Vrijheid

Enigszins vermoeid ogend zat hij aan tafel toen ik de ruimte binnenkwam. Cees stond op en gaf een hand. Hij startte direct met zijn verhaal. Ooit was hij ondernemer geworden. Een bewuste keuze. De vrijheid die dat zou geven leek hem geweldig. Zijn onderneming inrichten op een manier waarvan hij dacht dat het de juiste was. Zijn eigen tijd indelen, keuzes maken die goed zijn voor hemzelf en zijn onderneming. Hoe mooi zou het worden. Hij bouwde een prachtige onderneming op. Klanten konden absoluut niet zonder zijn producten. Zo eenvoudig maar zo ingenieus.

Al snel merkte een grote speler in zijn branche zijn enorme groei en fantastische producten en deed een onweerstaanbaar voorstel. Daar zat hij dan. Eerste helft 40 en zijn bedrijf verkocht. Veel geld op de bank en nog vol energie.

Het duurde niet lang of Cees ging weer aan de slag. Na een goed onderzoek ontwikkelde hij wederom een fantastisch product, een intern transportmiddel met een hoog software gehalte voor de glastuinbouw, dat zorgde voor aanzienlijke efficiënte verbeteringen bij zijn klanten. De onderneming werd opgebouwd en grote organisaties werden afhankelijk van zijn product. Prachtige omzetten en mooie winsten realiseerde hij.

In de loop der tijd sluimerde er een gevoel van ontevredenheid in Cees. In zijn jonge jaren had hij besloten om ondernemer te worden vanwege de vrijheid. De dingen doen die hij belangrijk vond voor zijn onderneming en voor hemzelf. Had hij die verlangde vrijheid wel ooit gehad?

Dag in dag uit was hij met zijn onderneming bezig. Als eerste op de zaak en ’s avonds nog mails en telefoontjes beantwoorden. Ondanks zijn personeel wisten klanten hem te vinden als hen iets niet zinde. Een toeleverancier die zijn aandeel wel erg belangrijk vond en meer en meer eiste. Sommige medewerkers begonnen zich tegen hem te keren. Ondanks de mooie bonussen die hij ieder jaar uitkeerde vond men op tijd naar huis en de maandelijkse salarisstorting belangrijker. Nu hij de 60 gepasseerd was en er steeds meer onrust ontstond kwamen er ook slapeloze nachten bij.

Een directe concurrent wilde hem wel overnemen maar waardeerde zijn onderneming op het zichtbare eigen vermogen. Cees wist het niet meer en ondanks zijn mooie winsten dacht hij er over na om zijn onderneming maar te liquideren. Dat een verkoop een oplossing zou zijn had hij wel eens gedacht maar waar begin je. Ook zijn slechte ervaring weerhield hem van de eerste stap.

Acht maanden later zitten we samen op zijn steiger. Een mooie zondagavond in september. Onze voeten bungelen in het water en tussen ons staat een fles wijn. Cees vertelt dat hij de nacht na de notariële overdracht voor het eerst sinds lang weer geslapen had. Onwennig was de vrijheid die hij nu heeft. Het geld staat op de bank en hij moet niets meer. Af en toe nog een telefoontje die hij doorverwijst naar de nieuwe eigenaar. Oproep gemist? Ze bellen wel terug als het dringend is. Dat wat ooit zijn grote drijfveer was heeft hij nu gekregen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

‘Charles’

21-05 Bart had al vroeg belangstelling gekregen voor de onderneming. Als klein jongetje ging hij…

Columns

Snurken

28-02 Ze hadden een enorme klik en al snel werd besloten om de beide bedrijven…

Verspanen

Dumaco verrijkt aanbod metaalbewerkingen met overname SAM Precision

01-02 SAM Precision (Smart Advanced Machining) is een specialist in het verspanen van exotische materialen…

Bedrijf en Economie

‘Wil je je bedrijf verkopen? Dan is nu het moment!’

29-01 “Met name het afgelopen half jaar is er echt veel beweging in de markt”,…

Columns

Angst

20-11 In mijn herinnering en perceptie had Gijs een gerenommeerde handelsonderneming op het gebied van…

Bedrijf en Economie

Investeerder Rivean neemt Wilvo Group over

15-11 Samen met het managementteam van Wilvo neemt Rivean de aandelen over van bestaande aandeelhouders,…

Bedrijf en Economie

Dumaco breidt uit met 8e vestiging: Ubroek precision in large machining

07-11 Ubroek, opgericht in 1965, is gespecialiseerd in precisie metaalbewerking. Als toeleverancier levert het bedrijf…

Columns

Doe het nu!

22-05 Het overgrote deel van de vriendengroep werkte al. Max was net begonnen en ik…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV