Wila neemt tweede cel met Chirons in gebruik

Wila in Lochem, fabrikant van kantpersgereedschap en klemsystemen, heeft een tweede productiecel met Chiron bewerkingscentra in gebruik genomen. Deze tweede cel heeft nu vier Chiron Mill 6000 machines, maar is erop voorbereid om nog eens twee machines op te nemen.

 

Het produceren van enkelstuks zou best te automatiseren zijn, aldus Wila. Al enige tijd produceren zes Chiron Mill 6000 (6 meter) bewerkingscentra 24/7, enkelstuks op klantspecificatie. Dankzij de automatisering zijn de tussenvoorraden tot praktisch nul afgebouwd.

Door de ontwikkelingen in de markt wilde Wila de doorlooptijden nog verder reduceren. Daarom werd de opdracht gegeven voor het leveren van een tweede, vrijwel identieke, cel. Deze is eind vorig jaar afgenomen. Frank Rouweler, directeur R&D bij Wila: “Naast de additionele capaciteit zijn we nu nog minder kwetsbaar als onverwacht een storing optreedt. Met tien Chiron Mill 6000 bewerkingscentra kun je een paar uur productieverlies gemakkelijker opvangen.”

Gantry loader
Voor het beladen van de machines heeft Wila ook bij deze tweede cel wederom bewust voor een gantry loader gekozen. Ondertussen heeft men hier al veel ervaring mee opgedaan. “De gantry loader, die 2.500 kg kan tillen, wisselt de hydraulisch geklemde opspanning met daarin het werkstuk in 2 minuten; een robot zou er langer over doen, kan niet zoveel tillen en heeft geen transportbereik van 12 x 35 m”, zo motiveert Rouweler de keuze. De bovenloopkraan met daaraan de grijpunit beweegt via een aparte corridor aan de zijkant langs de Chiron machines. Hierdoor kunnen altijd nog andere machines beladen worden als er bijvoorbeeld op één van de machines een nieuw product ingesteld of onderhoud uitgevoerd moet worden. De software die de gantry loader aanstuurt is zodanig geschreven dat de twee operators hoofdtijdparallel de producten kunnen opspannen in een van de twee daarvoor ingerichte zones, terwijl de andere machines beladen en ontladen worden. De gereedschappen zijn voorzien van een RFID-chip die buiten de cel worden klaargezet in een sluis waarna de machine ze zelf in het magazijn plaatst.

Al bijna tien jaar lang groeit Wila met 10 tot 20 procent per jaar. Een groot deel van de productie gaat naar OEM’ers, waaronder grote internationale producenten van kantpersen. Wila produceert de klemmingen en gereedschappen in de eigen fabriek in Lochem. Deze is de laatste jaren vergaand geautomatiseerd, onder andere om flexibeler en sneller op de markt te kunnen reageren. “Vroeger hadden we verschillende bewerkingsroutes door de fabriek, met langere doorlooptijden. Door te kiezen voor universele bewerkingsroutes minimaliseren wij de knelpunten in onze fabriek ten aanzien van onderhoud, storingen en inzetbaarheid van medewerkers.”, stelt Rouweler. Chiron wordt in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

WILA zet eerste stap voor Management Buy Out

30-05 De eerste stap is inmiddels gezet en sinds januari 2022 zijn de heren Ir.…

Verspanen

Heller Open House richt zich op nieuwe generatie vier- en vijfassers

04-05 Bezoekers konden deze week hun hart ophalen bij het Open House van Heller. Met…

Verspanen

Heller organiseert Open House én verwerft belang in IGH Infotec

11-04 Heller pakt dit jaar stevig uit op het Open House. Met live presentaties van…

Verspanen

Open House Chiron in teken van geautomatiseerde en duurzame productie

08-04 Een echte, persoonlijke handdruk om je te verwelkomen, persoonlijke gesprekken en individueel advies: op…

Verspanen

Hurco bundelt alle kennis in nieuwe vijfasser

06-04 Om de productiviteit, stabiliteit en nauwkeurigheid te verhogen heeft Hurco alle beschikbare kennis samengebracht…

Verspanen

Nieuw bewerkingscentrum Okuma voor grote werkstukken

09-02 De afmetingen en prestatiemogelijkheden van de nieuwe MA-8000H zijn enorm verhoogd in vergelijking met…

Verspanen

Emag stoot onderdeel af

04-01 Dat gebeurt via een management buy out. De directeur van dit onderdeel neemt alle…

Verspanen

Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

24-11 De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X