Wisseling van de wacht bij Timesavers International

Na 27 jaar werkzaam te zijn geweest bij Timesavers International – waarvan 23 jaar als managing director – gaat Paul Hartendorp genieten van zijn pensioen. Met nieuwe uitdagingen in het vooruitzicht is Frans Huvers hem per 1 oktober opgevolgd. Hij zal uiteraard aanwezig zijn op de stand van Timesavers op de Blechexpo in Stuttgart (7-10 november).

Paul Hartendorp (rechts) draagt zijn verantwoordelijkheden met een gerust hart over aan zijn opvolger Frans Huvers. Terwijl Paul de reizen gaat maken waar hij nog niet aan is toegekomen, staat Frans voor de uitdaging Timesavers door de volgende groeifase te loodsen.

Timesavers International is fabrikant van industriële breedband schuurmachines en heeft klanten over de hele wereld. Hartendorp durft de stelling wel aan dat het Zeeuwse bedrijf op meerdere fronten een trendsetter is in zijn vakgebied. Allereerst natuurlijk met de roterende borstelmachines, die Timesavers in 2010 als een nieuwe generatie machines lanceerde. Dat was een mijlpaal in de historie van het bedrijf. Want deze machines hebben de industrie veranderd. Ze brachten ontbramen, finishen en afronden van kanten binnen de mogelijkheden van de klant. Niet alleen met de techniek, ook qua design loopt Timesavers voorop. In 2014 ondergingen de machines een radicale make-over. De focus lag niet langer alleen op de technologische aspecten en de bewerking, maar ook op het ergonomische en esthetische ontwerp. “Sindsdien zijn vele machinebouwers ons gevolgd”, aldus Hartendorp.

Allerkleinste onderdelen

In de afgelopen jaren heeft Timesavers haar productportfolio telkens uitgebreid. Met een breed machinepark is er voor elke klantvraag een oplossing. Ondertussen blijft de machinebouwer daar aan sleutelen. Zo wordt op de Blechexpo een nieuw machineserie met roterende borstels met een werkgebied van 300 mm voor de allerkleinste onderdelen geïntroduceerd. Daarmee gaan de werkbreedtes van de ontbraam- en finishmachines nu van 300 tot 2100 mm (en zelfs 2600 mm voor precisieslijpen). De combinatie van toepassingen kan gebruikt worden voor elk type metaal, zoals aluminium, roestvrij staal, staal, koper en zelfs onderdelen met doordrukkingen of beschermfolie.

Op de beurs in Stuttgart wordt ook een combimachine met drie aggregaten voorgesteld: een wals voor ontbramen, borstels voor afronden en nog een wals voor finishen. Timesavers laat hiermee zien dat het multifunctionele oplossingen kan bieden, waarmee de klant alles kan doen wat hij maar wil.

ECO-modus

De belangrijkste trends in de markt zijn automatisering en duurzaamheid. Ook daar zijn er nieuwe ontwikkelingen. Zoals de ECO-modus, waarmee tot 30% energie kan worden gespaard. De machine start geleidelijk op om energie te besparen. Door de motor en de systeemparameters te optimaliseren, wordt het energieverbruik van de machine tijdens de productie verminderd. Is er juist meer vermogen nodig, dan kan de machine worden ingesteld op Power Mode voor maximale slijpprestaties. Wanneer de machine tussen de bewerkingen door niet gebruikt wordt, kan ze automatisch in stand-by gezet worden. De machine meet dan de lengte van het product en zorgt dat ze automatisch in stand-by gaat als het laatste product door de machine is gegaan. De kernfuncties van de machine en de stofafzuiging stoppen dan om energieverspilling te beperken. Zoals de motorbewerkingen, de transportband en de schuurbandbewegingen. Om weer verder te gaan met het ontbraamproces is één knop nodig om de machine weer snel te starten. Dit is perfect om onnodig stroomverbruik te voorkomen.

Automatisering

Zeven jaar geleden presenteerde Timesavers op een beurs al eens een robot om een machine te beladen. Toen was de markt daar niet klaar voor. Inmiddels wel, nu arbeid duurder en schaarser wordt. “Al wordt de automatisering nog niet volmondig omarmd”, signaleert Frans Huvers. “In Stuttgart zullen we een machine met rondtransporteur en robot presenteren. Ons doel is om volgend jaar een stap verder te gaan: bewerkte onderdelen automatisch van de machine af halen. Dat vraagt om de toepassing van vision-technologie. Daarmee zijn we samen met een Zeeuwse specialist op dat gebied aan het ontwikkelen.”

