3D printen RVS brug vordert gestaag

537

De Amsterdamse tech start-up MX3D is momenteel in opdracht van de Gemeente Amsterdam bezig met het produceren van een roestvrij stalen 3D geprinte brug. Deze voetgangersbrug wordt naar verwachting in 2018 geplaatst op zijn eindlocatie, de Oudezijds Achterburgwal.

Omdat MX3D veel bezichtigingsverzoeken krijgt, is begin oktober een bezoekerscentrum Center geopend op de productielocatie (NDSM-plein 27 in Amsterdam). Hier kunnen individuele en particuliere bezoekers iedere vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur terecht. De entree is gratis, maar een vrijwillige donatie wordt op prijs gesteld (de brug en het Visitor Center zijn beide non-profit projecten en bedoeld voor het publiek). Daarnaast ontvangt MX3D de rest van de week georganiseerde groepen en bedrijven voor een presentatie en een bezichtiging van de werkplaats en de brug, die ongeveer 1 uur duurt. Voor afspraken en speciale verzoeken kan een mail worden gestuurd naar visit@mx3d.com.

Volgens MX3D is een bezoek interessant voor Amsterdammers, architecten, constructeurs, ontwerpers, creatieve industrie, scheepsbouw en studenten. Tijdens een bezoek leren zij meer over de techniek, het MX3D brug project en groot formaat 3D printen in het algemeen. “Verder beantwoorden wij natuurlijk alle vragen en praten we elkaar bij over de productietechnieken van de toekomst.”

Groot formaat printer
Het printen en assembleren van de 1 meter grote brugdelen is al sinds maart van dit jaar gaande. MX3D heeft intelligente software geschreven, die een robot en een lasmachine transformeert in een groot formaat printer, die metalen kan 3D printen op een architectonische schaal. Deze techniek vergroot allereerst de vormvrijheid van architecten en engineers enorm.  Daarnaast heeft het 3D printen groot potentieel om de hoeveelheid materiaal te reduceren die nodig is om grote structuren te maken.

Zoals alle innovatieve projecten heeft ook het MX3D brug project verscheidende hobbels moeten nemen. Het aanvankelijke ontwerp voor de brug is gaandeweg ingrijpend veranderd. Met het groeien van de kennis van veiligheidseisen, materiaaleigenschappen en het technisch potentieel, kwam het uiteindelijke model begin 2017 tot stand. Dit resulteerde in het uiteindelijke brugontwerp van Joris Laarman Lab.

Daarna begon de productie/assemblage van de brug (12 meter lang, 7,5 meter breed en 2,1 meter hoog). Parallel daaraan zijn de MX3D engineers blijven werken aan het realiseren van hun visie op autonome robots die infrastructuur 3D printen. Afgelopen zomer is een robot geplaatst op de brug om te testen of robots live onsite kunnen printen, zonder menselijke interventie.

Partners
Het MX3D project is mogelijk dankzij nauwe samenwerking met de partners Autodesk, Heijmans, Joris Laarman Lab en ArcelorMittal en de ondersteuning van Arup, Air Liquide, ABB Robotics en Lenovo. Sponsors zijn STV, Oerlikon en Plymovent. Publieke partners zijn TU Delft, AMS Institute (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Studies) en de Gemeente Amsterdam. Het Visitor Center wordt ondersteund door het VSB Fonds.

Facebook Comments