Distributeurs pakken rol in omschakeling naar groen staal

Terwijl staalfabrikanten de eerste stappen zetten om hun productie te verduurzamen, pakken ook de distributeurs van staal- en metaalproducten hun rol in omschakeling naar groen staal.

MCB is begonnen met het commercialiseren van CO2-arme staalsoorten. De eerste groene staalorders zijn reeds geboekt.

Zo brengt Kloeckner Metals Netherlands tegenwoordig de CO2-uitstoot in kaart voor de door de klanten aangekochte producten. Het bedrijf beschikte reeds over het intern ontwikkelde en onafhankelijk gecertificeerde Nexigen PCF Algorithm, dat de individuele koolstofvoetafdruk berekent van bijna alle 200.000 producten, van de winning van grondstoffen tot het afleveren bij de klant. Dit maakt het mogelijk de broeikasgasemissies van bijna elk aangekocht product tot op de kilo nauwkeurig te volgen, wat een voordeel is voor klanten in hun inspanningen om een duurzame waardeketen tot stand te brengen.

PCF-certificaat bij offerte

Klanten konden reeds bij hun aangekochte producten een bijbehorend PCF-certificaat aanschaffen waarop deze uitstoot wordt vermeld. Sinds kort gaat Kloeckner Metals nog een stap verder. Het biedt nu voor veel materialen op haar offertes standaard een PCF-certificaat aan. Zo hebben klanten de mogelijkheid om voor de bij Kloeckner aangekochte materialen aan hun klanten de CO2-voetafdruk te tonen. Wie hier geen gebruik van wil maken, kan dit doorgeven. Het certificaat wordt dan verwijderd en zal ook niet meer worden toegevoegd op toekomstige offertes. Volgens Kloeckner vergroot een PCF-certificaat bij bedrijven het bewustzijn van de milieu-impact van hun materiaalkeuze. Met dit certificaat kunnen ze de duurzaamheid van hun leveranciers vergelijken en hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen.

Geen theorie maar praktijk

Ook MCB Group neemt het voortouw in de omschakeling naar groen staal. Het staalservicecentrum is begonnen met het commercialiseren van CO2-arme staalsoorten. “De ambitie om onze CO2-voetafdruk te verkleinen heeft het stadium van de theorie verlaten en is een praktijkinstrument geworden bij het realiseren van onze duurzaamheidsdoelstellingen”, zegt Johan Opdenacker, projectmanager bij de afdeling Flat Carbon Steel in een blog op de MCB-website.

Opdenacker stelt dat MCB een duidelijke visie heeft over hoe het de duurzaamheid van zowel de eigen processen als haar toeleveringsketen kan verbeteren. Volgens hem twijfelen de grotere EU-sectoren, zoals automotive, witgoed en cold re-rollers niet langer om de huidige groene staaloplossingen te kopen bij de Europese fabrieken; ze zijn al binnen. “Voor staalservicecentra zoals MCB ligt het spel anders, aangezien we een grote verscheidenheid aan industriële klanten bedienen. Desalniettemin, aangezien verwacht wordt dat groen staal de komende tien jaar onvoldoende beschikbaar zal zijn, is het ook voor MCB een kwestie van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.”

Kloeckner Metals biedt voor veel materialen op haar offertes standaard een PCF-certificaat aan. Zo hebben klanten de mogelijkheid om voor de bij Kloeckner aangekochte materialen aan hun klanten de CO2-voetafdruk te tonen.

Kloeckner Metals biedt voor veel materialen op haar offertes standaard een PCF-certificaat aan. Zo hebben klanten de mogelijkheid om voor de bij Kloeckner aangekochte materialen aan hun klanten de CO2-voetafdruk te tonen.

Eerste groene staalorders

Een van de eerste groene staalorders die MCB boekte was bij New Laser and More in België en zijn eindklant BayWa Solar Systems in Duitsland. “We kwamen tot een overeenkomst met Salzgitter Flachstahl voor de levering van Salcos thermisch verzinkt staal. Dit wordt geleverd met een effectieve CO2-uitstoot van </= 0,81 TN CO2 per 1 TN staal in plaats van </= 2,40 TN CO2 per 1 TN staal. Dit betekent een reductie van 67 % en is Veristeel-gecertificeerd.”

Een ander voorbeeld is een order die MCB samen met leverancier ArcelorMittal Europe boekte voor X-Carb GSC warmgewalst weerbestendig staal. Het staal wordt geleverd met een gebalanceerde emissie van </= 0,12 TN CO2 per 1 TN staal in plaats van 2,12 TN CO2 per 1 TN staal. Dit betekent een gebalanceerde reductie van 95% en is DNV-gecertificeerd.

Ook is Opdenacker samen met een klant en staalleverancier Salzgitter Flachstahl bezig om een gesloten kringloop op te zetten voor het schroot dat voortkomt uit het productieproces. “Salzgitter Flachstahl is geïnteresseerd in het recupereren van het hoogwaardige schroot voor de staalproductie in elektrische vlamboogovens. Zo creëren we een volledig circulair proces.”

Opdennacker hoopt dat deze eerste orders voor groen staal het begin zullen zijn van een energiek en inspirerend tijdperk voor MCB en de rest van de metaalketen. “EU-staalproductie staat voor een aantal enorme uitdagingen wat betreft de noodzakelijke reductie van CO2-emissies. We kunnen dit uitdagende werk niet tot een goed einde brengen door op dezelfde manier te denken als toen we ermee geconfronteerd werden, zoals Albert Einstein ons leerde. Dus laten we onze manier van denken en handelen veranderen, de duurzaamheidsuitdagingen aangaan en de wereld stap voor stap verbeteren door het leveren van groen staal.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

MCB is uw partner voor de verspaning

03-04 “Variatie in materiaaleigenschappen en -kwaliteit kan leiden tot beschadigingen van gereedschap en eindproduct en…

Materialen

MCB wordt eigenaar van de Belgische staaldistributiegroep Saey

29-03 Saey is een belangrijke staaldistributeur (met vestigingen in Kuurne, Heule en Zwijnaarde),  die zich…

Bedrijf en Economie

MCB sluit zich aan bij IMVO-convenant Metaalsector

15-02 Door deelname aan het convenant wil het bedrijf de acties die het al onderneemt…

Materialen

Kloeckner Metals ODS heeft groen staal op voorraad

16-11 Dit duurzame staal komt op de markt onder de nieuwe groene merknaam Nexigen. Onder…

Materialen

Vertrouwen kweken in ‘groen‘ staal

18-10 De belangstelling voor groen staal is groot. Maar voor staalverwerkers zorgt het gebrek aan…

Toeleveren

MCB installeert nieuwe decoiler

21-03 Op het terrein aan De Vest in Valkenswaard staan al tientallen jaren de magazijnen…

Materialen

Groen staal is de toekomst

20-12 ArcelorMittal ziet de vraag naar duurzame staalproducten groeien. “Wil de transformatie van de staalbranche…

Materialen

Wereldwijde staalproductie wordt groen voor ‘slechts’ 278 miljard dollar

01-12 Overheden dwingen de staalindustrie om haar uitstoot tegen 2050 te elimineren. Inspanningen om de…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema