WWD Metaal versnelt productie met buislaser van Bystronic

Het samenstellen van onder andere kokerframes is een belangrijke en groeiende activiteit van WWD Metaal in Nederweert. Om klanten nog beter te bedienen is een goede optimale doorstroming van het productieproces nodig. Dat lukt met name dankzij de investering in een nieuwe Bystronic buislaser.

De letters WWD staan voor Wil Waelbers Design. Naamgever en ondernemer Wil Waelbers besloot 20 jaar geleden om net over de provinciegrens in Limburg zelf een bedrijf te beginnen. Van een eenmanszaak in las- en constructiewerk heeft hij WWD Metaal uitgebouwd tot een moderne toeleverancier met 25 medewerkers, die maar blijft groeien. Het bedrijfspand in Nederweert is net weer uitgebreid met 1250 extra vierkante meter productieruimte. Deze moderne en goed verlichte productieruimte is het nieuwe onderkomen voor de lassers.

Veel technieken in eigen huis
De kracht van WWD Metaal is dat het een totaalconcept aan metaalbewerkingstechnieken in eigen huis heeft. Daarmee worden enkelstuks en kleine series producten gemaakt. “Wij bieden heel veel toegevoegde waarde”, zegt Waelbers. “We maken veel gecombineerde producten die bestaan uit plaat en buis, voor vaak moeilijke segmenten, waaraan allerlei bewerkingen zitten: verschillende snijtechnieken, maar we kunnen bijvoorbeeld ook compleet 5-assig bewerken, kanten en lassen. We maken producten met heel veel afwisseling. Daar houd ik van en mijn medewerkers ook.”

Optimale stroming
Dat gebeurt allemaal zo efficiënt mogelijk. Samen met zijn bedrijfsbureau is Waelbers voortdurend bezig een zo efficiënt mogelijk productieproces te realiseren. Het streven daarbij is een optimale stroming, die ervoor zorgt dat de mensen niet hoeven te zoeken en niet misgrijpen. Binnen de afdelingen wordt in kleine teams goed samengewerkt. Via moderne panel PC’s en een inzichtelijk ERP systeem zijn de afdelingen goed op de hoogte van de prioriteiten en de eisen die gesteld worden aan te leveren producten.

Een frame bestaat gemiddeld uit zo’n zeventig onderdelen. Door de komst van de buislaser is de productietijd teruggebracht tot een dag.

Steeds meer frames
WWD Metaal produceert steeds meer frames, vooral voor de verpakkingsindustrie en de voedselverwerkende industrie. Aanvankelijk werden de hiervoor benodigde lasergesneden plaat-, buis- en kokerdelen ingekocht. Maar omdat Waelbers het belangrijk vindt zo veel mogelijk technieken in eigen huis te hebben, besloot hij te investeren in een gebruikte laser voor het snijden van zowel plaat- als buismateriaal. Op deze machine werden de eerste ervaringen opgedaan. Al na drie maanden kwam Waelbers tot de conclusie dat dit prima werkte, maar dat het allemaal veel sneller moest om de groei in de productie van frames goed te kunnen handelen. Toen een collega-metaalondernemer hem vertelde dat hij op bezoek ging bij de door Bystronic overgenomen Italiaanse fabrikant van buislasers TTM, besloot hij mee te gaan. “Wij hebben goede ervaringen met Bystronic en al diverse machines van hen gekocht. Die functioneren naar volle tevredenheid.”

Snijsnelheid
Waelbers had een aantal kokers meegenomen om te testen in het Competence Center in Italië. Hij was vooral onder de indruk van de snelheid waarmee deze werden gesneden. Dankzij een veelzijdig CAD/CAM systeem kunnen producten voor de snijafdeling geconstrueerd worden. Snijplannen en productieprocessen zijn realtime inzichtelijk. WWD Metaal heeft een FL170 buislaser met een 3 kW fiberlaserbron gekocht. Hiermee kan buis- en kokermateriaal met een maximale diameter van 168 mm en 140×140 mm vierkant worden gesneden met een wanddikte tot 8 mm. Dat is meer dan voldoende voor de toeleverancier in Nederweert. “We snijden vooral vierkante kokers en 90 procent daarvan heeft een afmeting kleiner dan 120 mm.”

Acht kokers tegelijk
De nieuwe buislaser is afgelopen zomer geïnstalleerd. “Hij past precies bij ons. Wij snijden een grote diversiteit aan frames, eigenlijk is geen frame hetzelfde. De machine is voorzien van een frontlader, waar acht kokers in kunnen worden gelegd om te worden gesneden. Dat is genoeg voor elk frame dat we maken. We snijden nu dagelijks kokers voor frames en merken dat dankzij de moderne buislasertechniek er aan de voorkant anders wordt nagedacht over het productieproces.”

