Innovatieve Nederlandse lastoorts Europees bekroond

TNO heeft de EARTO Innovation Award 2015 ontvangen voor de 7XE Extractor lastoorts. Deze lastoorts, die de schadelijke lasrook direct bij de bron afzuigt, is een gezamenlijke ontwikkeling van lastoortsenfabrikant Translas, het innovatieplatform iTanks en TNO. Hiermee is 90 tot 95 procent reductie van schadelijke rook tijdens het lassen en een jaarlijkse besparing van € 3.000 per lasser mogelijk.

TNO ontving de onderscheiding uit handen van Carlos Moedas, Europees Commissaris Onderzoek, Wetenschap en Innovatie tijdens de jaarlijkse EARTO Innovation Awards Ceremony in Brussel. De prijs wordt sinds 2009 uitgereikt om het innovatieve werk van Research and Technology Organisations te stimuleren en het belang voor de Europese economie aan te tonen.

Gezonder werken
Lasrook bevat stoffen en gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Te veel lasrook inademen geeft een verhoogde kans op astma, bronchitis, COPD en aantasting van het zenuwstelsel. Daarom zijn er strenge grenswaarden gesteld voor het lasrookgehalte in de lucht. De 7XE Extractor is de eerste lastoorts die lasrook direct bij de bron wegzuigt zonder in te leveren op de laskwaliteit. Met een reductie van 90 tot 95% lasrook voldoet de lastoorts ruimschoots aan de gestelde grenswaarden. Dit betekent een gezondere werkplek voor zo’n 650.000 lassers in Europa. Terugdringen van gezondheidsrisico door blootstelling aan lasrook is al vele jaren een belangrijk onderwerp. Het is dan ook een echte doorbraak dat hiervoor nu een oplossing beschikbaar is. Bovendien leidt de lastoorts tot een jaarlijkse totale kostenreductie per lasser van circa € 3.000 als gevolg van onder meer lagere gezondheidskosten, minder verzuim en uitval, minder productieverlies door beschermingsmaatregelen, lagere investering in las- en afzuigapparatuur en lagere ventilatie- en energiekosten.

Lees hier meer over de 7XE Extractor.

De lastoorts, ontwikkeld met private partners én met de lassers, is een voorbeeld van hoe TNO zich inzet voor gezond, veilig en efficiënt werk. Het beschermt medewerkers tegen nadelige effecten en risico’s van hun werk én het versterkt positieve effecten als motivatie, vitaliteit en ontwikkelingskansen van arbeid.
iTanks is de innovatiemotor van de Rotterdamse haven. De organisatie is gegroeid van een kennisplatform voor tankopslag tot de spin in het web voor diverse innovaties in de industrie. Inmiddels maken meer dan 120 bedrijven actief onderdeel uit van iTanks.
Translas in Nieuwegein is Nederlands enige fabrikant van lastoortsen en brengt haar producten onder eigen naam via een selectief dealernetwerk in meer dan 40 landen op de markt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Featured

Rechtstreeks van de las naar schone lucht in de hal

23-08 De kwaliteit van de ademlucht in de hal was op aanvaardbaar niveau. Maar in…

Verbinden

Toorts database Kemper basis voor optimale lasrookafzuiging

28-06 Deze datapool bevat de parameters van ongeveer honderd verschillende typen lastoortsen en vormt zo…

Verbinden

Extra editie webinar Lasrook

11-05 5xbeter heeft per 1 juli 2020 de Verbetercheck Lasrook geactualiseerd. Om aan de veiligheidsrichtlijnen te…

Verbinden

Veilig lassen in 5 stappen

14-04 De Check van 5 Lasrook is een doorontwikkeling van de Verbetercheck Lasrook.  Hij werkt…

Verbinden

Translas ontwikkelt nieuwe 8XE MIG en 8TE TIG afzuigtoorts

04-11 De Nederlandse lastoortsenfabrikant Translas heeft de nieuwe lastoortsen 7XE, 8XE MIG en 8TE TIG…

Verbinden

Verbetercheck Lasrook aangepast

19-08 Er is een nieuwe Verbetercheck Lasrook beschikbaar. Deze is met name van belang voor…

Verbinden

Kemppi vernieuwt MasterTig

05-11 Kemppi heeft een vernieuwde MasterTig-productserie geïntroduceerd. Het MasterTig-productassortiment biedt een keuze aan vermogensvarianten met…

Verbinden

Gas- en watergekoelde MXL-toortsen

18-12 Esab Welding & Cutting Products introduceert zijn uitgebreide en verbeterde MXL-serie MIG/MAG-toortsen voor industriële…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X