Winterwarm kan weer kachelen

Winterwarm Heating Solutions in Winterswijk, producent van industriële en agrarische heaters, groeit hard. De verwachting is dat deze ontwikkeling de komende jaren stevig doorzet. Om de groei te kunnen bijbenen heeft het bedrijf geïnvesteerd in een Bystronic lasersnijmachine (fiber) met een platenmagazijn van Antil voor onbemande productie. Dit complete systeem is geleverd door Weber Laserservice. “Hiermee kunnen we weer gaan kachelen”, zegt Frans Mul, bedrijfsleider bij Winterwarm.

Winterwarm (opgericht in 1936) is marktleider in Nederland op het gebied van industriële heaters. Het bedrijf loopt technisch voorop en is er alles aan gelegen om dat zo te houden. Tien procent van de 60 personeelsleden houdt zich bezig met de (door)ontwikkeling van de heaters. “Met ons Premix verbrandingssysteem zijn we bijvoorbeeld al klaar voor de wettelijke eisen van 2021”, aldus Frans Mul.

Gesloten verbranding
Die wettelijke eisen worden vanwege het milieu steeds strenger qua emissie en rendement. Dat geldt niet alleen voor de industriële maar ook voor agrarische heaters. “Traditionele verwarmingssystemen mogen wettelijk niet meer”, legt Frans Mul uit. “We gaan naar gesloten verbranding. Door de technische voorsprong die wij op dat gebied hebben, wordt ook onze export steeds groter. Vooral onze nieuwe DXC en DXE heaters, allebei speciaal ontwikkeld voor het verwarmen van pluimveestallen, een wereldwijd sterk groeiende sector, blijken een gat in de markt te zijn. Met name daar verwachten we een behoorlijke groei.”

Volledig eigen productie
Winterwarm doet de hele productie, van kale plaat tot gereed product, zelf. In de fabriek wordt dunne plaat van maximaal 3 mm dik verwerkt, het meeste (70 procent) Sendzimir verzinkt of gealuminiseerd (Aludip, zoals ze deze kwaliteit bij Winterwarm zelf noemen) en de rest RVS en voorgelakt. Het voorgelakte materiaal wordt bewerkt op de ponsnibbelmachine, de rest wordt gesneden op de laser. Winterwarm beschikt over een lean & demand flow productiesysteem dat is ontwikkeld met TNO en volgens Frans Mul zeer goed werkt. Door de groei moest steeds meer worden uitbesteed, waardoor er logistiek van alles moest worden georganiseerd. Dat is op de lange duur ongewenst. Daarom werd begin dit jaar besloten tot het vergroten van de eigen lasersnijcapaciteit. Hierbij stond bij voorbaat vast dat dit moest gebeuren met een gebruikte machine. “Omdat we alleen in dagdienst snijden, is een nieuwe lasersnijmachine voor ons niet kosteneffectief”, verklaart Frans Mul.

Winterwarm

Operator/programmeur Gerard Domhof bij de fiberlaser.

Hoge snijsnelheid
Winterwarm wilde per se een fiberlaser hebben, vanwege de hoge snijsnelheid van dit type laser op dunne plaatdiktes. Daarnaast was ook een stukje automatisering gewenst om de snijcapaciteit verder op te voeren. Weber Laserservice kon zowel de machine als de automatisering leveren. De machine is een BySprint fiber (afmetingen 3×1,5 meter) met 3 kW fiberlaserbron, vaste kop en automatische nozzlewisselaar. Deze dateert uit 2013 en heeft nog maar weinig vlieguren op de teller staan. Het magazijn is een toren van Antil met tien cassettes, die kunnen worden gebruikt voor de opslag van ruw plaatmateriaal én gesneden delen. De lasersnijmachine is door Weber geïnstalleerd in de zomer, toen de medewerkers van Winterwarm collectief vakantie vierden. Het magazijn volgde een aantal weken later. Winterwarm heeft hiervoor meerdere andere machines verplaatst en (gedeeltelijk) een nieuwe indeling in de fabriek gemaakt. De elektrische installatie is aangepast en er is een gastoevoer naar de laser aangelegd. Om de toren te kunnen herbergen is het dak ter plekke een paar meter verhoogd.

Winterwarm

Dankzij het Antil platenmagazijn kan Winterwarm ook in de avonduren snijden.

Snelheid en flexibiliteit
Frans Mul is zeer te spreken over Weber Laserservice. “De laser stond binnen twee weken op z’n plek en was direct operationeel. Ze communiceren open, eerlijk en snel en hebben alles geregeld. We hebben ook gekozen voor de nieuwe BySoft7 software van Bystronic. Die is geïnstalleerd door Bystronic Benelux, dat ook de scholing heeft verzorgd. We hebben vier medewerkers op laten leiden om het hele systeem te kunnen bedienen. Zij hebben niet alleen geleerd hoe de machine te bedienen, maar ook de bediening van het magazijn en het programmeren met de nieuwe software. Alles bij elkaar heeft dat toch een paar weken geduurd. Daarom moeten we nu gaan kachelen. Dat gaat lukken. Met deze installatie hebben we meer snelheid en flexibiliteit. We werken weliswaar in dagdienst, maar dankzij de automatisering kunnen we de laser ook in de avonduren laten snijden en treffen we de gesneden delen de volgende ochtend op de pallets in de toren aan.” Jaap Wijnholds van Weber Laserservice is blij dit complete systeem bij Winterwarm te hebben mogen leveren. “We zien in de plaatbewerking de automatisering steeds verder oprukken. Het is natuurlijk niet voor niets dat Bystronic, waarvan wij gecertificeerd servicepartner zijn, eerder dit jaar een meerderheidsbelang in Antil heeft genomen. Met deze opdracht bij Winterwarm laten we zien dat we ook met gebruikte machines een geautomatiseerd lasersnijsysteem kunnen realiseren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Robotica oplossingen op Metaaldagen

14-09 BMO Automation introduceert de Iridium serie, een compacte alleskunner voor draai- en freesmachines. Deze…

Plaatbewerking

Bodor installeert 12 kW laser bij Paul Meijering

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan erg snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

Plaatbewerking

KUBO snijdt grote diversiteit in een hoog tempo

07-09 En dat is precies wat KUBO nodig heeft. Het bedrijf realiseert complete kasprojecten en…

Plaatbewerking

Bystronic verkoopt eerste 15 kW lasersnijmachine in de Benelux aan De Cromvoirtse

23-06 De machine beschikt dankzij het enorme laservermogen over een verbluffende snijsnelheid. Hij gaat met…

Plaatbewerking

Wilvo robotiseert zwaar én complex zetwerk

09-06 Wilvo in Bergeijk is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd in omzet. Begonnen als…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Automatisering

De eilandjes bij Bloemhof Bolsward verdwijnen

21-05 Freddy en Jaco Bloemhof zijn hun bedrijf in 1995 gestart met een gereedschapskist. Deze…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X