MCB pakt recyclen aan

0

Kansarmen op de arbeidsmarkt inzetten voor het recyclen van afvalstromen bij MCB: dat is het winnende idee van een interne innovatiewedstrijd (‘Het Beste Idee van MCB’) van de metaalleverancier in Valkenswaard.

 

Hierbij kan gedacht worden aan Wajongers, vluchtelingen of 65+ers die bijvoorbeeld kapotte pallets zagen zodat het stophout voor de vrachtwagens wordt. Maar ook afvalstromen sorteren en plastic collibanden hakselen, die gebruikt worden om materiaal bij elkaar te houden.

MCB doet al veel aan het recyclen van materialen, maar het kan altijd beter. Johan Diels, procesoperator & arbotrainer: “Nu verzamelen we bijvoorbeeld colliband in zakken. Doordat er veel lucht bij zit, past er maar weinig in een zak en is de container zo vol. Als we de colliband eerst zouden hakselen en dan in zakken doen, past er veel meer in één container.” Nu gebeurt het recyclen vaak tussen andere werkzaamheden door en is het versplinterd over verschillende afdelingen. Hierdoor is er minder overzicht over het gehele recycleproces. De ideale situatie is een aparte afdeling op een vaste plaats waar al deze werkzaamheden samen komen en gedaan worden door werknemers die zich alleen daar mee bezighouden. Voor MCB is dit een manier om enerzijds mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt een kans te geven en anderzijds haar steentje bij te dragen aan een beter milieu. Het winnende idee wordt nu verder uitgewerkt en zal nog dit jaar uitgevoerd worden