ROK Metaal maakt flinke stappen met machines van LBM

In een tijdsbestek van vier jaar heeft ROK Metaal drie machines gekocht bij Laser & Bending Machines (LBM). De nieuwste aanwinst is een jong gebruikte Bystronic fiberlaser met beladingssysteem en torenmagazijn met vijftien posities. Eerder is ook al een Adige buislaser aangeschaft. “Die is echt goud”, zeggen de broers Corné en Robbie van Oers, die samen het metaalbedrijf in Tilburg runnen.

Doordat ROK Metaal veel specials maakt, had de werkvoorbereiding de handen vol aan het zagen en het boren van alle materiaal. De komst van de buislaser heeft daar een einde aan gemaakt.

ROK Metaal is een familiebedrijf dat is opgericht door de vader van de twee broers. Het bedrijf, dat volgend jaar het 40-jarig bestaan viert, produceert allemaal specials, met name voor de interieurbouw, maar ook voor buitentoepassingen. “We doen veel projectinrichtingen van klein tot groot”, zegt Corné. Zo heeft ROK Metaal diverse mooie projecten gedaan voor de horeca en de retail, waarvoor het beschikt over een ontwerpafdeling die klanten helpt bij het omzetten van ideeën in aantrekkelijke, goed maakbare ontwerpen. Ook constructiewerk behoort tot de werkzaamheden. “We zijn geen jobshop, maar hebben altijd klantspecifiek gewerkt”, verduidelijkt Corné. “Onze kracht is het snel leveren van spoedjes en enkelstuks met een goede kwaliteit.”

Forceren

Een jaar of tien geleden is de forceertechniek aan de activiteiten toegevoegd, toen een bedrijf dat hierin was gespecialiseerd kon worden overgenomen. ROK Metaal forceert veel voor de verlichtingsindustrie en de installatietechniek.

Sinds die overname opereerde ROK Metaal vanuit twee locaties in Loon op Zand. Maar vier jaar geleden is het bedrijf verhuisd naar één vestiging in Tilburg, die veel groter is dan de twee oude locaties samen. Na die verhuizing zijn Corné en Robbie en hun veertien medewerkers veel professioneler gaan werken. De kladblokjes en de Excel sheetjes zijn praktisch verdwenen. Er wordt nu gewerkt met een ERP systeem. Er is veel meer structuur in hun bedrijf gekomen, waardoor makkelijker kan worden gewerkt en klanten beter kunnen worden bediend. Het klantenbestand is dan ook beduidend groter geworden.

ROK Metaal bedient de klanten vanuit dit bedrijfspand in Tilburg. “Onze kracht is het snel leveren van spoedjes en enkelstuks met een goede kwaliteit.”

ROK Metaal bedient de klanten vanuit dit bedrijfspand in Tilburg. “Onze kracht is het snel leveren van spoedjes en enkelstuks met een goede kwaliteit.”

Groeien in lasersnijden

Ook het machinepark is gemoderniseerd door investeringen in nieuwe bewerkingstechnieken. Het plasmasnijden heeft plaats gemaakt voor lasersnijden. De eerste machine die ROK Metaal bij LBM heeft aangeschaft, was een Bystronic CO2-laser. Dat was een standalone machine zonder automatisering. De platen moesten handmatig op de snijtafel worden gelegd en afgehaald worden. Met een paar uurtjes snijwerk per dag was dat allemaal niet zo’n probleem.

Dat wordt nu heel anders. De oude laser maakt plaats voor een jonge BySprint Fiber 3015 met automatisering, bestaande uit een ByTrans Extended be- en ontlaadsysteem en ByTower torenmagazijn met vijftien posities. “Hiermee kunnen we 24/7 onbemand snijden”, zegt Robbie. “Dat is nu nog niet per se noodzakelijk, maar deze machine geeft veel mogelijkheden voor de toekomst. We kunnen er mee groeien.” Een afweging voor deze investering was ook de energierekening. De fiberlaser heeft een hoger rendement en gebruikt dus minder stroom. Uitgerust met een 4 kW laserbron snijdt hij veel sneller in dun materiaal, wat bij ROK Metaal verreweg het meeste werk is. “We snijden veel aluminium voor het forceren en ook regelmatig koper en messing. Dat hoeven we nu niet meer uit te besteden of te knippen en ponsen.”

Corné en Robbie hebben opnieuw gekozen voor een jong gebruikte machine van een A-merk omdat ze kwalitatief goede machines willen hebben, die ze optimaal kunnen gebruiken. Hiervoor zijn ze opnieuw in zee gegaan met LBM, het bedrijf van Nathan van der Hoeven, waar ze uitstekende ervaringen mee hebben. “Nathan gaat pas de deur uit als de machine werkt. Hij beschikt over kennis en zijn service is goed. Als er iets is en we trekken aan de bel dan wordt alles netjes opgelost.” Nathan voegt daar aan toe: “Onze klanten kunnen rekenen op stukje begeleiding als dat nodig is. We bouwen een relatie op. Je moet het met elkaar doen om van een machine een succes te maken.”

De eerste laser van ROK Metaal maakt plaats voor een jonge BySprint Fiber 3015 met automatisering, bestaande uit een ByTrans Extended be- en ontlaadsysteem en ByTower torenmagazijn met vijftien posities.

De eerste laser van ROK Metaal maakt plaats voor een jonge BySprint Fiber 3015 met automatisering, bestaande uit een ByTrans Extended be- en ontlaadsysteem en ByTower torenmagazijn met vijftien posities.

Buislaser groot succes

Dat is uitstekend gelukt met de Adige buislaser, die een tijdje geleden is aangeschaft. Doordat ROK Metaal veel specials maakt, had de werkvoorbereiding de handen vol aan het zagen en het boren van alle materiaal. De lassers werden bovendien niet blij van gaatjes boren en alles precies aftekenen. Die willen liever lassen. Daarom is de omschakeling gemaakt naar de buislaser. “Die is tot op heden goud”, zegt Robbie. “We moesten wel anders gaan werken en hebben wat meer engineering op ons bordje gekregen, maar de lassers doen nu waar ze gelukkig van worden en ze draaien 2,5 keer zoveel productie! Met de buislaser werken we sneller, makkelijker en nauwkeuriger.”

De buislaser was in eerste instantie voor eigen gebruik, om een stukje voorbewerking weg te halen. Orders van derden werden afgehouden om kennis op te bouwen over het buislasersnijden en de machine helemaal onder de knie te krijgen. Nu het zover is, gaat ROK Metaal er actiever de markt mee op. De Adige buislaser snijdt tot 8 mm staal tot een diameter van 140 mm, heeft een invoerlengte van 6,5 meter en een uitvoer van 4,5 meter. “Kleinere staalbedrijven, die geen tijd meer hebben om alles te zagen, te boren en uit te meten, kunnen we buislasersnijwerk met een stukje service en een stukje tekenwerk bieden. Je kunt bij ons een eenvoudig A4-tje aanleveren, we dokteren hele frames uit. Daarbij werken we transparant en snel. Iemand die haast heeft, helpen we uit de brand.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

LBM introduceert buizenbuigmachines van Stargroup

03-10 LBM is leverancier van gebruikte vlakbedlasers, kantbanken en automatisering van Bystronic en buislasers van…

Plaatbewerking

LBM introduceert machines van Warcom

13-10 Voor LBM betekent dit importeurschap een grote uitbreiding van de mogelijkheden. De in Zwijndrecht…

Plaatbewerking

RVS- en aluminiumspecialist Buislaser Nederland laat van zich horen

06-07 Henrion Verpoorten en Attema hebben het bedrijf (opgericht in 1985), een specialist in RVS…

Plaatbewerking

Vink Products moderniseert snijproces

08-06 Vink Products is fabrikant van metalen luchtkanalen en luchttechnische componenten, zoals buitenluchtroosters en dakkappen.…

Plaatbewerking

Nieuwe verkoopdirecteur Laser & Bending Machines

14-03 Door de komst van de nieuwe verkoopdirecteur kunnen de taken beter worden verdeeld. Oprichter…

Plaatbewerking

LBM maakt leasen van gebruikte machines makkelijker door samenwerking met Beequip

04-05 Bij veel ondernemers in de metaalbewerking bestaat nog steeds het beeld dat leasen alleen mogelijk is bij de…

Plaatbewerking

Laser & Bending Machines gaat nieuwe hal bouwen

09-03 De ontwikkelingen gaan snel bij LBM. Het bedrijf is begin 2020 van start gegaan…

Plaatbewerking

LBM focust op gebruikte buislasers

24-02 Nathan van der Hoeven van LBM weet nu al dat het niet bij deze…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV