Voorspellend onderhoud wordt de norm

Nu productiemachines door sensoren steeds slimmer worden, vindt in de Nederlandse industrie steeds meer voorspellend onderhoud plaats. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van reichelt elektronik. Over tien jaar zal – volgens de respondenten – voorspellend onderhoud de norm zijn voor alle productiemachines.

Uit het onderzoek blijkt dat 91 procent van de ondervraagden die al voorspellend onderhoud gebruiken deze technologie in de productie wil uitbreiden.

Bij voorspellend onderhoud vindt de specifieke planning van onderhoudsactiviteiten plaats op basis van de feitelijke staat van de machines. Het onderzoek van reichelt elektronik laat zien dat deze technologie in de Nederlandse bedrijven al op grote schaal gebruikt wordt en in de toekomst nog meer gebruikt gaat worden.

Grootste voordelen

Voorspellend onderhoud wordt al door de overgrote meerderheid van de respondenten toegepast: 86 procent van de leidinggevenden bij industriële bedrijven zegt de technologie al te gebruiken. Voorspellend onderhoud is niet langer een test op individuele machines. Gemiddeld wordt het proces in bijna 62 procent van de productieomgevingen toegepast. Ruim een derde (40 procent) zegt het onderhoud van de meeste machines (60-99 procent) vooruit te plannen. Als grootste voordelen van deze technologie noemden de meeste bedrijven het voorkomen van machinestilstand (41 procent) en het besparen van tijd en geld door efficiëntere productie (40 procent).

Technologie uitbreiden

De genoemde verbeteringen leiden tot verdere investeringen. Uit het onderzoek blijkt dat 91 procent van de ondervraagden die al voorspellend onderhoud gebruiken deze technologie in de productie wil uitbreiden. Van de bedrijven die niet vooruit plannen, is 46 procent van plan om dit uit te rollen. De meerderheid (26 procent) wil deze projecten nog in 2021 uitvoeren.

De trend om later sensoren in te zetten is ook elders te zien: ruim een derde van de bedrijven (37 procent) werkt al met productiefaciliteiten die vanaf het begin met voorspellend-onderhoudsfuncties waren uitgerust. De rest (63 procent) moet enkele of alle machines nog voorzien van sensoren.

Gebruik door bedrijven

De sensorgegevens worden voornamelijk gebruikt voor het evalueren van temperatuur (52 procent), gebruiksduur (49 procent), druk (46 procent), snelheden (39 procent) en trillingen (34 procent). “Op basis hiervan kunnen bedrijven nauwkeurig onderhoud plannen, zodat componenten niet weken of maanden te vroeg worden vervangen”, zegt Tobias Thelemann, productmanager bij reichelt elektronik. “Dit proces is vaak gebruikelijk bij onderhoud dat routinematig en in een bepaalde cyclus, bijvoorbeeld jaarlijks, wordt uitgevoerd. Dit zorgt niet alleen voor een vlotte productie, de bedrijven besparen ook op kosten voor reserveonderdelen.”

Redenen voor aanschaf

Nieuwkomers op het gebied van voorspellend onderhoud noemen als de meest voorkomende redenen om te investeren in voorspellend onderhoud: het voorkomen van productieverlies en machinestilstand (38 procent), het verbeteren van productiekwaliteit (38 procent) en het creëren van beter overzicht en planning van onderhoudswerkzaamheden (37 procent).

De introductie van een nieuwe technologie in een bedrijf gaat altijd gepaard met uitdagingen. Concreet gaven de ondervraagde bedrijven aan dat ze vooral worstelen met het niet voldoen aan technische vereisten (31 procent). Ook uitdagend zijn gebrek aan kennis bij de werknemers (30 procent), budgetbeperkingen (30 procent) of het overwinnen van scepticisme bij werknemers (29 procent).

De cijfers zijn verzameld door het internationale onderzoeksinstituut OnePoll voor reichelt elektronik. Aan het onderzoek namen 1.550 Europese respondenten deel, waaronder 250 uit Nederland.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

KSM viert 65 jaar bestaan

25-09 “In 1958 werd mijn opa Ferdinand Keulen, destijds al partner van Shell voor het…

Toeleveren

Problemen in de supply chain zorgen voor forse verliezen

21-06 Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn supply chains over de hele wereld steeds…

Werkplaatstechniek

‘Verdien geld door goed onderhoud’

05-03 ‘Vakmanschap, duurzaamheid, continuïteit, nieuwe inzichten en een enthousiast jong team’, dit kenmerkt Airsave. Airsave…

Automatisering

Bijna alle beslissers in de industrie hebben interesse in cobots

06-01 95 Procent van de beslissers in de industrie heeft interesse in collaboratieve robots oftewel…

Toeleveren

Verdubbeling van Boge compressoren bij DAF

27-11 Persluchtfabrikant Boge heeft afgelopen zomer bij DAF Trucks het aantal perslucht compressoren mogen verdubbelen;…

Automatisering

Spanningsvrij onderhoud

07-05 Met het veilige spanningsbewakingsrelais PNOZ s60 biedt Pilz nu bewaking van de spanningsvrije toestand…

Toeleveren

IPH-Brammer is nu Rubix

13-07 IPH-Brammer Group, producent van industriële producten en oplossingen, past de naam van de groep…

Toeleveren

HTM servicepartner van Makino

02-03 Makino wordt in Nederland al jaren vertegenwoordigd door Produtec. De Japanse machinebouwer heeft haar…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV