DMG Mori investeert in uitbreiding service

169

DMG Mori heeft Werkbliq gekocht. Dit bedrijf, dat met twintig medewerkers opereert vanuit Bielefeld, heeft een machinemerk onafhankelijk platform ontwikkeld voor onderhoudsbewaking, -planning en -management aan CNC machines.

De overname van Werkbliq werd bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse huisshow van DMG Mori op de locatie Pfronten, waar weer een groot aantal noviteiten werd gepresenteerd. Digitalisering en service waren twee thema’s die extra aandacht kregen. Christian Thönes, bestuursvoorzitter van DMG Mori AG, benadrukte dat de machinebouwer dit jaar met programma’s als First Quality en Customer First de service een flinke impuls geeft. Momenteel zijn er wereldwijd zo’n 300.000 machines van DMG Mori in gebruik. En deze installed based groeit elke maand met ongeveer 1.000 machines. Om de service te versterken, wil de machinebouwer al tegen de zomer van dit jaar 200 extra service-specialisten aannemen, bovenop de 3500 service-medewerkers die er nu al zijn.

Digitalisering onderhoudsproces
Het onderhoud aan de machines moet eveneens worden verbeterd door gebruik te maken van smart industry oplossingen. Juist daarin past de overname van Werkbliq. DMG Mori heeft dit bedrijf eind vorig jaar al gekocht, maar bracht het nieuws op de huisshow in Pfronten pas naar buiten. Werkbliq heeft een digitaal platform ontwikkeld met momenteel 15 verschillende modules. Hiermee kan de operator direct inzicht krijgen in de onderhoudsstatus van de CNC machine. Leidinggevenden kunnen eveneens rechtstreeks communiceren met externe partijen die voor onderhoud worden ingeschakeld. Ook stuurinformatie is beschikbaar. “Hiermee digitaliseren we het complete service- en onderhoudsproces”, aldus Thönes.

Versnelling en optimalisatie
“De via Werkbliq gedigitaliseerde service- en onderhoudsprocessen worden versneld en geoptimaliseerd doordat we de volledige communicatie- en informatiestroom bundelen”, zegt Tim Busse, directeur van Werkbliq. Deze workflow start bij de standaard controles die een CNC operator hoort te doen tot en met de planning en organisatie van de onderhoudswerkzaamheden, inspecties en de volledige administratieve afhandeling. Op dit moment zijn meer dan 150 machines aangesloten op Werkbliq. En er zijn al meer dan 5000 geplande onderhoudinterventies geweest. Het bedrijf Werkbliq blijft onder deze naam als zelfstandige onderneming bestaan, maar is al gekoppeld aan het IoT platform Adamos, waarvan DMG Mori een van de initiatiefnemers is. DMG Mori en Werkbliq zullen samen met het Adamos  platform werken aan de ontwikkeling en harmonisatie van standaards voor informatie- en communicatieprocessen voor het ‘Internet of Production’.

DMG Mori Werkbliq
Werkbliq bundelt de informatie- en communicatiestromen rond onderhoud aan CNC machines.

Integratie in Celos V5.0
DMG Mori heeft Werkbliq als app geïntegreerd in Celos V5.0. Door de machines te voorzien van Celos Net box, kunnen data direct via het internet worden doorgestuurd. Ook het bestellen van vervangingsonderdelen kan via de app worden afgehandeld. Werkbliq kan ook gekoppeld worden aan andere merken CNC machines.

36 maanden garantie spindels
DMG Mori volgt de First Quality strategie om de gebruikers van haar machines te verzekeren van een hoge betrouwbaarheid, lange levensduur en probleemloze processen. Binnen deze strategie zijn hoge kwaliteitsstandaarden gedefinieerd voor de ontwikkeling van machines en componenten, zoals frees- en draaispindels, turrets en gereedschapswisselaars. Ook het feit dat DMG Mori de complete verantwoordelijkheid houdt vanaf de ontwikkeling, via productie en assemblage tot en met het onderhoud draagt bij aan de kwaliteit. Een tastbaar resultaat hiervan is dat DMG Mori sinds de huisshow 36 uur garantie geeft op alle motorspindels uit de Master serie, ongeacht het aantal uren dat ze draaien. Dat DMG Mori dit kan doen, is mede te danken aan het gebruik van de innovatieve staalsoort Vacrodur. Dit materiaal is uiterst slijtvast en thermisch stabiel. Dit komt de levensduur van de spindels ten goede.

Facebook Comments