creatiecentrum van Flanders Make, dat ook vestigingen in Leuven, Lommel en Sint-Truiden heeft en core labo’s bij alle Vlaamse universiteiten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Bouw Advanced Manufacturing Center in Enschede gestart

26-04 Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT)…

Werkplaatstechniek

Slimme MEWA-poetsdoeksysteem zit midden in Industrie 4.0

03-05 Hij ontlast bedrijven al tijdens de omschakelingsfase, aangezien het slimme MEWA-poetsdoeksysteem ervoor zorgt dat…

Verspanen

Industrie 4.0? Begin eerst maar eens met Industrie 3,5

26-01 Na ruim 40 jaar zijn Olaf en Michael Koch in 2019 gestopt met hun…

Verspanen

Fraunhofer Project Center AMBITION bevordert AM in maakindustrie

23-11 Fraunhofer Project Center is met AMBITION een nieuw project gestart om de toepassing van…

Bedrijf en Economie

De weg naar digitalisatie: welke vragen zou je moeten je stellen?

09-06 De maakindustrie bevindt zich in een transitie naar de volgende industriële revolutie. Voordat bedrijven…

Bedrijf en Economie

Operator in maakbedrijf veilig aan de slag met toestelletje om de nek

26-04 Het Belgische onderzoekscentrum Flanders Make stelt drie technologische oplossingen voor waarmee (productie)bedrijven hun medewerkers…

3D

Hele waardeketen komt aan bod op Prototyping-MNE

27-01 Ontwerpen en maken zijn in de 4de industriële revolutie meer dan ooit verbonden. Daarom…

Toeleveren

Technologietop met India goed voor 650 miljoen euro

06-11 Tijdens de India -Netherlands Tech Summit zijn 40 overeenkomsten gesloten tussen Indiase en Nederlandse…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen