Weld Cert neemt persoons- en lasmethodekwalificaties af

0

Weld Cert in ’s-Gravenzande is gemachtigd tot het afnemen van geaccrediteerde persoons- en lasmethodekwalificaties, ook bij lasbedrijven op locatie.

Zo is Weld Cert bijvoorbeeld de eerste organisatie in Nederland, die door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) is gemachtigd om volgens de eisen uit de EN-ISO/IEC 17024 en de EN-ISO/IEC 17020 geaccrediteerde lasser- en lasmethodekwalificaties af te nemen.

Daarnaast biedt Weld Cert – met een keuringsinstantie naar keuze – de afname van de volgende lasmethodekwalificaties en lasserkwalificaties aan: NEN-EN-ISO 9606-1, NEN-EN-ISO 14732, NEN-EN-ISO 15613, NEN-EN-ISO 15614-serie, AWS D.1.serie en ASME IX. “Ook zorgen we voor passende adviezen op dit vlak om tot een zo efficiënt mogelijke certificering te komen”, zo vertelde Weld Cert directeur Raymond van Mosel, onlangs op de NIL Verbindingsweek waar zijn bedrijf exposeerde. “Omdat we geen andere werkzaamheden, diensten of producten exploiteren, kunnen we onafhankelijk en onpartijdig opereren.”

Weld Cert beschikt over examinatoren en adviseurs op IWS, IWT en IWE niveau en gecertificeerd NDO level-2 personeel. “Al onze medewerkers hebben jarenlange ervaring in de lastechniek op meerdere fronten en kennis van diverse (product)normen en lastechnieken”, aldus Van Mosel. Zij maken gebruik van digitale meetapparatuur om lasprocessen volledig te registreren/dataloggen zodat de klant de kwaliteit van zijn lasprocedure aantoonbaar kan maken.

EN 15085
Op het NIL BIL Symposium dat tijdens de NIL Verbindingsweek in Evenementenhal Gorinchem werd gehouden, verzorgde Weld Cert een presentatie over EN 15085. De toepassing van deze norm wordt geëist bij het lassen aan railvoertuigen en railvoertuigcomponenten en stelt diverse specifieke (praktische) eisen waaraan het lasbedrijf bij het uitvoeren van het laswerk moet voldoen. In deze presentatie werd de werkwijze van deze norm nader toegelicht met enkele praktische voorbeelden. Zo verschafte Weld Cert meer inzicht in de eisen welke worden gesteld aan het lasbedrijf tijdens het EN 15085 certificatieproces