Grote verbeteringen met kleine aanpassingen

Binnen de sector van oppervlaktebehandelaars zal niemand het volgende voorbeeld onbekend in de oren klinken: een machineontwerp van een willekeurige machinebouwer kent een groot aantal componenten, allemaal met veel zorg en aandacht ontworpen. Functionaliteit is bepaald, sterkte en vermoeiingsbelastingen zijn doorgerekend, materiaalsoort en dikte zijn bepaald en eventuele vormgeving of aan te hechten delen (d.m.v. schroeven of lassen) liggen vast. Na goedkeur van de gehele constructie, en dus ook het uiteindelijke component, gaat het geheel het prototype traject in, worden de delen vaak niet op een gelijke wijze als bij de serieproductie geproduceerd, en wordt de machine uiteindelijk vrijgegeven.

Na het opstarten van de productie van de machine wordt de toeleverketen in beweging gezet en worden de seriematige delen bij de verschillende, al dan niet in het prototype traject betrokken, toeleveranciers neergelegd waarbij vaak een spanningsveld ontstaat.

Kritisch beoordelen
Ondanks dat de delen vanuit de machinebouwer al zijn vrijgegeven, vindt er bij het ontvangen van de tekeningen bij de meeste toeleveranciers, die denken in het leveren van toegevoegde waarde, een proces van kritisch beoordelen plaats met het stellen van diverse vragen:

  • Waar is het deel voor?
  • Wat wil mijn klant er precies mee?
  • Waarom kiest hij voor deze oplossing?

Vaak terechte vragen met verrassende uitkomsten die het onderdeel of de subsamenstelling beter, goedkoper, duurzamer of zelf esthetisch mooier maken. Echter is het vaak maar deels mogelijk om de verbeteringen nog aan te brengen omdat de boot al vertrokken is en ook de machinebouwer verder wil. Suboptimalisatie in de keten dus.

De oplossing is eenvoudig: laat toeleveranciers in de keten zo vroeg mogelijk aanschuiven aan de engineeringstafel. Ook al gaat het op het eerste gezicht om een ‘te verwaarlozen’ behandeling aan het eind, zoals een oppervlaktebehandeling.

Trainingen
Galvano Hengelo doet dat. Hier is men heel bewust bezig zo dicht mogelijk tegen de klant aan te kruipen tijdens het ontwerpproces. Zo is het mogelijk met vaak relatief kleine aanpassingen in het ontwerp grote verbeteringen in het eindresultaat te behalen. Naast de individuele begeleiding per klantontwerp, is Galvano Hengelo ook gestart met het trainen van de constructeurs en engineers van klanten. Deze training wordt gegeven door technisch directeur Robin Smit. De belangstelling voor de training is groot en de eerste twee groepen van 25 engineers hebben al een trainingsmiddag met do’s en don-t’s  binnen het galvaniseren doorlopen.

Tijdens de training komen de volgende aspecten aan bod:

  • Wat is galvaniseren?
  • Hoe kom ik tot de keuze van de juiste aan te brengen galvanische laag?
  • Uitbesteden van galvanisch werk: aanduidingen op tekening, richtlijnen, normen en coderingen.
  • Beoordelen van juiste kwaliteit aangebrachte laag.
  • Waar rekening te houden in mijn constructie vanuit het oogpunt van de oppervlaktebehandelaar.

De training is deels gebaseerd op het handboek Galvanotechniek van NGO-SBG en wordt verder aangevuld met eventuele klantspecifieke problemen, uitleg over het basisprincipe achter galvaniseren en een bedrijfsrondleiding. Evaluatie van de eerste trainingen laat zien dat met eenvoudige tips en overzichten grote stappen zijn te maken om kosten te besparen en/of de kwaliteit drastisch te verhogen.

Eyeopeners
Een greep uit de eyeopeners die met de bekende ‘aha’s’ worden ontvangen:

  • Materiaalkeuze heeft een grote invloed op de kwaliteit en het uiterlijk van de galvanische behandeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van walshuid e.d.
  • Voorkom scherpe hoeken (breng een radius aan).
  • De vormgeving van het product heeft effect op de spreiding van de laagdikte.
  • Voorkom spleetcorrosie door het vermijden van naden en kieren waar tijdens het galvaniseren wel vloeistof in kruipt, maar geen galvanische behandeling plaats vindt (o.a. felsverbindingen, onderbroken lasnaden).
  • Blinde gaten en holtes kunnen problemen veroorzaken in het proces.
  • Houdt rekening met ophangpunten waaraan de galvaniseur het product kan ophangen.
  • Plaats het ophangpunt zodanig dat het product zo goed mogelijk kan uitdruipen en luchtbellen tijdens het galvaniseerproces kunnen ontsnappen (waar lucht zit, komt geen galvanische laag).
  • Plekken waar een product wordt opgelegd/opgehangen zullen een (zichtbaar) contactplekje geven. Kies dus een locatie waar dat geen probleem is (niet op significante vlakken).
  • Houd rekening met passingen en toleranties en geef duidelijk aan wat kritische maten zijn van het onderdeel.
  • Bij trommelwerk moeten de delen stevig genoeg zijn en niet in elkaar kunnen haken.

Door ir. Ivo Willemsen. algemeen directeur Galvano Hengelo
Gebruikte bron: Handboek Galvanotechniek, voor ontwerpers, constructeurs, kwaliteitsdeskundigen, uitbesteders en technisch onderwijs.
Dit handboek is te bestellen bij de v-ION.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Galvano Hengelo anticipeert met nieuwbouw op groei

26-03 Het kunnen leveren van oppervlaktebehandelingen direct gerelateerd aan de huidige elektrificatie van de samenleving…

MetaalNieuws Extra IM

De belangrijkste voordelen van galvaniseren voor elektronica

08-11 Waar we bij galvaniseren vaak denken aan het behandelen van metalen objecten zoals bruggen,…

Oppervlaktetechniek

Gratis gids over vernikkelen

08-03 Het Nickel Plating Handbook behandelt de samenstelling van elektrolyt, specificaties voor decoratieve coatings, technische…

Oppervlaktetechniek

Jubilaris Galvano Hengelo is constant op zoek

05-09 Galvano heeft in een kwart eeuw veel stappen gemaakt. Zo was het bedrijf in…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe directeur Galvano Hengelo

09-01 Ivo Willemsen (47) is sinds 1 december de nieuwe algemeen directeur van Galvano Hengelo.…

Oppervlaktetechniek

Investeerder stapt in Galvano Hengelo

03-07 De participatiemaatschappij Landwoud uit Dedemsvaart heeft een meerderheidsbelang verworven in het galvaniseerbedrijf Galvano Hengelo.…

Geen categorie

VOM biedt basiscursus oppervlaktebehandeling van metalen aan

08-04 In de praktijk van het uitbesteden van oppervlaktebehandelingen blijkt dat de kennis om dat…

Geen categorie

Multinal neemt kunststof metalliseerbedrijf DGI over

18-02 Duivendrechtse Galvano Industrie – DGI – in Duivendrecht is met terugwerkende kracht per 1…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV