Innovatieve Nederlandse lastoorts Europees bekroond

0
936

TNO heeft de EARTO Innovation Award 2015 ontvangen voor de 7XE Extractor lastoorts. Deze lastoorts, die de schadelijke lasrook direct bij de bron afzuigt, is een gezamenlijke ontwikkeling van lastoortsenfabrikant Translas, het innovatieplatform iTanks en TNO. Hiermee is 90 tot 95 procent reductie van schadelijke rook tijdens het lassen en een jaarlijkse besparing van € 3.000 per lasser mogelijk.

TNO ontving de onderscheiding uit handen van Carlos Moedas, Europees Commissaris Onderzoek, Wetenschap en Innovatie tijdens de jaarlijkse EARTO Innovation Awards Ceremony in Brussel. De prijs wordt sinds 2009 uitgereikt om het innovatieve werk van Research and Technology Organisations te stimuleren en het belang voor de Europese economie aan te tonen.

Gezonder werken
Lasrook bevat stoffen en gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Te veel lasrook inademen geeft een verhoogde kans op astma, bronchitis, COPD en aantasting van het zenuwstelsel. Daarom zijn er strenge grenswaarden gesteld voor het lasrookgehalte in de lucht. De 7XE Extractor is de eerste lastoorts die lasrook direct bij de bron wegzuigt zonder in te leveren op de laskwaliteit. Met een reductie van 90 tot 95% lasrook voldoet de lastoorts ruimschoots aan de gestelde grenswaarden. Dit betekent een gezondere werkplek voor zo’n 650.000 lassers in Europa. Terugdringen van gezondheidsrisico door blootstelling aan lasrook is al vele jaren een belangrijk onderwerp. Het is dan ook een echte doorbraak dat hiervoor nu een oplossing beschikbaar is. Bovendien leidt de lastoorts tot een jaarlijkse totale kostenreductie per lasser van circa € 3.000 als gevolg van onder meer lagere gezondheidskosten, minder verzuim en uitval, minder productieverlies door beschermingsmaatregelen, lagere investering in las- en afzuigapparatuur en lagere ventilatie- en energiekosten.

Lees hier meer over de 7XE Extractor.

De lastoorts, ontwikkeld met private partners én met de lassers, is een voorbeeld van hoe TNO zich inzet voor gezond, veilig en efficiënt werk. Het beschermt medewerkers tegen nadelige effecten en risico’s van hun werk én het versterkt positieve effecten als motivatie, vitaliteit en ontwikkelingskansen van arbeid.
iTanks is de innovatiemotor van de Rotterdamse haven. De organisatie is gegroeid van een kennisplatform voor tankopslag tot de spin in het web voor diverse innovaties in de industrie. Inmiddels maken meer dan 120 bedrijven actief onderdeel uit van iTanks.
Translas in Nieuwegein is Nederlands enige fabrikant van lastoortsen en brengt haar producten onder eigen naam via een selectief dealernetwerk in meer dan 40 landen op de markt.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein