Wila neemt tweede cel met Chirons in gebruik

Wila in Lochem, fabrikant van kantpersgereedschap en klemsystemen, heeft een tweede productiecel met Chiron bewerkingscentra in gebruik genomen. Deze tweede cel heeft nu vier Chiron Mill 6000 machines, maar is erop voorbereid om nog eens twee machines op te nemen.

 

Het produceren van enkelstuks zou best te automatiseren zijn, aldus Wila. Al enige tijd produceren zes Chiron Mill 6000 (6 meter) bewerkingscentra 24/7, enkelstuks op klantspecificatie. Dankzij de automatisering zijn de tussenvoorraden tot praktisch nul afgebouwd.

Door de ontwikkelingen in de markt wilde Wila de doorlooptijden nog verder reduceren. Daarom werd de opdracht gegeven voor het leveren van een tweede, vrijwel identieke, cel. Deze is eind vorig jaar afgenomen. Frank Rouweler, directeur R&D bij Wila: “Naast de additionele capaciteit zijn we nu nog minder kwetsbaar als onverwacht een storing optreedt. Met tien Chiron Mill 6000 bewerkingscentra kun je een paar uur productieverlies gemakkelijker opvangen.”

Gantry loader
Voor het beladen van de machines heeft Wila ook bij deze tweede cel wederom bewust voor een gantry loader gekozen. Ondertussen heeft men hier al veel ervaring mee opgedaan. “De gantry loader, die 2.500 kg kan tillen, wisselt de hydraulisch geklemde opspanning met daarin het werkstuk in 2 minuten; een robot zou er langer over doen, kan niet zoveel tillen en heeft geen transportbereik van 12 x 35 m”, zo motiveert Rouweler de keuze. De bovenloopkraan met daaraan de grijpunit beweegt via een aparte corridor aan de zijkant langs de Chiron machines. Hierdoor kunnen altijd nog andere machines beladen worden als er bijvoorbeeld op één van de machines een nieuw product ingesteld of onderhoud uitgevoerd moet worden. De software die de gantry loader aanstuurt is zodanig geschreven dat de twee operators hoofdtijdparallel de producten kunnen opspannen in een van de twee daarvoor ingerichte zones, terwijl de andere machines beladen en ontladen worden. De gereedschappen zijn voorzien van een RFID-chip die buiten de cel worden klaargezet in een sluis waarna de machine ze zelf in het magazijn plaatst.

Al bijna tien jaar lang groeit Wila met 10 tot 20 procent per jaar. Een groot deel van de productie gaat naar OEM’ers, waaronder grote internationale producenten van kantpersen. Wila produceert de klemmingen en gereedschappen in de eigen fabriek in Lochem. Deze is de laatste jaren vergaand geautomatiseerd, onder andere om flexibeler en sneller op de markt te kunnen reageren. “Vroeger hadden we verschillende bewerkingsroutes door de fabriek, met langere doorlooptijden. Door te kiezen voor universele bewerkingsroutes minimaliseren wij de knelpunten in onze fabriek ten aanzien van onderhoud, storingen en inzetbaarheid van medewerkers.”, stelt Rouweler. Chiron wordt in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Emag stoot onderdeel af

04-01 Dat gebeurt via een management buy out. De directeur van dit onderdeel neemt alle…

Verspanen

Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

24-11 De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de…

Featured

Bredel brengt flexibiliteit in geautomatiseerd draaifrezen

23-09 Met de complete installatie kan Bredel wisselende onderdelen voor slangenpompen onbemand produceren en een…

Verspanen

Oude Reimer toont geautomatiseerd voorinstellen met robotprimeur op Nederlandse Metaaldagen

08-09 Om het rendement van CNC-draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel verspaners voor…

Verspanen

Haal meer uit gereedschappen door balanceren, krimpen en voorinstellen

07-07 Oude Reimer is officieel partner van Haimer in Nederland en heeft inmiddels veel klanten…

Verspanen

Hank Oude Reimer vice-president Europese vereniging machine-importeurs

13-06 Celimo is de Europese paraplu-vereniging van landelijke organisaties. In Nederland is dat de VIMAG.…

Verspanen

Chiron presenteert machinehighlights op Open House Online 2021

09-06 Tijdens het Open House online introduceert Chiron de 715-serie. Deze nieuwe machinelijn is ontworpen…

Plaatbewerking

Besten Machines versterkt positie in kantgereedschappen

20-05 Jasper is namelijk jarenlang Sales Manager Nederland geweest van UKB, de bekende Duitse producent…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X