De nieuwe buislaser FL 170 3D Fiber spuwt in anderhalf uur al het kokermateriaal uit, dat nodig is voor de productie van een frame.

Eenvoudig programmeren
Behalve de snelheid van de machine is Waelbers ook erg te spreken over de wijze van programmeren, de hoge nauwkeurigheid en de repeteerbaarheid. “De parameters om te programmeren hebben we van Bystronic, maar het is interessant wat je daarnaast als gebruiker zelf kunt doen. Specifieke aanpassingen maak je zelf. Dat biedt enorme mogelijkheden, evenals het feit dat deze machine 3D kan snijden, dat is voor ons heel belangrijk. Daarmee zorg je voor mooie diagonale verbindingen in de hoeken. Je kunt alles heel mooi aan laten sluiten, zodat je maar minimaal hoeft te lassen. Dat betekent weinig nabewerking en een hoge nauwkeurigheid. De nauwkeurigheidseisen die aan frames worden gesteld, worden steeds hoger. Het lassen en de afwerking zijn belangrijke factoren in de food, waar de Ra-waarde steeds belangrijker wordt.” De frames die WWD Metaal maakt, bestaan gemiddeld uit zo’n zeventig onderdelen. Die komen allemaal bij elkaar op één plek en kunnen dan eenvoudig worden samengesteld, dankzij pen-gatverbindingen en de markering van alle onderdelen. De lasser hoeft niet meer te meten waar de kokeraansluitingen precies moeten zitten, zodat hij heel snel en effectief een frame bouwt.

Slimmer, beter en goedkoper
De buislaser geeft WWD Metaal ook veel meer ontwerpmogelijkheden. En dat biedt nieuwe kansen, te meer omdat de markt volgens Wil Waelbers sterk is veranderd. “Vroeger zei de klant: wij ontwerpen het product en jullie maken het zoals wij het zeggen. Nu nodigen ze ons uit en zeggen ze: kijk eens mee naar ons frame. Hoe kunnen we dit slimmer, beter en goedkoper bouwen? Daar kunnen we veel in betekenen. We zijn in staat om in goede samenspraak met onze klanten verbeteringen toe te passen die invloed hebben op de snelheid en kwaliteit van fabriceren. Dat is voordelig en hier worden we samen allemaal beter van.”

Bystronic presenteert nieuwe ByTube 130 op Blechexpo
Tijdens de komende Blechexpo, die wordt gehouden van 5 tot en met 8 november in Stuttgart, presenteert Bystronic diverse noviteiten, zoals de Xpert Pro kantbank met Tool Changer en de nieuwe lasersnijmachine BySprint Fiber, maar ook de nieuwste toevoeging aan het programma van buislasers, de ByTube 130. De ByTube 130 heeft een hoge productiviteit door de snelle belading en ontlading. Deze buislaser is compact en de configuratie kan worden aangepast aan de productiebehoeften en de ideale materiaalstroom bij de gebruiker. Desondanks heeft deze buislaser een breed toepassingsgebied voor diameters van 10 tot 130 mm. De intuïtieve ByVision Tube besturing is eenvoudig te bedienen. Met deze nieuwe gebruikersinterface combineert Bystronic alle functies met betrekking tot het lasersnijden van buizen op een enkel touchscreen. Zelfs beginnende gebruikers zonder uitgebreide ervaring kunnen meteen beginnen met produceren met de ByTube 130. Snijopdrachten kunnen snel worden opgezet. ByVision Tube heeft dezelfde look en feel als de ByVision besturing die Bystronic gebruikt op als zijn snij- en buigsystemen.

Bystronic, hal 1, stand 1711

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Chinese invasie

04-03 Jarenlang was de machinemarkt voor de plaatwerkindustrie heel overzichtelijk. Er was een handvol A-merken,…

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Blechexpo zet plaatwerkindustrie op pad naar duurzame toekomst

15-11 De beurs trok samen met de tegelijkertijd gehouden Schweisstec (vakbeurs voor verbindingstechniek), 40.103 vakbezoekers.…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Automatisering

Schmalz toont effectieve handling met KI

25-10 De Schmalz Solution KIT ivOS (Industrial Vision Operating System) vereenvoudigt de geautomatiseerde verwerking van…

Plaatbewerking

LVD presenteert innovaties op elk vlak op Blechexpo

25-10 Phoenix FL is het flexibele, allround lasersnijsysteem van LVD. De nieuwe Phoenix FL-6525 biedt…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV