Zeldzame aluminiumlegeringen

Niet elke aluminiumlegering ligt standaard op voorraad bij de West-Europese handel. MCB krijgt bijvoorbeeld regelmatig aanvragen voor de legeringen ENAW 5052, AA 6061 en ENAW 6060. Op de website van MCB legt de metaalgroothandel uit Valkenswaard uit waar de legeringen vandaan komen en wat het alternatief is.

Gebruikers krijgen veelal een tekening, waarbij in een stuklijst staat waar het product van gemaakt moet worden, zo is te lezen in het blog op de website van MCB. In veel gevallen is het lastig om een voorstel te doen om de legering waarvan het product gemaakt is te wijzigen. Lambert van de Schans is projectmanager en gaat dieper in op de legeringen.

Aluminiumlegeringen in de stuklijst
“De consequenties van een wijzigingsvoorstel zijn natuurlijk niet direct te overzien”, schrijft Van De Schans. “Over hoeveel schijven loopt het voordat we bij de tekenaar of ontwerper zijn? Moet er opnieuw een sterkteberekening gedaan worden? Wat waren de eisen waarom men tot deze legering kwam, et cetera. In het verleden heb ik regelmatig gehoord dat een simpele wijziging op een tekening, afhankelijk van de complexheid van het product en de impact die het heeft op de organisatie van de constructeur, gemakkelijk kan oplopen van honderd tot duizenden euro’s.”

ENAW 5052: een oude aluminiumlegering
MCB kreeg recentelijk een vraag over de legering ENAW 5052, een legering die een 40-tal jaren geleden veel werd toegepast in Europa, maar sindsdien onder andere door de verbeterde productiemogelijkheden in de aluminiumindustrie vervangen is door de legering ENAW 5754. “In Amerika en Engeland wordt deze legering nog wel vaak toegepast” vervolgt Van De Schans. “Doordat er in de industrie ook met grote regelmaat gewerkt wordt voor deze landen, komt er zo nu en dan een vraag boven drijven. Het probleem is dat het zelden gaat om grotere hoeveelheden, omdat deze gewoon te bestellen zijn bij de aluminiumproducenten. Meestal gaat het om kleine aantallen, vaak ook nog in verschillende afmetingen en dikten. Voor deze legering stellen we dan voor om EN AW5754 toe te passen. Als je de legeringen met elkaar vergelijkt en je kijkt naar dezelfde toestand (bijv. H22) van beide legeringen, dan zullen er kleine verschillen zijn in de chemische samenstelling en in de mechanische waarden zoals trekvastheid en rek. Het grootste verschil in chemische samenstelling bij deze legeringen is het magnesiumgehalte: 2,5 voor ENAW 5052 en 3 voor ENAW 5754. Uiteraard zitten op deze hoeveelheden toleranties, waardoor er een overlap is. Hetzelfde geldt voor de mechanische waarden: ook hier zit een grote overlap per toestand, waardoor de toepasbaarheid van de alternatieve legering op dit gebied verantwoord is.

AA 6061: een Amerikaanse legering
Een andere vraag die Van De Schans regelmatig krijgt betreft de legering AA 6061 die vooral in Amerika wordt toegepast: “Hiervoor geldt in grote mate hetzelfde verhaal. We adviseren vaak hier ENAW 6082 toe te passen, alhoewel de verschillen iets groter zijn dan bij de vergelijking tussen ENAW5052 en ENAW5754. De legering die in veel gevallen wordt toegepast als extrusieprofiel ENAW 6060 wordt met regelmaat gevraagd in plaatvorm. Ook hier moet je dan naar een alternatief zoeken, deze legering is namelijk niet verkrijgbaar als plaat. Hierbij komen ook weer andere zaken kijken, zoals anodiseerbaarheid en kleur na het anodiseren. Vaak wordt er dan voor gekozen om een anodiseer-kwaliteit te nemen, bijvoorbeeld ENAW 5005. Deze legering geeft in anodiseer-kwaliteit de beste resultaten om de kleur van de extrusie-profielen te benaderen. Door de andere chemische samenstelling, is het nagenoeg onmogelijk om bij naturel anodiseren dezelfde kleur te verkrijgen.
Zo zie je maar: voor elke vraag hebben we bij MCB wel een antwoord. Ook al is het zeldzaam.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Altair introduceert cloudgebaseerde bron voor materiaalinformatie

11-10 Voor het ontwikkelen van duurzame, efficiënte en lichtgewicht innovaties is nauwkeurige data van beschikbare…

Materialen

Globitas neemt HEGO Stainless Steel & Aluminium over

11-10 HEGO is al sinds 1977 als internationale groothandel en service center actief in de…

Plaatbewerking

Tweede editie 4Innovatorsdays krijgt meer inhoud

11-10 Om de tweede editie van de 4Innovatorsday nog meer inhoud te geven, hebben de…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

MetaalNieuws Extra IM

Vijf tips voor het gebruiken van metaal in je tuin

03-08 Hierbij past een moderne zwarte overkapping uiteraard ook echt perfect, wat alsnog gemaakt is…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

17-05 Als iets in onze sector het laatste half jaar een ijzingwekkende connectie heeft met…

Materialen

Two 4 Steel steeds sterker in titaan en nikkel

10-02 Bruinsma schrikt er soms van hoe snel de tijd gaat. Two 4 Steel is…

Automatisering

Hoekman RVS van start met digitaal inkopen via Gatewise

09-02 Door het in- en verkoopproces op deze wijze te stroomlijnen worden handmatige, kostbare en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X