Vrijheid

Enigszins vermoeid ogend zat hij aan tafel toen ik de ruimte binnenkwam. Cees stond op en gaf een hand. Hij startte direct met zijn verhaal. Ooit was hij ondernemer geworden. Een bewuste keuze. De vrijheid die dat zou geven leek hem geweldig. Zijn onderneming inrichten op een manier waarvan hij dacht dat het de juiste was. Zijn eigen tijd indelen, keuzes maken die goed zijn voor hemzelf en zijn onderneming. Hoe mooi zou het worden. Hij bouwde een prachtige onderneming op. Klanten konden absoluut niet zonder zijn producten. Zo eenvoudig maar zo ingenieus.

Al snel merkte een grote speler in zijn branche zijn enorme groei en fantastische producten en deed een onweerstaanbaar voorstel. Daar zat hij dan. Eerste helft 40 en zijn bedrijf verkocht. Veel geld op de bank en nog vol energie.

Het duurde niet lang of Cees ging weer aan de slag. Na een goed onderzoek ontwikkelde hij wederom een fantastisch product, een intern transportmiddel met een hoog software gehalte voor de glastuinbouw, dat zorgde voor aanzienlijke efficiënte verbeteringen bij zijn klanten. De onderneming werd opgebouwd en grote organisaties werden afhankelijk van zijn product. Prachtige omzetten en mooie winsten realiseerde hij.

In de loop der tijd sluimerde er een gevoel van ontevredenheid in Cees. In zijn jonge jaren had hij besloten om ondernemer te worden vanwege de vrijheid. De dingen doen die hij belangrijk vond voor zijn onderneming en voor hemzelf. Had hij die verlangde vrijheid wel ooit gehad?

Dag in dag uit was hij met zijn onderneming bezig. Als eerste op de zaak en ’s avonds nog mails en telefoontjes beantwoorden. Ondanks zijn personeel wisten klanten hem te vinden als hen iets niet zinde. Een toeleverancier die zijn aandeel wel erg belangrijk vond en meer en meer eiste. Sommige medewerkers begonnen zich tegen hem te keren. Ondanks de mooie bonussen die hij ieder jaar uitkeerde vond men op tijd naar huis en de maandelijkse salarisstorting belangrijker. Nu hij de 60 gepasseerd was en er steeds meer onrust ontstond kwamen er ook slapeloze nachten bij.

Een directe concurrent wilde hem wel overnemen maar waardeerde zijn onderneming op het zichtbare eigen vermogen. Cees wist het niet meer en ondanks zijn mooie winsten dacht hij er over na om zijn onderneming maar te liquideren. Dat een verkoop een oplossing zou zijn had hij wel eens gedacht maar waar begin je. Ook zijn slechte ervaring weerhield hem van de eerste stap.

Acht maanden later zitten we samen op zijn steiger. Een mooie zondagavond in september. Onze voeten bungelen in het water en tussen ons staat een fles wijn. Cees vertelt dat hij de nacht na de notariële overdracht voor het eerst sinds lang weer geslapen had. Onwennig was de vrijheid die hij nu heeft. Het geld staat op de bank en hij moet niets meer. Af en toe nog een telefoontje die hij doorverwijst naar de nieuwe eigenaar. Oproep gemist? Ze bellen wel terug als het dringend is. Dat wat ooit zijn grote drijfveer was heeft hij nu gekregen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Koudwatervrees

16-11 Johan was twee maanden eerder afgestudeerd en net terug van een lange stage in…

Columns

Begin of einde?

19-10 Eindelijk weg uit dat oude pand en werken aan de toekomst in een mooi…

Columns

Afscheid

12-07 Al vrij snel kwam een buitenlandse strategische koper met een heel mooi bod. Ook…

Bedrijf en Economie

Stokvis neemt Fiduco Automatic over

07-07 De activiteiten van Fiduco worden ondergebracht bij Elsto Services en zullen voortaan onder deze…

Verspanen

VOF neemt Bies draai- en freeswerk over

03-06 Kamiel Koot wordt de nieuwe directeur van de onderneming. Hij vervangt de oud-eigenaar, die…

Columns

Grasmaaien

21-05 Rob, de eigenaar, vormde samen met twee oud-schoolgenoten de directie over het uitermate goed…

Columns

Broederliefde

19-04 Ooit was Fred begonnen allerlei verbruiksmaterialen te leveren aan de metaalindustrie. In zijn Renault…

Columns

Muisgrijs

22-03 Hij woonde al tientallen jaren in een grote hoekwoning met een heuse carport voor…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X