Wereldwijde standaard voor plaatsbepaling

Zestig industriële partners, waaronder Trumpf, uit Europa, Azië en de Verenigde Staten introduceren met omlox een standaard voor technieken voor plaatsbepaling. Deze standaard biedt alles wat nodig is om bestaande technieken als RFID, 5G, GPS, UWB of BLE te integreren en plaatsbepalingsdata te leveren via een uniforme interface.

Door het koppelen van verschillende plaatsbepalingstechnieken kunnen producten doorlopend worden gevolgd. Omlox maakt het mogelijk vorkheftrucks, drones, manloze transportsystemen of gereedschappen van verschillende producenten te lokaliseren met slechts één infrastructuur. Zo kunnen positioneringsdata in de fabriek veel uitgebreider worden benut. Ook in gebouwen kunnen gebruikers apparaten op de millimeter nauwkeurig lokaliseren, precies zoals GPS dat buiten doet.

Ook onderdelen kunnen met omlox worden gevonden. Dit maakt het voor producenten mogelijk onderdelen door de complete toeleverketen te volgen.

Ook onderdelen kunnen met omlox worden gevonden. Dit maakt het voor producenten mogelijk onderdelen door de complete toeleverketen te volgen.

Profibus

Omlox kan nu wereldwijd worden gebruikt. Alle betrokken partners hebben zich aan de standaard gecommitteerd en ondersteunen deze. Hun doel is om het makkelijker te maken voor industriële bedrijven om hard- en software van verschillende leveranciers te gebruiken. De initiatiefnemers hebben het project overhandigd aan de Profibus gebruikersorganisatie, om de omlox standaard wereldwijd vooruit te brengen. Profibus ondersteunt al 30 jaar diverse industriële standaards. “Onze gebruikersorganisatie beschikt over alle processen en veel ervaring om de wereld open en makkelijk te gebruiken standaards te geven.

Als onafhankelijke organisatie geven wij alle deelnemers de zekerheid dat ze op gelijkwaardige basis kunnen bijdragen”, zegt Profibus CEO Karsten Schneider.
Interfaces die alle producten met elkaar kunnen verbinden zijn al voor omlox gedefinieerd. “Net als USB onmisbaar is geworden op kantoor, stellen we nu verschillende oplossingen voor plaatsbepaling in staat om met elkaar te communiceren voor de hele industrie wereldwijd”, aldus Schneider. Zowel hardware als software producten hebben toegang tot de standaard. Een logo bevestigd op de producten zal garanderen dat ze connecten met omlox.

Eilandoplossingen overdragen

De gemeenschappelijke inzet van nauwkeurige en robuuste plaatsbepaling door ultrabreedband enerzijds en andere plaatsbepalingstechnieken anderzijds is volgens de initiatiefnemers de sleutel voor plaatsbepalingstechnieken in de industrie. “Industriële bedrijven kunnen er nu al mee beginnen de eilandoplossingen die ze al gebruiken in dit toekomstbestendige en open totaal systeem over te dragen”, zegt Matthias Jöst, die het project binnen de Profibus gebruikers organisatie coördineert.

Voor Trumpf is omlox opnieuw een stap richting de digitale fabriek. “Hoewel de situatie momenteel moeilijk is, zouden bedrijven hun blik sterk moeten richten op de toekomst en hun digitale toepassingen moeten uitbreiden”, zegt Thomas Schneider, directeur ontwikkeling bij Trumpf Werkzeugmaschinen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Komst van nieuwe pons-/lasermachine is opmaat voor automatiseringsslag bij DMI

21-10 Operationeel directeur Aard Slagman weet zeker dat de nieuwe machine een groot succes wordt.…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Bedrijf en Economie

Trumpf investeert in recycling van batterijen

17-04 Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen,…

Plaatbewerking

247 Lasersnijden groeit razendsnel

05-04 Het bedrijf van Michiel de Hoog en Oscar van Buijtene groeit dus razendsnel. “Veel…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X