Wereldwijde standaard voor plaatsbepaling

0

Zestig industriële partners, waaronder Trumpf, uit Europa, Azië en de Verenigde Staten introduceren met omlox een standaard voor technieken voor plaatsbepaling. Deze standaard biedt alles wat nodig is om bestaande technieken als RFID, 5G, GPS, UWB of BLE te integreren en plaatsbepalingsdata te leveren via een uniforme interface.

Door het koppelen van verschillende plaatsbepalingstechnieken kunnen producten doorlopend worden gevolgd. Omlox maakt het mogelijk vorkheftrucks, drones, manloze transportsystemen of gereedschappen van verschillende producenten te lokaliseren met slechts één infrastructuur. Zo kunnen positioneringsdata in de fabriek veel uitgebreider worden benut. Ook in gebouwen kunnen gebruikers apparaten op de millimeter nauwkeurig lokaliseren, precies zoals GPS dat buiten doet.

Ook onderdelen kunnen met omlox worden gevonden. Dit maakt het voor producenten mogelijk onderdelen door de complete toeleverketen te volgen.
Ook onderdelen kunnen met omlox worden gevonden. Dit maakt het voor producenten mogelijk onderdelen door de complete toeleverketen te volgen.

Profibus

Omlox kan nu wereldwijd worden gebruikt. Alle betrokken partners hebben zich aan de standaard gecommitteerd en ondersteunen deze. Hun doel is om het makkelijker te maken voor industriële bedrijven om hard- en software van verschillende leveranciers te gebruiken. De initiatiefnemers hebben het project overhandigd aan de Profibus gebruikersorganisatie, om de omlox standaard wereldwijd vooruit te brengen. Profibus ondersteunt al 30 jaar diverse industriële standaards. “Onze gebruikersorganisatie beschikt over alle processen en veel ervaring om de wereld open en makkelijk te gebruiken standaards te geven.

Als onafhankelijke organisatie geven wij alle deelnemers de zekerheid dat ze op gelijkwaardige basis kunnen bijdragen”, zegt Profibus CEO Karsten Schneider.
Interfaces die alle producten met elkaar kunnen verbinden zijn al voor omlox gedefinieerd. “Net als USB onmisbaar is geworden op kantoor, stellen we nu verschillende oplossingen voor plaatsbepaling in staat om met elkaar te communiceren voor de hele industrie wereldwijd”, aldus Schneider. Zowel hardware als software producten hebben toegang tot de standaard. Een logo bevestigd op de producten zal garanderen dat ze connecten met omlox.

Eilandoplossingen overdragen

De gemeenschappelijke inzet van nauwkeurige en robuuste plaatsbepaling door ultrabreedband enerzijds en andere plaatsbepalingstechnieken anderzijds is volgens de initiatiefnemers de sleutel voor plaatsbepalingstechnieken in de industrie. “Industriële bedrijven kunnen er nu al mee beginnen de eilandoplossingen die ze al gebruiken in dit toekomstbestendige en open totaal systeem over te dragen”, zegt Matthias Jöst, die het project binnen de Profibus gebruikers organisatie coördineert.

Voor Trumpf is omlox opnieuw een stap richting de digitale fabriek. “Hoewel de situatie momenteel moeilijk is, zouden bedrijven hun blik sterk moeten richten op de toekomst en hun digitale toepassingen moeten uitbreiden”, zegt Thomas Schneider, directeur ontwikkeling bij Trumpf Werkzeugmaschinen.