Wat zijn (worden) de regels voor machinebouw voor de food?

De brancheverenigingen GMV en DMFI houden op 6 oktober de alles omvattende kennisbijeenkomst ‘foodnormen in de machine- en installatiebouw’.

Tijdens de bijeenkomst worden de deelnemers bijgepraat over alle relevante normen, richtlijnen en wetgeving op het gebied van machinebouw en installaties voor de voedingsmiddelenindustrie.

De overheid zegt duidelijk dat een producent verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn producten. Voedselveiligheid is daarbij een belangrijk onderdeel. Er worden daarom steeds meer eisen gesteld aan leveranciers en producenten. Retailers willen garanties van voedingsmiddelproducenten dat het geleverde product volgens bepaalde kwaliteitseisen en normen tot stand gekomen is. En de voedingsmiddelenproducten eisen vervolgens van hun machinebouwers en engineeringbureaus garanties dat met de machines en installaties op een veilige manier voedsel geproduceerd kan worden.

Vragen van machinebouwers

Als gevolg daarvan krijgen GMV en DMFI regelmatig vragen van machinebouwers, engineeringsbureaus maar zeker ook van voedingsmiddelenproducenten over de huidige en nieuwe normen, wetgeving en richtlijnen als het gaat over machines en installaties voor de voedselverwerkende industrie. Er is klaarblijkelijk behoefte in de markt aan duidelijke informatie.

GMV en DMFI hebben beide zitting in de nationale standaardisatie commissie m.b.t. machines voor de voedselindustrie, genaamd NEN-NC-341100. Ze zijn bovendien actief betrokken bij de ontwikkeling van de internationale norm voor food, middels de ISO/CEN/TC 153. Daarom organiseren de brancheverenigingen op 6 oktober de alles omvattende kennisbijeenkomst ‘foodnormen in de machine- en installatiebouw’ voor de markt.

Alle relevante regels

Tijdens de bijeenkomst worden de deelnemers bijgepraat over alle relevante normen, richtlijnen en wetgeving op het gebied van machinebouw en installaties voor de voedingsmiddelenindustrie. Naast de introductie door Saucecompany over de uitdagingen van een voedingsmiddelenproducent worden ook onderwerpen en normen zoals GFSI, voedselcontactmaterialen, de machinerichtlijn, ontwerp- en engineeringsnormen en de verwachte ISO-norm Food behandeld. De bijeenkomst is met name bestemd voor voedingsmiddelenfabrikanten, bouwers van machines en installaties voor de voedselverwerkende industrie en engineeringbureaus.

Programma

De bijeenkomst vindt plaats op 6 oktober vanaf 13.00 uur bij Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein. Het programma begint met een presentatie van Saucecompany over de uitdagingen van een voedingsmiddelenfabrikant op het gebied van normering. Dit wordt gevolgd door een introductie over GFSI (ISO 22000) alsmede BRC, IFS en Lloyds en hoe dit de basis vormt voor een goede HACCP. De volgende spreker zal ingaan op de (nieuwe) machinerichtlijn en de relatie hiervan tot de voedingsmiddelenindustrie.

Daarna volgt een verdieping op het gebied van voedselcontactmaterialen (EC1935:2004), machineveiligheid – hygiënisch ontwerpen (EN1672-2 en ISO14159) en de norm voor engineering en de hygiënische risicoanalyse (EN 16310). Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de uitvoering zoals het lassen in voedingsmiddelenindustrie (9606-2) en aantoonbaarheid dat een machine of installatie aan alle normen, richtlijnen en wettelijke kaders voldoet (EG2023-GMP). Tot slot zal het programma een inkijkje bieden in de ontwikkeling van de internationale standaarden (ISO/TC326 en ISO/TC153).

De volgende partijen hebben reeds hun medewerking aan de bijeenkomst toegezegd: Saucecompany, Iv-Industrie, Marel, Eriks, NEN, BPE-Projects,  EHEDG, Platform HDN, Nederlands Instituut voor Lastechniek, FME en Koninklijke Metaalunie.

Meer informatie en aanmelden kan via de website van DMFI.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Basismetaal onder druk, perspectief metaalproducten en machinebouw minder slecht

14-11 Met name de basismetaalindustrie staat onder druk. Andere industriële branches, zoals de metaalproductenindustrie, de…

Toeleveren

VMT Groep is nu VMT Companies

13-09 De naamswijziging onderstreept dat de focus van het bedrijf verschuift van plaatwerkleverancier naar machinebouwpartner.…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

Bedrijf en Economie

Duitse orderportefeuille voor gereedschapsmachines blijft op hoog niveau

01-06 “De bestellingen voor onze branche bleven in het eerste kwartaal van dit jaar binnenstromen”,…

Bedrijf en Economie

Machine-industrie in Nederland blijft groeien

06-04 Hierdoor is de machine-industrie nagenoeg even groot geworden als de twee traditioneel grootste onderdelen…

Toeleveren

Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

23-03 “We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties…

Toeleveren

Marel creëert toekomstbestendige werkomgeving

17-11 Nog niet zo lang geleden, in 2018, voltooide Marel een nieuwe kantoorvleugel, een vernieuwd…

Toeleveren

Food Technology brengt voeding en machinebouw samen

11-10 Het congresprogramma van Food Technology, genaamd Food meets hightech, staat inmiddels al stevig in…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?