Magnetische powergripper hanteert zware staaldelen

182

Op de TechniShow introduceert Goudsmit Magnetics de recent ontworpen magnetische Powergripper. Deze krachtige magneetgrijper is geschikt voor meerdere toepassingen.

Hij kan dienen als hefmagneet voor het opnemen of vastgrijpen van zware ferromagnetische delen vanaf 6 mm, zoals massief stalen balken, roosters, platen of freesdelen. Maar de compacte neodymium magneet is ook toepasbaar als handlingmagneet in robottoepassingen of bij plasmasnijmachines in de metaalindustrie.

Extra veilig
De permanent magneet is met behulp van perslucht – met een 5/3 ventiel – pneumatisch schakelbaar. Dit maakt hem extra veilig;  bij uitval van perslucht blijft de magneet de last vasthouden. Om de verhouding compactheid/magneetkracht aan te geven: een Powergripper van 115 mm heft een last van circa 175 kg en bezit een houdkracht van 527 kg. De magneet is onderhoudsvrij, heeft een lange levensduur en is leverbaar in drie afmetingen;  Ø50, Ø75 en Ø115 mm.

Magneetgrijper voor robots
In deze functie dient de Powergripper voor het opnemen of vastgrijpen van massieve en zware staaldelen of producten in robottoepassingen. De magneten zijn met behulp van een eenvoudige pneumatische bediening door een 5/2 of 5/3 ventiel aan en uit te schakelen. Hierdoor kan het systeem staaldelen vanaf 6 mm één voor één optillen en transporteren. De on/off positie is detecteerbaar door middel van sensoren in de sleufgaten. Indien nodig zijn twee of drie grippers koppelbaar tegen elkaar, terwijl er door de interne luchtdoorvoer slechts twee aansluitpoorten nodig zijn.

Magneetgrijper als hefmagneet
In de tweede functie heft de schakelbare Powergripper onder andere massieve stalen balken, roosters, platen, frees- of gietdelen. Maar hij  fixeert ook stalen voorwerpen, waarna deze gelast en geslepen kunnen worden. Het bijzondere aan dit systeem is dat hij bij inschakeling zeer krachtig is en bij uitschakeling géén restmagnetisme bevat;  de magneet staat dan ook écht uit. Door de hoge hefkracht zijn ook zwaardere voorwerpen met permanente magneten verplaatsbaar.  Het voordeel van schakelbare permanente hefmagneten is dat ze geen back-up systeem nodig hebben wanneer de stroom uitvalt en op deze manier veilig zware lasten kunnen tillen. Dit geeft lagere investerings- en onderhoudskosten maar ook een eenvoudigere besturing.

Goudsmit Magnetics, stand 10.F.038

Facebook Comments