Doorlooptijd verkorten

Paul Hartendorp draagt zijn verantwoordelijkheden met een gerust hart over aan zijn opvolger. Frans Huvers is een echte technicus en ingenieur. Hij heeft veel ervaring, dankzij diverse managementfuncties bij machinebouwers in Nederland. Hij denkt bij Timesavers een flinke doorlooptijdverkorting in de machinebouw te kunnen realiseren. “25 tot 30 procent moet kunnen. We kunnen winst boeken door aanpassingen in het design waardoor we meer modulair kunnen gaan bouwen. Door bestellingen eerder in gang zetten en afspraken te maken met leveranciers over normtijden, kunnen we onze supply-chain optimaliseren. En ik denk intern aan het verder invoeren van een aantal 5S-dingen. Veel is reeds in gang gezet, ik denk daar vanuit mijn ervaring bij andere machinebouwers iets aan te kunnen toevoegen. Verder denken we aan het toepassen van lijmtechnologie. Dat heeft bijvoorbeeld in de vliegtuigbouw voor een versnelling van de productie gezorgd.”

Markten ontwikkelen

Daarnaast is het natuurlijk aan Huvers om de markt verder te ontwikkelen. Timesavers heeft een uitstekende positie. Het is de grootste en meest ervaren fabrikant van dit type machines op de wereldmarkt. Samen met de Amerikaanse moederorganisatie staan ze in voor een jaarlijkse omzet van 80 miljoen euro aan breedbandschuurmachines. Bovendien maakt Timesavers deel uit van de Amerikaanse holding InCompass – Manufactured Growth Solutions. Deze is ook actief op andere gebieden in de metaalbewerking met machinemerken als Colchester en Bridgeport. Met een omzet van 200 miljoen is de slagkracht groot. Voor Paul Hartendorp is het dan ook de perfecte timing om het bedrijf te verlaten. “Het functioneert in topconditie en er liggen nog talloze kansen in het verschiet. Sinds kort voorzien we voor het eerst alle continenten van onze machines. Met onze fabriek in Goes bedienden we altijd Europa en het Verre Oosten. Nu gaan onze rotary brush machines ook naar Noord-Amerika. Daar ligt een enorm potentieel. Want qua techniek ligt de machinebouw in de VS achter op Europa, en dat biedt kansen. Ook gaan we nauw samenwerken met een van de grote laserproducenten om het Verre Oosten verder te ontginnen.”

Maar dat zijn allemaal zaken voor zijn opvolger. Terwijl Paul de reizen gaat maken waar hij nog niet aan is toegekomen, staat Frans voor de uitdaging Timesavers door de volgende groeifase te loodsen. Hij is daar alvast met veel plezier aan begonnen.

Timesavers
Hal 5, stand 101

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Blechexpo zet plaatwerkindustrie op pad naar duurzame toekomst

15-11 De beurs trok samen met de tegelijkertijd gehouden Schweisstec (vakbeurs voor verbindingstechniek), 40.103 vakbezoekers.…

Automatisering

Schmalz toont effectieve handling met KI

25-10 De Schmalz Solution KIT ivOS (Industrial Vision Operating System) vereenvoudigt de geautomatiseerde verwerking van…

Plaatbewerking

LVD presenteert innovaties op elk vlak op Blechexpo

25-10 Phoenix FL is het flexibele, allround lasersnijsysteem van LVD. De nieuwe Phoenix FL-6525 biedt…

Plaatbewerking

Nieuw instapmodel platenopslagtoren van Remmert

25-10 De BASIC Tower is de compacte oplossing van Remmert voor de automatische platenopslag op…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Automatisering

Dreeskornfeld investeert in robottechnologie voor onbemand ontbramen

16-10 Heinz Dreeskornfeld is een middelgroot bedrijf op het gebied van flexibele plaatbewerking. In het…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Blechexpo/Schweisstec 2023

09-10 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Oppervlaktetechniek

Richtingloos finishen cruciaal voor GEA Food Solutions

20-09 Een monteur van GEA Food Solutions is een lolly verpakkingsmachine aan het finetunen. Of…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?