Vraag naar basismetalen blijft solide

In 2013 zijn de meeste basismetalen (aluminium, koper, nikkel en zink) gedaald in prijs ten opzichte van het begin van het jaar. Het komend jaar zullen de prijzen naar verwachting stijgen. Die verwachting spreekt ABN AMRO uit in haar Industriële Metalen Monitor.

Op basis van de huidige PMI-standen voor de industrie in China, de eurozone en de Verenigde Staten verwacht ABN AMRO in de komende maanden een sterkere productiegroei. De PMI-indexen in de belangrijkste metaal consumerende regio’s staan al enige tijd comfortabel boven de 50 indexpunten. Dit toont dat de activiteit in de industrie (in China, de eurozone, VS) verder aantrekt. De huidige macro-economische ontwikkelingen van de grootste metaal consumerende landen en cijfers van de metaal verbruikende sectoren bieden eveneens op korte termijn een goede basis voor groei in de cyclische metaalmarkten. Wel krijgen alle basismetaalmarkten volgens ABN AMRO in 2014 te maken met overaanbod. Maar doordat de koers van de wereldeconomie gericht is op verder aantrekkende groei, zal de vraag naar metalen ook blijven groeien en zullen cyclische metaalmarkten hiervan profiteren.

De vraag vanuit China naar industriële metalen blijft relatief hoog
Voor China – ’s werelds grootste verbruiker van industriële metalen – verwacht ABN AMRO een economische groei van 8 procent in 2014. Een toenemende groei van de export en een stijgende binnenlandse consumptie zullen hieraan waarschijnlijk het meeste bijdragen, terwijl het tempo van de groei van investeringen in de infrastructuur geleidelijk zal afnemen. Hierdoor is naar verwachting weliswaar sprake van een lagere groei van de vraag naar industriële metalen, maar blijft deze relatief hoog.

Prijzen van basismetalen trekken aan, in de staalsector zwakken prijzen juist af
In de staalsector zijn de fundamenten aan de beterende hand, gezien de positie van de productie PMI in de meeste regio’s. Maar doordat overcapaciteit in vooral Europa en China nog een structureel probleem vormt en de vraag nog relatief zwak is, zullen we hier nog geen significante verbeteringen zien op de lange termijn. Ook de aluminiumsector heeft te maken met overcapaciteit en hoge voorraden. Echter de vraag naar dit metaal zal het komende jaar solide blijven, waardoor de prijs licht zal aantrekken. In de overige basismetaalmarkten (koper, nikkel en zink) ziet de balans tussen vraag en aanbod er relatief beter uit. Op basis van historische prijsontwikkelingen blijkt dat in de eerste vier maanden van het jaar industriële metaalprijzen doorgaans een rally moment meemaken. Industriële metaalprijzen van afzonderlijke metalen zijn echter onderhevig aan een breed scala van (non)-economische factoren en fundamentele ontwikkelingen. Dit zal uiteindelijk bepalend en doorslaggevend zijn voor de prijsrichting. Op basis van de historische prijstrend, in combinatie met de sterke positie van de regionale productie PMI’s, denkt ABN AMRO dat op de korte termijn de prijzen voor industriële metalen zullen verbeteren.

Lees hier de Industriële Metalen Monitor van het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Stijging staalprijzen onwaarschijnlijk

19-02 Als redenen hiervoor noemt het StaalJournaal de dreiging van mogelijk meer en naar alle…

Materialen

Staalprijzen verder in de lift?

17-01 De vraag naar staal in Europa is nog altijd zwak. Enigszins opmerkelijk is volgens…

Materialen

Staalprijzen: houdt de stijgende trend aan?

20-12 Het StaalJournaal constateert in haar laatste editie van dit jaar dat de EU-staalproducenten een…

Materialen

Staalprijzen op keerpunt

20-11 Dit jaar heeft China, ‘s werelds grootste staalproducent, een afname in haar productie laten…

Materialen

Vraag en aanbod op staalmarkt uit balans

18-10 De prijs van steenkool is fors gestegen, terwijl andere grondstoffen geen grote schommelingen vertonen.…

Materialen

Staalprijzen: malaise houdt aan

13-09 De ontwikkeling van de staalprijzen vertoont een grillig patroon. Als gevolg van de hogere…

Materialen

Staalprijzen: kentering in zicht?

19-06 De staalproductie van China is in de periode januari-april fors gestegen en door de…

MetaalNieuws Extra IM

De wereldwijde prijsstijging van metalen

11-05 Uiteraard heeft de pandemie hier een enorme invloer op gehad, maar er is veel…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?