Toorts database Kemper basis voor optimale lasrookafzuiging

Het automatisch nauwkeurig afstemmen van lasrookafzuiging op een extractietoorts vereist een goede balans tussen het afzuigvermogen en iedere individuele toorts. Een toorts database van de Duitse fabrikant van afzuigtechniek Kemper maakt dat nu al eenvoudig mogelijk

In de database van Kemper zitten de data van honderd types toortsen, zodat voor elke toorts automatisch het optimale afzuigvermogen van de VacuFil i apparaten kan worden ingesteld.

Deze datapool bevat de parameters van ongeveer honderd verschillende typen lastoortsen en vormt zo de basis voor het optimaal opvangen van gevaarlijke stoffen met de hoogvacuüm afzuigapparaten van VacuFil i serie van Kemper.

Behoefte aan standaardisering

Toortsen met ingebouwde lasrookafzuiging zijn momenteel een trend in de lastechniek. De vraag naar deze lastoortsen groeit en er is behoefte aan internationale standaardisering. Recent trok het Duitse verbond voor lastechniek (DVS) wijdverspreide aandacht met een oproep aan producenten om relevante data voor alle lastoortsen in het land algemeen beschikbaar te stellen, met als doel optimale lasrookafzuiging te realiseren, die de lassers beschermt.

Daarmee is er voor de branche flink wat werk aan de winkel, meent Manfred Könning, technisch directeur bij Kemper. Al jaren houdt deze lasrookexpert zich bezig met onderzoek naar de belangrijkste voorwaarden voor een optimale toortsafzuiging. “Elke extractietoorts is anders ontworpen. Daarom is er niet één lasrookafzuiging voorhanden, die automatisch geschikt is voor alle toortsen. Voor ieder model moet het optimale afzuigvermogen individueel worden vastgesteld.”

Optimale afzuigvermogen

Uitgangpunt voor de nieuwste ontwikkeling in de lastechniek waren de toenemende inspanningen op de Franse markt om betrouwbare extractietoortsen beschikbaar te stellen. De arbo-autoriteiten daar startten de eerste metingen om het optimale afzuigvermogen vast te stellen. De Franse bevindingen werden gebruikt als basis voor de DIN EN ISO 21904 serie normen op internationaal niveau. Deel 1 hiervan benadrukt dat producenten in hun handleidingen informatie moeten geven over de optimale afzuigcapaciteit.

Kemper nam deze uitdaging aan, ontwikkelde een eigen testopstelling op basis van de internationale standaard en specificeerde de relevante parameters voor optimale afzuiging van lasrook, zoals het noodzakelijke vacuüm voor de luchtvolumestroom en het daaruit resulterende afzuigvermogen. De data, die per extractietoorts verschillen, zijn vastgelegd in de Kemper databank.

De opgeslagen parameters bepalen daarbij automatisch het benodigde afzuigvermogen van de VacuFil i apparaten van Kemper. Hiermee beschikt de producent over een set van data, die een optimale toortsextractie mogelijk maakt. Als een lasser het VacuFil i afzuigapparaat koppelt aan een toorts met ingebouwde lasrookafzuiging, hoeft hij alleen maar via een touchscreen de verbonden toorts te selecteren en het apparaat reguleert automatisch en permanent de optimale afzuigcapaciteit. Deze wordt zelfs automatisch aangepast op wijzigende omgevingscondities.

Worden deze belangrijke parameters vastgesteld voor andere of nieuwe toortsmodellen, dan worden deze data door Kemper geïntegreerd in de cloud. Een systeem-update is voldoende om de VacuFil i serie terug te laten grijpen op deze data, zonder dat de lasser of de apparaten actie hoeven te ondernemen om te worden gekoppeld aan het bedrijfsnetwerk. De digitale apparaten opereren volledig onafhankelijk met SIM-technologie. Al naar gelang de intensiteit van de ingezette lasmethode, de vermogensbehoefte van de toorts en de benodigde  lengte van de slang zijn de uitvoeringen VacuFil 125i, 150i en 250i met verschillende maximale afzuigvermogens beschikbaar.

Honderd modellen toortsen

Voor het gebruik van de VacuFil i serie zijn nu al data van ongeveer honderd types toortsen beschikbaar. Allemaal op basis van metingen door Kemper. “In het licht van de toenemende vraag naar extractietoortsen hebben we een brede kennis opgebouwd voor het bepalen van het optimale afzuigvermogen”, zegt Könning. “Producenten van extractietoortsen erkennen de waarde van onze oplossing, omdat we hen hiermee ondersteunen bij het optimaliseren van hun systemen.”

Zo’n 15 producenten werken al samen met Kemper. En de databank groeit omdat er steeds meer modellen extractietoortsen beschikbaar komen. Hoewel deze toortsen lange tijd golden als onhandig, lijken de voordelen van deze systemen toch steeds meer lassers te overtuigen. Want bij een toorts met ingebouwde afzuiging vervalt het telkens goed positioneren van een afzuigkap en de opvang van de lasrook loopt geheel automatisch parallel aan het lasproces.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Compact afzuigapparaat

28-04 De fabrikant heeft het mobiele hoogvacuüm-afzuigapparaat consequent doorontwikkeld en nog handiger gemaakt. De slanke…

Verbinden

Veel snijvoordelen door kantelen van de toorts

15-09 Dit biedt volgens de producent drie duidelijke voordelen: de High Speed-modus snijdt tot twee…

Featured

Rechtstreeks van de las naar schone lucht in de hal

23-08 De kwaliteit van de ademlucht in de hal was op aanvaardbaar niveau. Maar in…

Verbinden

Translas ontwikkelt nieuwe 8XE MIG en 8TE TIG afzuigtoorts

04-11 De Nederlandse lastoortsenfabrikant Translas heeft de nieuwe lastoortsen 7XE, 8XE MIG en 8TE TIG…

Verbinden

Nieuw instapmodel voor lasrookafzuiging met groot filteroppervlak

19-08 Met het filtersysteem Wallmaster introduceert Kemper en nieuw instapmodel voor complete lasrookafzuiging. Het stationaire…

Verbinden

Mobiele lasdampafzuiger met hoge filtercapaciteit

24-06 De nieuwe SmartFil van de Duitse fabrikant Kemper is een mobiele lasdampafzuiger voor regelmatig…

Verbinden

Er zit muziek in het lassen

18-12 Je pakt je smartphone, koppelt deze via Bluetooth aan de afzuigkap en je persoonlijke…

Verbinden

Kemppi vernieuwt MasterTig

05-11 Kemppi heeft een vernieuwde MasterTig-productserie geïntroduceerd. Het MasterTig-productassortiment biedt een keuze aan vermogensvarianten met…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X