Wat zijn de meest duurzame metalen?

Metalen zijn een van de meest bruikbare en veelzijdige materialen op aarde. Deze natuurlijk voorkomende mineralen kunnen worden geëxtraheerd, gesmolten, gemengd, gehard, getemperd – allemaal om een ​​item te creëren dat ons op de een of andere manier helpt.

Van aluminium blikjes tot platina sieraden, metalen zijn overal om ons heen.

Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun kneedbaarheid en sterkte. En als het op duurzaamheid aankomt, zijn er een paar koplopers. Hieronder staan ​​de sterkste en meest duurzame metalen die tegenwoordig veel worden gebruikt. Als je gereedschap gaat kopen, is het sowieso een goed idee om te kiezen voor een van deze materialen!

Staal

Hoewel het geen puur metaal is, scoort staal nog steeds behoorlijk hoog in termen van sterkte. De basislegering wordt meestal gemaakt door ijzer en koolstof te combineren; wetenschappers zijn echter altijd op zoek naar manieren om de sterkte te vergroten en experimenteren vaak met andere metalen die aan het mengsel worden toegevoegd. Staal wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt, maar pas in de Renaissance (rond 1300-1700) werd het meer algemeen begrepen en geëxperimenteerd.

Wolfraam

Wolfraam is een indrukwekkend mineraal. Als een puur metaal dat niet wordt gemengd met andere metalen om de hardheid te verhogen, heeft het de hoogste treksterkte van alle metalen. Treksterkte verwijst naar hoeveel kracht het metaal aankan voordat het van vorm begint te veranderen of toegeeft aan de druk. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft het ook het hoogste smeltpunt van alle puur metaal. In feite is koolstof het enige andere element met een hoger smeltpunt. Het enige nadeel is dat wolfraam vrij dicht is (daarom is het zo sterk), maar dat maakt het behoorlijk moeilijk om mee te werken. Het wordt echter nog steeds veel gebruikt in elektrisch werk en wordt vaak toegevoegd aan staal om een ​​sterke legering te creëren.

Titanium

Een ander sterk natuurlijk metaal, titanium, is een mineraal met een lage dichtheid dat vrij kneedbaar is en gemakkelijk om mee te werken bij een hoog smeltpunt. Omdat het zo’n lage dichtheid heeft, is het veel lichter dan staal en heeft het een vergelijkbare sterkte. Het toevoegen van titanium aan een legering zal de sterkte enorm vergroten. In modern gebruik wordt het in alles gebruikt, van pennen tot vliegtuigen en van wolkenkrabbers tot ruimteschepen. Titanium zie je dus overal, zonder dat je het eigenlijk echt door hebt.

Chroom

Een versie van staal die ongelooflijk populair is, is roestvrij staal. Dus wat maakt het roestvrij? Niemand minder dan chroom. Chroom is een van de meest duurzame metalen die er bestaan, omdat het zo hoog scoort op de schaal van Mohs, een graadmeter voor hardheid. In dit geval betekent hardheid hoe krasbestendig het materiaal is. Diamanten zijn het hardste materiaal; chroom is het hardste metaal. De krasbestendigheid maakt het perfect om toe te voegen aan staallegeringen, en het wordt ook vaak gebruikt bij verchromen voor een duurzame en glanzende afwerking van armaturen en armaturen voor thuis.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Walter presenteert drie nieuwe gereedschappen

05-02 De VHM-frezen MD340 en MD344 Supreme zijn nieuwe gereedschappen voor ISO P-materialen. De MD340…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Phantom vervangt DIN-normen voor iconen

28-11 Dankzij deze iconen kunnen verspaners zonder rekentabel in één oogopslag zien welke gereedschapspen geschikt…

Verspanen

Widia introduceert nieuwe wisselplaat voor het bewerken van aluminium

16-07 De AL Geometry wisselplaat wordt aangeboden in twee kwaliteiten voor een grotere veelzijdigheid bij…

Materialen

Circular Industries gaat fabrieken bouwen voor terugwinnen metalen

01-07 De gepatenteerde fabrieksconfiguratie van Circular Industries biedt een flexibele terugwinningsmethode met ecologische en economische…

MetaalNieuws Extra IM

Koper en oude metalen inleveren bij Schenk Recycling in Almere

29-06 Inmiddels heeft het bedrijf zijn 30-jarige bestaan in Almere mogen vieren en blijven zij…

Toeleveren

Design van GARANT producten opnieuw bekroond

02-02 In de categorie ‘werkplaats en gereedschap’ heeft het modulaire opbergsysteem GARANT Uni Line de…

Plaatbewerking

Oplossing zit vaak in het gereedschap

20-12 Van Kranen, die inmiddels ruim een jaar bij Wilson Tool actief is als European…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?