Zaagdelen manloos door de nacht

Schmolz + Bickenbach Distributions in Bielefeld (D), staalhandelaar en service centrum, beschikt over een op ruimte geoptimaliseerd Remmert brugmagazijn. Het bijzondere aan dit  project: naast vier handmatige machines is een volautomatische zaagcel met geïntegreerde sorteerrobot verbonden aan het magazijn. Door de automatisering gaat het laden en lossen in de hele verwerking merkbaar sneller.

De vonken vliegen in het rond, de zaagspanen vallen op de grond. Een stuk rondmateriaal komt uit de zaagmachine. Automatisch pakt een grijparm het afgezaagde stuk en legt het in een doos naast vijf van nog dezelfde stukken. Vervolgens draait de robot terug naar de lintzaag. “Het verbaast me altijd hoe snel en efficiënt we werken, omdat we een magazijn met een aangesloten automatische zaagcel bedienen”, zegt Ralf Krumm, bedrijfsleider bij de Schmolz + Bickenbach Distributions in Bielefeld. “Dankzij de mechanische sortering van de onderdelen kunnen we zelfs opdrachten ’s nachts bewerken zonder menselijke hulp.” Met de realisatie van het nieuwe opslag- en goederenstroomconcept van Remmert heeft de staalleverancier haar productiecapaciteit in korte tijd aanzienlijk uitgebreid.

Breekpunt opslagmethode
De buizen en staven van staal in de cassettes van het nieuwe magazijn zijn ruimtebesparend opgeslagen in torens. In aanvulling op de distributie van staalproducten, levert Schmolz + Bickenbach uitgebreide verwerkingsdiensten voor haar klanten. Om deze snel en goedkoop te realiseren, vertrouwt het bedrijf op efficiënte opslag en productie. “Dat was lange tijd maar beperkt”, zei Krumm. Voorheen werden de verschillende materialen verspreid over het gehele vloeroppervlak. Het resultaat: de verwerking was arbeidsintensief. Langdurige materiaalherschikkingen stonden ook op de agenda evenals lange stilstandtijden van de machines. “De prestatie-eisen hebben veel veranderd in de afgelopen jaren”, aldus de manager. “Enkele jaren geleden lag onze focus op pure distributie, minder op de prefabricage. Vandaag beleveren wij sommige klanten zelfs meerdere malen per dag met reeds verwerkt materiaal – meestal in zeer kleine hoeveelheden. Dienovereenkomstig hoog is de verwerking van het materiaal.”
Voor meer efficiëntie heeft Schmolz + Bickenbach de locatie laten moderniseren en geïnvesteerd in een automatisch magazijn voor aanbod aan de productie. Partner voor dit project was Friedrich Remmert. De magazijnexpert overtuigde in zowel de kwaliteit van haar producten, als ook de op maat gemaakte oplossingen. Bovendien heeft Schmolz + Bickenbach  al op andere locaties projecten met Remmert uitgevoerd.

Bruggenmagazijn
Een nieuwe bestelling is in behandeling. De handlingrobot daalt af in een steegje van het magazijn en trekt een cassette uit een van de opslagbakken. “We wilden Schmolz + Bickenbach een systeem bieden dat is afgestemd op de behoeften van de onderneming, maar ook flexibel kan worden aangepast aan de veranderende behoeften”, aldus Matthias Remmert, directeur van het Friedrich Remmert. “Daarom hebben we specifieke locatiefactoren, zoals de huidige voorraadniveaus en ordernummers betrokken bij het opstellen van de voorraadoplossing. Aan de andere kant hebben we ook medium voorzienbare, toenemende eisen in aanmerking genomen. Op basis van de analyseresultaten van de logistiekexpert is een toekomstbestendig opslag en material flow-concept ontwikkeld. Het middelpunt is het bruggenmagazijn. Op 590 vierkante meter gebied zijn hier 667 bergingen beschikbaar. De installatie strekt zich uit over 23 straten, die zijn verdeeld over twee planksystemen. Er is een halpoort, waardoor de aan- en afvoer van het materiaal plaatsvindt tussen de schappen. De ruimtebesparing door het ruimte-geoptimaliseerde Bar Storage System is ongeveer 20 procent. Deze ruimte wordt nu gebruikt voor verdere efficiencystappen. “We hebben het magazijn zo ontworpen dat een tweeledige gebruik van het systeem mogelijk is”, licht Remmert toe. Schmolz + Bickenbach heeft hier dus plaatmetalen materialen opgeslagen voor distributie. Deze worden uitbesteed aan een apart bergingsstation en voorzien van twee kettingtransporteurs direct op de laadplaats. Bovendien ondersteunt het bruggenmagazijn het vlotte en efficiënte laden van prefabricage.

Automatisch toegesneden en  verpakt
Thomas Borgmann, technisch directeur bij de Bielefeld site, beziet hoe in het geautomatiseerde zaagproces het bedieningsapparaat een cassette met stafmateriaal voor verwerking klaar legt. Hij legt uit: “Ons doel was de prefabricage en de aangesloten processen te automatiseren en optimaliseren. Daarom is moderne Remmert zaagcel geïntegreerd. Deze bestaat uit een zogenaamde enkele staaf behandelingssysteem (Pick-System) en een Amada lintzaag. De prefabricage is snel en effectief: het Remmert-Pick-systeem neemt het staal uit de cassettes en leidt het naar de zaag. Na de onbemande verspaning zorgt zij voor de terugkeer/overdracht van het restmateriaal. De zaag- en alle magazijnprocessen worden geregeld door middel van logistieke software PRO FMS Enterprise Remmert zagen met interface naar SAP. Samen met de zaagfabrikant Amada ontwikkelde Remmert ook de sorteerrobot Amasort. De modulaire opgebouwde oplossing bestaat uit een hydraulische portaalgrijper, transportsysteem en een 6-assige robot. Hiermee kunnen tot maximaal 100 kilo zware zaagdelen volledig automatisch worden uitgesorteerd. Schmolz + Bickenbach kan zo in korte tijd – en zelfs ’s nachts – grote hoeveelheden staal manloos bewerken en verpakken. De doorloop is daardoor aanzienlijk gestegen.

Vanaf de andere kant van de hal is een metalen brom te horen. Daar staan vier andere zagen. Zij zijn tevens voorzien van materiaal uit de ‘brug’. De materiaal handling wordt gedaan, in tegenstelling tot de geautomatiseerde zaagcel, met behulp van een kraan.
“Het nieuwe opslagsysteem heeft de processtromen aanzienlijk verbeterd”, aldus Borgmann. “Maar we zijn van plan verder te gaan in de toekomst. Dankzij Remmert, hebben we nu voldoende capaciteit om de volledig automatische pre-processing stap voor stap te ontwikkelen.”

Machine bezettingsgraad gestegen
Ralf Krumm en Thomas Borgmann zijn tevreden. Sinds de integratie van het nieuwe magazijn loopt alles op rolletjes op hun locatie. Niet alleen is meer ruimte voor de productie van toegevoegde waarde te gecreëerd. Door de installatie van het brugsysteem gaat de interne doorlooptijd nu tot circa vier keer sneller dan voorheen. De machine bezettingsgraad steeg met een derde. “De voordelen zijn de grotere transparantie en een betere planning van de werkzaamheden”, zegt Krumm. “Hierdoor konden we onze voorraad verminderen en zodoende onze vermogenspositie verbeteren.”

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV